Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΑΓΚΑΛΗΣ : ΕΝΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ, ΜΕ ΟΛΙΓΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ...


Μεταξύ μας,
Μεταξύ τους.

   Επραγματοποιήθη την Κυριακή 28-9-2014, ο κατ' έθιμον των τελευταίων ετών επετειακός εορτασμός, της Ναυμαχίας της Αγκάλης, η οποία ως γνωστόν, έλαβε χώραν στον ομώνυμο κόλπο  της Ιτέας, στις 17-9-1827.  Ο δε εορτασμός εφέτος, ήταν ημερήσιος και περιελάμβανε την συνήθη δοξολογία στην εκκλησία της ''Ευαγγελίστριας'', μια μικρή παρέλαση μαθητών
και τέλος ένα τρισάγιο, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και την κατάθεση στεφάνων στο απόμακρο ''μνημείο'' της Ναυμαχίας, στην Αγκάλη.  
Και δεν ήταν απλά και μόνον ημερήσιος.  Ήταν και Λιτός, ήταν πτωχός και ''λειψός'' μαζί, μιας και δεν τον τίμησαν με την όποια παρουσία τους, όσοι κόπτονται (ή τουλάχιστον, έλεγαν ότι κόπτονται κατά το πρόσφατο παρελθόν), για την πόλη και την ιστορία της.
  Δεν επραγματοποιήθη η καθιερωμένη βραδυνή εκδήλωση της παραμονής (Σάββατο), στο ''Κυριακοπούλειο'', με ιστορικές αναφορές, χαιρετισμούς και ...βραβεύσεις.  Δεν υπήρξαν αφίσες για την επέτειο, στην αγορά της πόλεως.  Δεν υπήρξε ενημέρωση του συνόλου των τοπικών ΜΜΕ με το πρόγραμμα της επετείου και τέλος, οι προσκλήσεις, εστάλησαν ελάχιστες ημέρες προ της εορτής, απλά και μόνον γιατί έπρεπε να αποσταλούν.  Καμμία κινητοποίηση, καμμία μέριμνα, καμμιά ευθύνη.

   Και αναφερόμαστε για μια από τις μεγαλύτερες σε ιστορική βαρύτητα νίκη των Ελλήνων κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού τους αγώνα,
 Αναφερόμαστε στο περιστατικό το οποίο ενδεχομένως να ήταν η γενεσιουργός αιτία της ιδρύσεως της νέας πόλεώς μας, 
 Αναφερόμαστε στον Φιλέλληνα ο οποίος μας δημιούργησε την ιστορία μας και τέλος,
 Αναφερόμαστε στο ''μέσον'' το οποίο μας ανέδειξε σε Δήμο, ανεξαρτήτως του εάν οι ''πατριώτες'' μας, μας έριξαν στα Τάρταρα του Καλλικράτη.

   Απουσίες πολλές και κραυγαλέες, με προεξάρχουσα αυτή του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος την Κυριακή το πρωΐ, αντί της ''Ευαγγελίστριας'' στην Ιτέα, προτίμησε το Αρχονταρίκι της μονής Προφήτου Ηλία στο Χρισσό.  Εμείς, μετά από μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι, όντως του είχε αποσταλεί Πρόσκληση, παρ' ότι κατά την γνώμη μας, δεν θα έπρεπε να ''κληθεί'' γραπτώς ο Μητροπολίτης για να παρευρεθεί και να χοροστατήσει στην Τοπική Εορτή της δεύτερης σε πληθυσμό πόλεως της Μητροπόλεώς του.
  Απουσίαζαν όμως και αρκετοί και προβεβλημένοι ''πρώην'' αιρετοί, οι διακονεύοντες την επι σειρά ετών, ...πρόοδο και ανάπτυξη της Ιτέας, ο πατριωτισμός των οποίων εξηντλήθη σε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Αλληλογραφίες, Βραβεύσεις και Συνέδρια.

   Είχαμε στην ουσία, ένα Επετειακό Συνοικιακό Μνημόσυνο, με ολίγην ...παρέλαση.


 Εκεί όμως όπου κατεδείχθη η προχειρότητα και η ανευθυνότητα των οργανωτών, ήταν η σειρά καταθέσεως των στεφάνων, όπου τον εκλεγέντα από τους κατοίκους Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Ιτέας και θεωρητικά Άρχοντα της πόλεως, τον κύριο Τέντ Γουόρθ, τον έβαλαν σε σειρά καταθέσεως, σχεδόν μαζί με τα ...νηπιαγωγεία!!!...  Πιο πίσω ακόμη και από συνταξιούχους!!!... Ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προηγείται ακόμη και των εν ενεργεία Βουλευτών!!!...

Για την ιστορία και μόνον, αλλά με μεγάλη μας λύπη για την απαξίωση της επετείου της Ναυμαχίας της Αγκάλης εφέτος, παραθέτουμε το τμήμα από την 3η σελίδα του ΦΕΚ 1488 Β'/6-10-2006, από τον εν ισχεί Νόμο 52749/28-9-2006, περί Πρωτοκόλλου στις Τοπικές Εορτές.
Κρίμα, Τέντ...




Για τις ετοιμασίες της Ιταλικής πόλεως Σερμονέτα, εν όψει της Τοπικής Εορτής της, την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, λόγω της συμμετοχής ανδρών της, στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 5-10-1571, θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.  Μιας και πιστεύουμε ότι η απόδοση τιμής στο παρελθόν ενός λαού, από τον ίδιον τον λαό, είναι η μοναδική προϋπόθεση για το καλύτερο μέλλον του. 

Προς το παρόν, μόνον μια φωτογραφία από την εκδήλωση του 2013


8 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΣΟΥΝ {γονεις , συγγενεις κ.λ.π.} ΤΟΥΣ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ??? ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ , Η ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο μαλάκης τι κάνει εκεί;
    μαζί με τους εκλεγμένους και ας μην έχει εκλεγει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΤΕΝΤ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΛΛΑ Η ΝΙΚΗ ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΣΤΕΦΑΝΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, όταν παρίσταται σε Τοπική εορτή ο Δήμαρχος, δεν καταθέτει στεφάνι κανείς άλλος από τον Δήμο. Στην Τοπική εορτή Κοινότητος, η οποία ανήκει σε Δήμο, προηγείται ο Πρόεδρος της Κοινότητος και κανείς άλλος από τον Δήμο. Αμέσως μετά οι Βουλευτές και οι Νομάρχες (τώρα Αντιπεριφερειάρχες).
      Επέρισυ η Νίκη κατέθεσε στεφάνι, μετά από όλους και ακολούθησαν οι ένστολοι και τα σχολεία. Δηλαδή, το ίδιο, κατόπιν επιθυμίας κάποιων, να προηγούνται...

      Διαγραφή
  4. Ο Μανιος ασχολειται ακόμη με τα βιντεάκια των μωρών της Κίρρας , γιατί για κάτι άλλο τίποτα,ΑΠΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα χάλια μας....το μόνο που τους ενδιαφέρει να είναι μπροστά στις φωτογραφίες και τίποτα άλλο...και μετά περιμένουμε να έρθει η ανάσταση στον τόπο μας...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΙΤΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε μουστακα θα γελοιοποιηθείς τελείως με τους αδαείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή