Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η ''ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ'' ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ...(καλά κρατεί)


Κυρία Ανδρεοπούλου, προσοχή!
Ολισθαίνετε...

  Η θεματική αντιδήμαρχος του Δήμου μας με αντικείμενο ελέγχου την Δ/νση Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, η κυρία Μαίρη Ανδρεοπούλου, ακολουθώντας (εκούσα;) την παλαιά και ...καθιερωμένη τακτική των αναθέσεων, ενέκρινε εντός μόνον μιας ημέρας (31-7-2015), 4 (τέσσερεις) αναθέσεις έργων :

1.  (ΑΔΑ 6ΙΧΡΩ9Θ-Β56)  Επισκευές Κιγκλιδωμάτων και πορτών
2.  (ΑΔΑ 6ΩΞΙΩ9Θ-1Μ4) Επισκευή Ηλεκτρικού Πίνακα ΒΙΟ.ΚΑ. Δεσφίνας
3.  (ΑΔΑ 6ΛΕΤΩ9Θ-ΔΧΩ) Μέτρηση και Ρύθμιση υποχλωριώδους νατρίου στο      
      Κολυμβητήριο Ιτέας
4.  (ΑΔΑ 6ΠΘΣΩ9Θ-ΛΨ6) Συντήρηση κι επισκευή ανελκυστήρων.

Απορίες μας :
-  Υπήρξαν πιεστικές χρονικά ανάγκες για την άμεση ''τακτοποίηση'' των (υποτιθέμενων) εκκρεμοτήτων-προβλημάτων;  (π.χ. συντηρήσεις και επισκευές ανελκυστήρων)
- Υπήρξαν λόγοι σύμφωνα με τους οποίους π.χ., θα έπρεπε μέσα στο κατα-καλόκαιρο, να αναλάβει κάποιος τις επισκευές ''κιγκλιδωμάτων και πορτών'' (από τις αναμενόμενες ζημιές) σε ολόκληρον τον Δήμο Δελφών;
-  Για τις μετρήσεις και την ρύθμιση του υποχλωριώδους νατρίου στο Κολυμβητήριο Ιτέας, η ανάθεση γίνεται για τυπικούς λόγους;  Μιας και εξ όσων γνωρίζουμε, τα μεν ''Δελφίνια'' έχουν τελειώσει, η δε αγωνιστική περίοδος φθάνει στο τέλος της.
-  Αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα για τον ηλεκτρολογικό πίνακα στον ΒΙΟ.ΚΑ. Δεσφίνας.  Εξειδικεύεται στην ανάθεση το ζητούμενο, όσον σε καμία άλλη ανάθεση.  Εκείνο όμως το   ''Τις ληφθείσες προσφορές'', στα λαμβάνοντας υπ' όψιν και το οποίο αναφέρεται και σε όλες τις αναθέσεις, κυριολεκτικά ''βγάζει μάτια''!...  
Εάν είναι έτσι, γιατί δεν προκηρύχθηκαν πρόχειρες μειοδοτικές δημοπρασίες από τον Δήμο, αμέσως μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού του και να τακτοποιηθούν όλες οι αναθέσεις για όλο το έτος;
-  Οι αναλαμβάνοντες τα έργα αρ. 1  και αρ. 2, είναι συγγενείς;

   Το να πρέπει να εξοφληθεί ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα στον Δήμο Δελφών, είναι το σωστό και το πρέπον.  Το να μην υπάρχουν χρήματα στον Δήμο, αλλά να υπάρχουν τρέχουσες και επιτακτικές ανάγκες και οι οποίες θα πρέπει ναι μεν να καλυφθούν, αλλά να μην εξοφληθούν άμεσα, έχει να κάνει με την φερεγγυότητα του Δήμου και με την ανοχή και αντοχή των πιστωτών του.  
Αλλά όμως, το να χρησιμοποιούνται τα ''εργαλεία'' της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (όπως οι αναθέσεις κάτω των 15.000 ευρώ), για να ''τακτοποιηθούν'' εκκρεμότητες του παρελθόντος και μάλιστα με την ίδια μεθοδολογία του ''κακού'' παρελθόντος, είναι παρακινδυνευμένο.

   Κυρία Ανδρεοπούλου,
Σίγουρα θα έχετε τους λόγους σας για αυτές τις αποφάσεις σας.  Όπως και οι δημότες του Δήμου μας, έχουν το δικαίωμα να τους υποθέσουν.  Ως νέο όμως και ''φρέσκο'' πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα θέλατε να ταυτισθείτε με το παρελθόν.  Έτσι δεν είναι;
Όπως κι εμείς, δεν θα το θέλαμε.

υ.γ.  Δεν χρειάζεται να μας εξηγήσετε.  Μας αρκεί το ότι θα έχετε πεισθεί εσείς η ίδια, ότι κάνετε το σωστό.

6 σχόλια:

  1. Η απευθείας ανάθεση δεν είναι εξ'ορισμού κακή, όπως αφήνετε να εννοηθεί!
    Όσο για τις προσφορές, αυτό σημαίνει, την πρόχειρη μειοδοτική δημοπρασία. Έχεις πχ 5000 για μια δουλειά, ζητάς προσφορές και παίρνει την δουλειά ο πιο φτηνός.
    Οι διαγωνισμοί, όπως θα έπρεπε να ξέρετε βγάζουν πάντα το έργο πολύ πιο ακριβό.
    Για δουλειά προϋπολογισμού 100 ευρώ, πχ:
    Απευθείας ανάθεση: 100 +ΦΠΑ = 123 ευρώ.
    Με διαγωνισμό: 100 + Γενικά Έξοδα + Όφελος Εργολάβου + Απρόβλεπτα + Αναθεώρηση + ΦΠΑ = από 155 ευρώ και πάνω.
    Αν κάτι έπρεπε να σας ενοχλεί είναι ότι δουλειές παίρνει όποιος να είναι, χωρίς κανένα έλεγχο.
    Δουλειές θα έπρεπε να παίρνουν μόνο πιστοποιημένοι εργολάβοι και αδειούχοι τεχνίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Επίκουρε. Καταρχήν η κυρία της φωτογραφίας δεν είναι η Ανδρεοπούλου. Μετά μην μας θυμίζεις τον Φουσέκη γιατί μελαγχολούμε όταν τον συγκρίνουμε με την σημερινή παιδική χαρά στο Δήμο Δελφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επικουρε, το εχετε παρακανει με το θεμα των αναθεσεων.
    Μην δειτε αναθεση, τσουπ, θεμα γεματο κατηγοριες και αρνητισμο.
    Αναρωτιεστε πχ αν οι αναδοχοι των 2 πρωτων αναθεσεων ειναι αδερφια. Και τι παει να πει αυτο? Θα δουλευει ο ενας αδερφος και ο αλλος θα μενει ανεργος να καταριεται τον πατερα του που εκανε και δευτερο παιδι?
    Αντι να θεσετε θεμα για το αν αυτοι που παιρνουν τις αναθεσεις εχουν τα προσοντα, ασχοληστε με το κουτσομπολιστικο περιτυλιγμα.
    Θα επρεπε να επιμενετε να αποκλειστουν απο αυτες τις διαδικασιες τα διαφορα "μαστορια" και οι "ότι δηλώσεις είσαι" τεχνίτες που παιρνουν δουλειες μονο και μονο επειδη εχουν μεγαλο σοι και πολλες ψηφους.
    Οι δουλειες να δινονται μονο σε αδειουχους τεχνιτες, εργολαβους με εργοληπτικα πτυχια και σοβαρες τεχνικες εταιρειες.
    Να αποκλειστουν επιτελους οι μερεμετατζηδες που ενα φτιαχνουν και δυο χαλανε.
    Ελπιζω να δημοσιευτει και να το λαβετε σοβαρα υποψιν.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο. Οι ανάγκες του Δήμου να καλύπτωνται από εργολάβους με πτυχία και περγαμηνές σοβαρότητος. Όχι από ''μαστόρια'' με μεγάλο (ψηφίζον) σόϊ.
      Δημιουργείτε όμως εσείς κι ένα πρόβλημα : Αναθέσεις έργων λόγω αγχιστείας;... Είναι δυνατόν;...
      Όταν ένας Δήμος λειτουργεί με αναθέσεις, είναι εγκλωβισμένος. Οικονομικά, πολιτικά και ηθικά. Τέλος!

      Διαγραφή
    2. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ?

      ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΚΑΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ?

      Διαγραφή