Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΛΑΡΝΑΚΙ : Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Έγκριση της Μ.Π.Ε. της S&B για τις εγκαταστάσεις της στην Ιτέα.

(ΑΔΑ : ΒΕΙΠ0-ΜΩΚ    αρ. πρωτ. 2763/57/16-1-2013)

   Εδώ δεν μιλάμε για ισονομία, ούτε κάν βεβαίως για την εφαρμογή των Νόμων στην επικράτεια. Μιλάμε για παράδοξα φαινόμενα, για νοσηρή πραγματικότητα και ευτελισμό κάθε έννοιας συντεταγμένης Πολιτείας και Δημοκρατίας.  Ελλάδα του Μνημονίου, Ελλάδα του φόβου και της ανεργίας, Ελλάδα του 2013.
   Ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κος Σταύρος Καλαφάτης, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και αφού εμελέτησε τα δέοντα, συμβουλευόμενος περιβάλλον και φίλους, αποφάσισε να εγκρίνει την περιβόητη Μ.Π.Ε. της εταιρείας S&B για την ανανέωση της αδείας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ιτέα.  Και πράγματι το έκανε.  Μεγάλη απόφαση! Όντως.
  Και μόνον το ότι αυτή η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε.  αποκάλυψε την γύμνια της Επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (θέμα Πανουριά Παπαϊωάνου), κατέδειξε τον τρόπο άσκησης της ''δοτής'' εξουσίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ''ταλαιπώρησε'' τόσο πολύ την ''ανεξαρτησία'' και  το κύρος του Κ.Α.Σ., δημοσιοποίησε την εκτίμηση των αυτοδιοικητικών μας για την εταιρεία S&B και τέλος απέδειξε σε όλους μας ότι δεν υπάρχει τοπικός ευεργέτης παρά μόνον ένας  επιχειρηματίας, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά και δυστυχώς, θα υποστούμε τις όποιες συνέπειές του, εν γνώση μας πλέον.
   Αποφάσισε λοιπόν ο κος Καλαφάτης.  Όμως, η ίδια Μ.Π.Ε. η οποία είχε τύγχει εγκρίσεως απο τον Υπηρεσιακό Υφυπουργό Πολιτισμού Αλιβιζάτο, έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας απο τον περασμένο Μάϊο και ακόμα δεν έχει κάν συζητηθεί!!!... Πώς είναι δυνατόν να εγκρίνεται απο άλλο Υπουργείο, αγνοώντας θεσμούς και δημοκρατικές λειτουργίες, μια Μ.Π.Ε., το μέλλον της οποίας είναι όχι μόνον αβέβαιο, αλλά και απροσδιόριστο ;
   Κάτι θα υποψιάστηκε όμως στο τέλος και για αυτό στην συγκεκριμένη έγκριτική του απόφαση, έβαλε και κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τον εαυτό του.  Δηλαδή :
Στην 27 σελίδων απόφασή του ο κος Αναπληρωτής Υπουργός

   - έλαβε υπ' όψιν του 34 παραμέτρους-έγγραφα (μεταξύ αυτών και την ένσταση του Συλλόγου 
      "ΚΑΡΤΕΡΙΑ'')  και  τα οποία καταλαμβάνουν 7 σελίδες
   -  η έγκριση περιλαμβάνει 60 παραγράφους όρων(!)  για την Μ.Π.Ε. αναπτυσσόμενους σε 8 σελίδες
   -  και τέλος κατονομάζει σε 4 σελίδες τους τρόπους  παρακολούθησης και ελέγχων για την πιστή 
      εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων τους οποίους ενέκρινε.

Διαβάζοντας τους όρους της απόφασης, η εκτίμηση είναι ότι κάτι προσπαθούν να προστατέψουν από το περιβάλλον, αλλά η εφαρμογή τους θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό κόστος στην εταιρεία.  Το ζητούμενο λοιπόν είναι διτό :
 1. Αν θα έχει εγκυρότητα η συγκεκριμένη απόφαση και  
 2. Σε περίπτωση νομιμοποιήσεώς της, αν θα τύγχει εφαρμογής 

Η παροιμία όμως έχει αποδειχθεί σωστή πολλές φορές, για αυτό και την επαναλαμβάνουμε :
Ας κρατήσουν (όλοι οι ενδιαφερόμενοι), μικρό καλάθι...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου