Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Η Ε.Λ.Μ.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟΝ" ΤΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

 










ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                     Άμφισσα 12-12-2022

(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 

Το δυσπρόσιτο του Λιδωρικίου όχημα μικροπολιτικής

και επίλυσης «κατόπιν δικών μας ενεργειών …»

Το 2018 το τότε Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αναμοριοδότηση- επανακατάταξη σε κατηγορίες των σχολείων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσει πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, μέσα στα οποία και τα σχολεία του Λιδωρικίου.

Η πολυετής προσπάθεια και η συνεχής εστίαση επί του θέματος με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το δίκαιο του αιτήματος, τόσο των Δ/ντών και του Συλλόγου διδασκόντων σε Γυμνάσιο και Λύκειο Λιδωρικίου, όσο και της ΕΛΜΕ Φωκίδας, των εκλεγμένων αιρετών κατά τη θητεία τους στο ΠΥΣΔΕ Φωκίδας αλλά και του Δήμου Δωρίδας, δεν στάθηκαν αρκετά για να ανοίξουν τις πόρτες του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού κ. Κεραμέως, ώστε να συζητηθεί το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων του Λιδορικίου ως δυσπρόσιτων. Όλα τα κριτήρια για την απόφαση αυτή πληρούνται και έχουν επανειλημμένα τεθεί σε όλους τους αρμόδιους, τη ΔΔΕ Φωκίδας, την Περιφερειακή Διεύθυνση και το Υπουργείο, φυσικά, το οποίο ήδη εδώ και 3 χρόνια διακυβέρνησης δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει.

Επιλογή της νυν κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να διατηρήσει την προηγούμενη απόφαση και τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αγνοώντας τις αντικειμενικές συνθήκες ( ορεινή, απομακρυσμένη και άγονη περιοχή) υποβίβασε τα σχολεία του Λιδωρικίου όχι «κατά λάθος» αλλά στη λογική του «λιγότερο κόστος, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότεροι μαθητές σε λιγότερα τμήματα καθώς αυξάνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τους». Είναι οξύμωρο το Κέντρο Υγείας και το αστυνομικό τμήμα Λιδωρικίου να είναι δυσπρόσιτα αλλά όχι τα σχολεία λίγα μέτρα δίπλα. Κανένα από τα κριτήρια που ίσχυαν για την προηγούμενη μοριοδότηση δεν άλλαξε στο ελάχιστο.

Και ενώ η κ. Κεραμέως αγνοεί κατά συρροή τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και αρνείται επίμονα να τους δεχτεί και να εκθέσουν τα αιτήματά τους , ω του θαύματος, κάνει αποδεκτό το αίτημα συνάντησης μιας προέδρου Συλλόγου Γονέων , αυτής του Λιδωρικίου!

Σε προεκλογική περίοδο, κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία του τοπικού βουλευτή με την Υπουργό Παιδείας και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Λιδωρικίου, χωρίς κανέναν άλλο αρμόδιο φορέα για το θέμα παρόντα (γιατί άραγε;;;;), να χαμογελούν ευτυχισμένοι. Όχι, βέβαια, γιατί λύθηκε το θέμα, αλλά γιατί «Η Υπουργός κατανόησε τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής» (δύσκολο πράγματι)  και «δεσμεύτηκε αφού παραλάβει από τον Δήμο Δωρίδας έγγραφο με επίσημο και τεκμηριωμένο αίτημα (το οποίο βέβαια έχει σταλεί άπειρες φορές μέχρι τώρα), ότι πληρούνται τα κριτήρια για το δυσπρόσιτο, να το κάνει αποδεκτό». Όταν και άμα και αν και θα δούμε, μετά τις εκλογές να είστε σίγουροι(;).  Ωραία προεκλογική παράσταση στην πλάτη μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της εκπαίδευσης γενικότερα.

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των σχολείων είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας και η λύση τους απαιτεί πολιτική βούληση και όχι προσωπικές επισκέψεις και ατομικές πρωτοβουλίες πολιτευτών.

Εδώ και τώρα να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία του Λιδωρικίου χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες, μικροπολιτικές και φωτογραφίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου