Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ"

Σκαλτσοδήμος

ΑΜΦΙΣΣΑ 16.07.2021

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επίσημος εορτασμός της «Μάχης της Άμπλιανης»- Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ο Δήμος Δελφών και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών συνδιοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη της Άμπλιανης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου στην θέση ‘Ταμπούρια’, στο πραγματικό πεδίο μάχης με το ακόλουθο πρόγραμμα:


10:30 Επιμνημόσυνη δέηση

10:45 Πανηγυρικός της ημέρας, από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Φωκικών Μελετών

κ. Ιωάννη Ράμμο, Αντιπτέραρχο (Ι.) ε.α. Επίτιμο Υπαρχηγό Τακτικής Αεροπορίας

11:15 Κατάθεση στεφάνων

Ενός λεπτού σιγή

Εθνικός Ύμνος


Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ’

Οι επαναστάτες Έλληνες συνέτριψαν την ισχυρότατη στρατιά εισβολής του Δερβίς Πασά.

197 χρόνια μετά επιβάλλεται να τιμήσουμε και να αναδείξουμε το γεγονός της μάχης αυτής, που τυγχάνει άγνωστη για το ευρύ Ελληνικό κοινό.

Η μάχη της Άμπλιανης ήταν από τις σφοδρότερες του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα με συμμετοχή 12.000 Τούρκο – Αλβανών και 1.200 Ελλήνων.

Η αμυντική γραμμή των Ελλήνων με τους 10 ισχυρούς προμαχώνες (ταμπούρια) πάνω στην παλιά οδό Ζητουνίου (Λαμίας) – Σαλώνων (Άμφισσας), αντιστέκεται ακόμα στο χρόνο στη Δυτική πλαγιά του Παρνασσού και είναι ίσως το μοναδικό σωζόμενο πεδίο μάχης σε όλη τη χώρα από τις μάχες του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλης Στρατηγικής σημασίας μάχη, αφού δεν επέτρεψε στα τουρκικά στρατεύματα να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, της καθόδου στην Πελοπόννησο, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επέφερε για την εξέλιξη του Αγώνα.


Ακολουθεί σχετικό σχεδιάγραμμα της θέσης «Ταμπούρια»

Προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν στον εφετινό εορτασμό της επετείου της μάχης της Άμπλιανης που θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουλίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30πμ στο πραγματικό πεδίο της μάχης, παρατίθενται οι παρακάτω οδηγίες :

Από Άμφισσα προς Λαμία στο 14ο χιλ. δεξιά προς χωματόδρομο 3,5 χιλ. μέχρι καλύβες όπου υπάρχει χώρος parking και στη συνέχεια περί τα 300 μέτρα με τα πόδια μέχρι τα ταμπούρια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου