Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΑ "ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, 27.4.2023    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

     Α.Δ.Τ.: 37/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Δελφών προχωρά τη διαδικασία για το έργο «Μονοπάτια Πολιτισμού στους Δελφούς»

Π. Ταγκαλής: «Ένας ακόμα μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή»

Την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δελφών και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για την υλοποίηση του έργου «Μονοπάτια Πολιτισμού στους Δελφούς», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Η οργάνωση, σήμανση και διατήρηση της διαδρομής «Delphi Trail», μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή, καθώς επίσης και στην περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής ομορφιάς της. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Δελφών και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), μέσω της υπογραφής του μνημονίου ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε η περιοχή να αποκτήσει σύγχρονα μονοπάτια μέσω της πράξης «Μονοπάτια Πολιτισμού στους Δελφούς-Greek paths of culture in Delphi».

Κύριοι στόχοι του έργου είναι: 

    • Η αειφορική αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών της περιοχής του Δήμου Δελφών.

    • Η επιλογή, καταγραφή και χαρτογράφηση της προτεινόμενης πεζοπορικής διαδρομής, σε συνάρτηση με υπάρχοντα γνωστά ή λιγότερο γνωστά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και άλλα θέλγητρα, η εξασφάλιση ασφαλούς βατότητας και η συνεπής και διαρκής σήμανσή της.

    • Η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Δελφών.

    • Η ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού και ο συνδυασμός του με ευρύτερες κατηγορίες τουρισμού της περιοχής, όπως ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο τουρισμός εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ο τουρισμός περιπέτειας και ο αθλητικός τουρισμός.

    • Ο εμπλουτισμός των επιλογών του επισκέπτη στον Δήμο Δελφών και η επέκταση της τουριστικής περιόδου προς όφελος της τοπικής  οικονομίας.

    • Η ευαισθητοποίηση για την αξία των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής  και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής τους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του μνημονίου ο Δήμος Δελφών και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προχωρούν τη διαδικασία για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών προκειμένου να οριστεί, χαρτογραφηθεί και σημανθεί το Delphi Trail, το οποίο ακολούθως θα ενταχθεί στο πανελλήνιο δίκτυο «Μονοπατιών Πολιτισμού». Επίσης, θα συνταχθεί φάκελος πιστοποίησής του για την European Ramblers Association (ERA), με στόχο την πιστοποίηση «Leading Quality Trails-Best of Europe». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προβολή των εν λόγω μονοπατιών θα γίνει και μέσω εξειδικευμένης εφαρμογής (app για smartphones / tablets). 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του σημείωσε: «Ο Δήμος Δελφών ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αναλαμβάνοντας να παρέχει την υποστήριξη που απαιτείται προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει επιπλέον σύγχρονα μονοπάτια, υποδομή η οποία έχει εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης όπου έγινε επένδυση σε αυτά. Να θυμίσουμε επίσης ότι, τα εν λόγω μονοπάτια έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τις μελέτες, υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησής τους (μονοπάτια Κίρρας-Δελφών, Μοναστήρι Προφήτη Ηλία-Άμφισσα και της Δ.Ε. Δεσφίνας). Έχει γίνει η αρχή, ώστε σε βάθος χρόνου και με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων να έχουμε αποκτήσει έναν ακόμα σημαντικό πόλο προσέλκυσης επισκεπτών, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλά και για την οικονομία του τόπου μας». 


1 σχόλιο:

  1. Αχ αυτές οι εκλογές !!!
    Όνειρα έναστρης ανοιξιάτικης βραδιάς,
    Βρε φτιάξτε καμμιά παραλία στην ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ του νομού ΙΤΕΑ , καθαρίστε τον σκουπιδότοπο των ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΟΛΩΝ που δημιούργησε ο Δήμος Άμφισσας (Δελφών) , φτιάξτε ασφαλείς τούς κόμβους των εισόδων της ΙΤΕΑΣ όπως αρμόζει σε μια πόλη να μην ντρέπεται τούς χιλιάδες επισκέπτες της χειμώνα - καλοκαίρι , συμμορφώστε τις Λεωφόρους Αστυγγος και Ηρώων πού είναι κατάλληλες για βοσκή αιγοπροβάτων και μετά πάρτε και τα βουνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή