Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΦΙΛΟΥΣ


     (Η περίφημη κινηματογραφική ατάκα : ''Πνεύμα και Ηθική!...'')
Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο  Σύνδεσμος Φιλολόγων Φωκίδας και η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Φωκίδας κ. Λία Παπαδάκη διοργανώνουν εκδήλωση τη Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 8μμ στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιο Βιρβιδάκη. Ο καλεσμένος μας συζητά πάνω στο ερώτημα: “Γιατί να είναι κανείς ηθικός;” χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις ταινίες «Match point» και «Απιστίες και Αμαρτίες» του Γούντυ Άλλεν.
  • Μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος αν έχει παραβεί ακόμη και τους σημαντικότερους ηθικούς κανόνες;
  • Aν καταφέρει κανείς να μην συλληφθεί και τιμωρηθεί όσο ζει, και ούτε καν να αποδοκιμαστεί από τον κοινωνικό του περίγυρο, γιατί να νοιάζεται για την ηθική ορθότητα των πράξεών του;
  • Μήπως οι «κακοί», όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά φαίνεται να επιβραβεύονται και να ευημερούν;
  • Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της τύχης στη ζωή μας;
  • Μήπως είναι προτιμότερο να είναι κανείς τυχερός παρά καλός;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πάντα επίκαιρα ερωτήματα που θα συζητήσουμε με τον καθηγητή κ. Στέλιο Βιρβιδάκη. Θα προβληθούν αποσπάσματα από τις σχετικές ταινίες.

Σύντομες πληροφορίες για τις ταινίες:
Η ταινία «Μatchpoint» του Γούντυ Άλλεν περιγράφει τη ραγδαία κοινωνική άνοδο του Κρις Oυίλτον, ενός νεαρού επαγγελματία παίκτη του τένις, που κυριολεκτικά δε διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων. Ο Κρις γνωρίζει τον πλούσιο Τομ Χιούετ και την αδελφή του Χλόη. Η Χλόη τον ερωτεύεται και εκείνος της προτείνει να παντρευτούν. Ο πατέρας της του προσφέρει δουλειά και σύντομα τον προάγει σε διευθυντική θέση. Όμως, ο Κρις ξεκινά μια ερωτική σχέση με την Νόλα, αμερικανίδα αρραβωνιαστικιά του Τομ. Όταν η Νόλα μένει έγκυος και του ζητά να αφήσει την Χλόη, απειλώντας ότι θα της αποκαλύψει την αλήθεια, αυτός σχεδιάζει τη δολοφονία της.
Ο τίτλος της ταινίας του Γούντυ Άλλεν «Απιστίες και αμαρτίες» (Crimes and Misdemeanours, που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ακριβέστερα ως Εγκλήματα και Πταίσματα) παραπέμπει ευθέως στο γνωστό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, «´Εγκλημα και Τιμωρία», χωρίς όμως οποιαδήποτε αναφορά σε «τιμωρία», εφόσον το έργο αφηγείται παράλληλες ιστορίες λιγότερο και περισσότερο σοβαρών ηθικών παραβάσεων για τις οποίες δεν επιβάλλεται καμιά κύρωση.
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8μμ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου