Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΜΥΡΝΗ : ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Αντί άρθρου

«Στην καταστροφή της Σμύρνης υπάρχει, όμως, ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν έχει προηγούμενο ούτε στην περίπτωση της Καρχηδόνας. Εκεί δεν υπήρχε στόλος χριστιανικών πολεμικών πλοίων που να παρατηρεί μια σφαγή για την οποία υπεύθυνες ήταν οι κυβερνήσεις τους.
Στην Καρχηδόνα δεν υπήρχαν αμερικανικά αντιτορπιλικά. Οι Τούρκοι ήταν ελεύθεροι να κορέσουν το φυλετικό και το θρησκευτικό τους πάθος για σφαγή, βιασμό και πλιάτσικο σε απόσταση βολής λίθου από τα συμμαχικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία. Η ουδετερότητα που είχαν επιδείξει οι Σύμμαχοι μέχρι την πυρπόληση της Σμύρνης τούς είχε δημιουργήσει την πεποίθηση ότι κανείς δεν επρόκειτο να επέμβει στο καταστροφικό έργο τους... Ντρέπομαι που ανήκω στο ανθρώπινο αυτό γένος».
 - Τζώρτζ Χόρτον (George Horton)- Αμερικανός Πρόξενος στην Σμύρνη το 1922

 «Άκουσα τον πιο σπαραχτικό θρήνο για τον Ελληνισμό που είχε δολοφονηθεί, για την προδοσία των μεγάλων δυνάμεων, για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί, κρεμαστεί, πολλοί μάλιστα είχαν ενταφιαστεί ζωντανοί, για τις κατεστραμμένες πολιτείες, για το σβήσιμο μέσα στο αίμα Πολιτισμού τριών χιλιάδων ετών, για το απέραντο Βυζαντινό κράτος, που υπήρξε για αιώνες πιο ευρωπαϊκό από τα κράτη της Ευρώπης, και μονοκοντυλιάς είχε εξαφανιστεί κάθε ανάμνησή του από το χάρτη της υφηλίου...». 
 - Οκτάβιος Μερλιέ (Octave Merlier) Δ/ντής Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

«Οι σκοτωμοί εκτελούνται με σύστημα. Με τη συνδρομή ατάκτων, στρατιώτες του τακτικού τουρκικού στρατού συλλαμβάνουν στους δρόμους ανθρώπους που φαίνονται εύποροι και, αφού τους γδύσουν, τους σκοτώνουν κατά ομάδες.
 Πολλοί χριστιανοί είχαν καταφύγει σε εκκλησίες, αλλά κάηκαν μέσα στα κτίρια που πυρπολήθηκαν». 
 - Ανταποκριτής των Times of London από Σμύρνη

 «Χιλιάδες από δυστυχείς υπάρξεις σωρευμένες κατά μήκος της προκυμαίας ρίχτηκαν στη θάλασσα. Σε μεγάλο μήκος του λιμανιού, εκατοντάδες πτώματα είχαν γεμίσει τη θάλασσα ώστε να μπορεί κανείς να βαδίσει πάνω σε αυτά. Τους επιπλέοντες αποτελείωναν οι Τούρκοι με σπαθιά και ξύλα. Αναρίθμητες υπάρξεις, προπαντός γυναίκες, παιδιά και γέροντες, εσφάγησαν μέσα σε αίσχιστες θηριωδίες»
- Εντουαρ Ντριό (Edouard Driault) Κορυφαίος Γάλλος ιστορικός κι ερευνητής

Αυτές τις ημέρες, συγκροτείται Επιτροπή στην Τουρκία, η οποία θα έλθει στην Ελλάδα προκειμένου να απαιτήσει  από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, να αφαιρεθεί από το ήδη ψηφισμένο από την Βουλή αντιτρομοκρατικό Νομοσχέδιο, ο χαρακτηρισμός ''Γενοκτονία''  για όσους Έλληνες, ...στριμώχθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922!!!...   Το δε όνομα της Επιτροπής είναι ''Ταλαάτ Πασά'' (Talat Pascha).  Πρόκειται για τον Τούρκο σφαγέα 1,5 εκ. Αρμενίων και  Χριστιανών, του οποίου ο βίος ετελείωσε άδοξα, πριν προλάβει και την σφαγή της Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου