Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

''ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ'' ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ!... ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ Γ.Γ. ΥΠΠΟΑ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ...


Που φτάσαμε!...

   Εμπρός από την ανακάλυψη του μοναδικού Κολοσσαίου Ταφικού Μνημείου και ενώ ο κόσμος όλος παρακολουθεί έκθαμβος το γέννημα και την μεταθανάτιο τιμή σε τέκνο της Μακεδονικής γης, έρχεται η ''δοτή'' Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, να ομιλήσει ''καπηλευόμενη'' την αίγλη της αρχαιολόγου Περιστέρη, περί ''Κοσμοπολίτη'' ενοίκου του τάφου της Αμφιπόλεως!   Όχι ενός επιφανούς Μακεδόνα, ούτε ενός Έλληνα Άρχοντα, αλλά γενικώς και αορίστως, ενός ή πολλών ''Κοσμοπολιτών''.
 
Δηλαδή κατά την Μενδώνη, είναι δυνατόν να έχει ενταφιασθεί εκεί ένας κοσμογυρισμένος Ινδός, ένας Αιγύπτιος, ένας στρατηλάτης Εβραίος, ή ακόμη και ένας σλαβόφωνος (κατά την άποψή της) επιφανής Άρχοντας.  Δεν της πέρασε της Γ.Γ. από το μυαλό ότι στην Μακεδονική γη, με βασιλικά σύμβολα, με ελληνικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, θα ήταν δυνατόν να είναι θαμμένος εκεί ένας Μακεδόνας.  Τον οποίον δεν τον αποκαλεί καν, ''Έλληνα Κοσμοπολίτη''!...  Εκτός και εάν εννοεί ότι, κατά την εποχή εκείνη (4ος & 3ος αιώνας π.χ.), υπήρχαν πολλοί ''Κοσμοπολίτες'', δηλαδή παγκόσμιοι και ανήκοντες σε όλους τους λαούς, επιφανείς άνθρωποι, των οποίων τα έργα και η φήμη, είχαν καθορίσει την ίδια την ιστορία και τους πολιτισμούς λαών. Υπήρχαν όμως τότε πολλοί ''Κοσμοπολίτες'';... 

Η αναθρεμένη από το παραπολιτικό περιβάλλον Σημίτη Λίνα Μενδώνη, της οποίας οι διακρίσεις στην αρχαιολογική έρευνα είναι ακόμη άγνωστες, όπως ακόμη ''μυστήριο'' είναι και η επί τόσους χρόνους διατήρησή της στην θέση της Γ.Γ. του Υπουργείου, αρνείται να ονομάσει τον τάφο Μακεδονικό.  Όπως αρνήθηκε να δεχθεί ότι το ''Λαρνάκι'' προσβάλει το Δελφικό Τοπίο.  Όπως επίσης αρνήθηκε να συναντήσει Συλλόγους και Φορείς στους Δελφούς, όταν ''υποχρέωσε'' το Κ.Α.Σ. να επισκεφθεί την περιοχή μας για να αλλάξει την  απόφασή του, για την απόρριψη της Μ.Π.Ε. της εταιρείας S&B για το ''Λαρνάκι''.  Αυτή η ''εξαίρετη'' επιστήμων, αυτή η περιφερόμενη και διαφεντεύουσα εδώ και χρόνια τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας γραία, διετύπωσε την βαρύνουσα άποψη, ότι εκεί στην Αμφίπολη, είναι ενταφιασμένος κάποιος ''Κοσμοπολίτης''....
Άχ!  Μακεδονία, ποιοί σε υπερασπίζονται....

********************************************

Λίνα Μενδώνη: Ο τάφος της Αμφίπολης κρύβει μέσα έναν ή και περισσότερους κοσμοπολίτες

10.09.2014 07:36

Ο πλούτος των πληροφοριών και των στοιχείων που προκύπτουν κάθε στιγμή κατά την ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης είναι ασύλληπτος και μαρτυρούν πολλά περισσότερα απ' όσα γνωρίζουμε. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, η συνύπαρξη πολιτιστικών στοιχείων από διαφορετικές εποχές και χώρες μαρτυρούν κάτι σημαντικό για το προφίλ αυτού ή αυτών που θάφτηκαν εκεί.

Οπως δηλώνει η ίδια η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος η ίδια, ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. Είπε στην Καθημερινή και τη Γιώτα Συκκά: «Ενα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς». Και συνεχίζει «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».


άποψη http://www.iefimerida.gr/node/169649#ixzz3CuXmvKUZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου