Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΒΟΥΛΗ : ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ




Η Δυστυχία της στρατευμένης γνώσης

Είναι φορές όπου το συνειδησιακό αδιέξοδο, ταλανίζει, ταλαιπωρεί και δυστυχεί κάποιους ανθρώπους. Είναι κάποιες φορές όπου το έναντι αμοιβής καθήκον, έρχεται σε αντίθεση με την δοξασία για την χρήση της συσωρευμένης γνώσης του επιστήμονα, όποιος και αν είναι αυτός. Είναι τότε όπου ο όρκος του και η συνείδησή του, δοκιμάζονται από τον φόβο της απώλειας των κεκτημένων, την ανασφάλεια της διατήρησης του κοινωνικού status, ή ακόμη και απο την αμφισβήτηση για την επιστημονικότητά του. Και το δίλημά του είναι, αν θα αναγκασθεί να πράξει κατά τις επιθυμίες του ''εργοδότη'' του και όχι σύμφωνα με την επιστημονική του γνώση. Να χρησιμοποιήσει το κύρος του δηλαδή και την βαρύτητα της απόψεώς του, για την εξυπηρέτηση του εντέλοντος αυτόν και όχι για την εφαρμογή της επιστήμης επάνω στο ζητούμενο.
Με άλλα λόγια να στρατευθεί η γνώση του για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού. Και εδώ βρίσκεται το δίλημα και η δυστυχία της στρατευμένης γνώσης για τον επιστήμονα. Τον όποιον επιστήμονα.

Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι η πρόσφατη ψήφιση του ενός και μόνον άρθρου Νομοσχεδίου στην Βουλή των Ελλήνων, όπου περιεβλήθησαν με το κύρος της πλειοψηφίας των βουλευτών και έγιναν Νόμος του Κράτους, 6 (έξ) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών ήταν και η δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ 240/12-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί της προσαρμογής στο Μνημόνιο. Ο νέος Νόμος λοιπόν, είναι ο περίφημος 4111/25-1-2013, όπου με τις γνωστές διαδικασίες, εκτός απο την Εθνική μας αξιοπρέπεια, απωλέσαμε και την Εθνική μας κυριαρχία, προς τέρψιν δανειστών και εχθρών μας.
Για να εμφανισθεί όμως προς ψήφιση στην Βουλή ο συγκεκριμένος Νόμος, έπρεπε να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Πρόκειται για μιά Επιτροπή, μέλη της οποίας είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, τις εργασίες της οποίας διευθύνει εντός Βουλής, διορισμένος Πρόεδρος, αναλόγων προσόντων και επιστημονικού κύρους. Αυτή λοιπόν η Επιτροπή απεφάνθη ότι το μόνον μεμπτόν στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο είναι το ότι, δεν έπρεπε να είναι τα πάντα συλλήβδειν σε ένα άρθρο. Έπρεπε η επίμαχη Πράξη (περί μνημονίου) να είναι σε ξεχωριστό Νομοσχέδιο.... Όλα τα άλλα ήσαν άψογα.
Το ενδιαφέρον μας όμως εστιάζεται στον Πρόεδρο της συγκεκριμένης Επιτροπής. Πρόκειται για έναν διεθνών σπουδών έγκριτο Νομικό-Συνταγματολόγο, με θητεία καθηγητού σε Νομικές έδρες Πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδος, με μεγάλο συγγραφικό έργο και αναγνωρισμένον από την επιστημονική κοινότητα ως έναν εξέχοντα Συνταγματολόγο.
Είναι ο Κωνσταντίνος Μαυριάς, εγγονός του μακαριστού παπα-Βαλαούρα, του γνωστού μας για δεκαετίες λειτουργού στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως στην Ιτέα. Είναι ο γιός της μιάς εκ των τριών θυγατέρων του παπα-Βαλαούρα, για όσους από τους παλαιούς Ιτιώτες ενθυμούνται.
Αυτός λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Μαυριάς, με ρίζες απο την Ιτέα, είναι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.
Και την παραίτηση της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ελληνικού Δημοσίου, απο την εθνική κυριαρχία όλων των φυσικών πόρων της χώρας μας, υπέρ των δανειστών, την βρήκε σύννομη και συνταγματική. Αυτός, ο Έλληνας, ο υπάλληλος της Βουλής και προασπιστής του εθνικού μας συμφέροντος. Αυτός ο οποίος στράτευσε την γνώση του και το κύρος του, στην προσπάθεια μιάς ολιγαρχίας, να διατηρηθεί στην εξουσία.
Δέν είναι δυνατόν να λοιδωρήσουμε τις τεράστιες γνώσεις του, καθ'όσον είμαστε ελάχιστοι όλοι μας εμπρός στις σπουδές του και το συγγραφικό του έργο. Είμαστε όμως σε θέση να υποθέσουμε την μοναξιά και ενδεχομένως την δυστυχία του επιστήμονα, γιατί παρ' ότι θα υπάρχει δικαιολογία και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένη για την άποψή του, εν τούτοις δεν εξοστρακίζεται το οφθαλμοφανές και απερίγραπτον άλγος : αποποιούμαστε οικειοθελώς και με την υπογραφή μας (όχι όλων μας...), το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας επί της εθνικής μας κυριαρχίας , πάνω στην γή μας, τον αέρα μας, το υπέδαφός μας, πάνω στην Ελλάδα μας.

Υπάρχει όμως ένα άρθρο σε αυτό το χιλιοματωμένο Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο τα λέει όλα :
''...Η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων...''
Δεν μιλάει και δεν περιγράφει πολιτικούς, επιχειρηματίες, υπαλλήλους. Κατονομάζει τους Έλληνες και αναφέρεται μόνον σε αυτήν την ιδιότητα των ανθρώπων. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ιστορία και τα τοποθετεί εκεί όπου πρέπει. Και έτσι θα γίνει και τώρα.

Συν/να : Το σκεπτικό του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και τα συμμετέχοντα μέλη του                          
              όπως  έχει δημοσιευθεί από την Γραμματεία της Βουλής των Ελλήνων

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Μνημόνιο


Επισημαίνεται, πάντως, ότι, κατά το άρθρο 113 παρ. 2 του ΚτΒ, τα Νσχ με
τα οποία κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, «περιέχουν α-
παραιτήτως ένα άρθρο που κυρώνει αυτούσια την πράξη νομοθετικού περιε-
χομένου. Μπορούν επίσης να προστεθούν και διατάξεις που ρυθμίζουν θέ-
ματα σχετικά με την κυρούμενη πράξη». Δημιουργείται, επομένως, προβλη-
ματισμός ως προς το εάν η εν λόγω Πράξη ορθώς κυρώνεται με το προτει-
νόμενο Νσχ, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει, ως επί το πλείστον, διατά-
ξεις που ρυθμίζουν θέματα άσχετα προς αυτήν, ή θα έπρεπε, εξ αυτού του
λόγου, να κυρωθεί με αυτοτελές Νσχ.

Αθήνα, 12.1.2013
Οι Εισηγητές
Δημήτριος Βασιλείου
Δημήτριος Κανελλόπουλος
Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών και Αμυντικών Μελετών
Ανδρέας Κούνδουρος
Προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Μελετών
Γεωργία Μακροπούλου
Γεώργιος Φωτόπουλος
Ειδικοί Επιστημονικοί Συνεργάτες
Ο προϊστάμενος του Β ́ Τμήματος
Νομοτεχνικής Επεξεργασίας
Στέφανος Κουτσουμπίνας
Επ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Θράκης
Ο προϊστάμενος της Β ́ Διεύθυνσης
Επιστημονικών Μελετών
Αστέρης Πλιάκος
Αν. Καθηγητής του Οικονομικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου
Κώστας Μαυριάς
Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου