Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ 3ον ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΚΡΗΝΩΝ - ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ (ενημερωτικό σημείωμα - φωτογραφίες)


"Δεν μπορείς να σκέφτεσαι την Μάκρη και να μην αισθάνεσαι τα βλέβαρά σου νωτισμένα.  Δεν μπορείς να φαντάζεσαι την νεκρική σιγή στο Λιβίσι και να μην ακούς τους χτύπους της καρδιά σου. Μικρασιάτης είσαι, δεν μπορεί..." 

***************************

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

ΜΑΚΡΗΝΩΝ- ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ΛΥΚΙΑ , το 3ο αντάμωμα των απογόνων Μικρασιατών , που έλκουν τη καταγωγή από τη Μάκρη –Λιβίσι της Λυκίας.

Η συνάντηση έγινε στο Ανοιχτό Θέατρο Αιγάλεω «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ», ένας προσεκτικά διαμορφωμένος χώρος στο πάρκο του Δήμου (με την ευγενή υποστήριξή του).

Για τρίτη συνεχή χρονιά ανταμώσαμε Μικρασιάτες Μακρολιβισιανοί από την Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γαλλία ,Αμερική..) και διαδικτυακά με Αυστραλία.

Επίσης χαιρέτισε την έναρξη του ανταμώματος ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Πανιερώτατος Κος Ιώβ , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πατριώτες από το Εξωτερικό.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα συναντηθήκαμε με παλιότερους γνώριμους ( από τα δύο πρώτα ανταμώματα) αλλά και με καινούργιους απογόνους Μικρασιατών συμπατριωτών μας και συνεχίσαμε το ψάξιμο της ρίζας μας (με στοιχεία και ντοκουμέντα).

Η δουλειά της Εταιρείας είναι αυτή ακριβώς η εμπεριστατωμένη έρευνα και η καταγραφή της ζωής (σε όλα τα επίπεδα) των Προπαππούδων ,Προγιαγιάδων μας και των συμπατριωτών μας, που εκδιώχτηκαν τραγικά βάναυσα από τις πατρίδες τους.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών, μας άφησαν άφωνους και συγκινημένους.

Καθηγητές Πανεπιστημίων Ιστορικοί , Εκπαιδευτικοί, Ερευνητές –Συγγραφείς (Μηχανικοί-Γιατροί-Επιχειρηματίες, μέλη της Εταιρείας), φίλοι Μικρασιατών, κατέθεσαν από ψυχής μαρτυρίες και στοιχεία, όπως και έργα στην ιδιαίτερη γλώσσα των Μακρολιβισιανών.

Ο Σύλλογος της Ρόδου έστειλε δώρο ένα χρυσοκέντητο πίνακα με το σήμα της Λυκίας.

Η έρευνα ,η συλλογή στοιχείων και κυρίως η καταγραφή σε βιβλία κατά πρώτον και η μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή συνεχίζεται από μέλη της Εταιρείας και απ όλους εμάς που προσπαθούμε να καταθέσουμε το παρελθόν μας στο μέλλον των παιδιών μας!

Βέβαια χωρίς το πάθος της Ευαγγελίας Αχλάδη , του Τάσου Κακλαμάνη και πολλών άλλων «εραστών» της τεκμηριωμένης καταγραφής της ζωής των προγόνων μας από τις αλύτρωτες πατρίδες , οι οποίοι μας παρασέρνουν σε αυτό το ταξίδι της αναζήτησης, δεν θα είχε υλοποιηθεί το 3ο Αντάμωμα-φυσικά και με την αρωγή πολλών χορηγών.

Η αναγνώριση αυτού του έργου έρχεται πλέον με την συμμετοχή-χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού !



                                              Λαίνη-Κολλιαλή Παναγιώτα

                                                       Φαρμακοποιός

                                              Επιτ.Μέλος της «ΛΥΚΙΑΣ»

                                                  Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου

                                             Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου