Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (European Heritaz Days)


Η Ευρώπη των Πολιτισμών

   Από 1991 με πρωτοβουλία της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει θεσπισθεί ένα 3ήμερο εκδηλώσεων των μελών της Ε.Ε., οι οποίες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους Αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία αυτών των Κρατών-Μελών.  Περιλαμβάνουν δε (από 9:00' π.μ. έως 9:00' μ.μ.) :
- Ξεναγήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους
- Διαλέξεις και
- Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά.  Μάλιστα έχει καθιερωθεί η Παρασκευή του 3ημέρου, να είναι αφιερωμένη και για χρήση μόνον των παιδιών.

   Αυτές οι ''Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς'', έχουν ως στόχο την δημιουργία κοινής Ευρωπαϊκής Συνειδήσεως στους κατοίκους της Ηπείρου μας και μέσω της εξοικείωσης ενός εκάστου λαού με την ''Κουλτούρα'' των υπολοίπων λαών, να ξεκινήσει ένας ''διαπολιτισμικός διάλογος''.  Για αυτό το κάθε Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. κατά την διάρκεια αυτού του 3ημέρου, προβάλει τις όχι πολύ γνωστές στο κοινό αποδείξεις του πολιτισμού του και της ιστορία του.  Κατά το κοινώς λεγόμενον, ''ανοίγουν τα υπόγεια'' και εμφανίζονται στο φώς, άγνωστες πτυχές του πολιτισμικού παρελθόντος αυτών των συμμετεχόντων Κρατών σε αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό πλέον.

  Η Χώρα μας συμμετέχει από το 1994 και αυτά τα οποία ''προβάλει'' στους επισκέπτες αυτού του 3ημέρου των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων. είναι τα ...παγκοσμίως γνωστά εκθέματά της, των οποίων η μοναδικότητα εκτίθεται αχρεωστήτως στο κοινό, κάθε τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο του Σεπτεμβρίου.

Κάθε Μουσείο και κάθε Χώρος της Ελλάδος, εστιάζει για αυτό το 3ήμερο σε ένα θέμα, το οποίο να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο κοινό.  Έτσι και το δικό μας Μουσείο, το Μουσείο των Δελφών, έχει ως θέμα του, ''Τα Πρόσωπα του Χρόνου'', καταδεικνύοντας τον ''Χρόνο'' της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μέσα από τα μνημεία του, από την μάχη στον Μαραθώνα, έως την ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς.
Θα είμαστε όλοι εκεί!  Εξυπακούεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου