Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΗ 2020   
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών της 17ης Ιούνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά την έναρξη της άρσης των μέτρων καραντίνας, με όλες τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι σήμερα. Έγινε lockdown σε όλη τη χώρα για δύο μήνες, προκειμένου να μην καταρρεύσει και να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Κι όμως, μόλις χθες οι υγειονομικοί όλης της χώρας απέργησαν και βγήκαν στο δρόμο.
Πρόκειται για τους ίδιους υγειονομικούς που στην έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση χειροκροτούσε υποκριτικά και σήμερα τους καθυβρίζει μέσω των φιλικών της μέσων γιατί διεκδικούν να μη γίνει καμιά απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, για προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, για πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αιτήματα για τα οποία απεργούσαν και διεκδικούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία συνεχίζουν να είναι επίκαιρα τώρα, λες και δεν περάσαμε πανδημία.
Επειδή ο κορονοϊός δεν μας εγκατέλειψε, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σοβαρό ενδεχόμενο το φθινόπωρο ή και πιο νωρίς, ειδικά με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, όπου μπροστά στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των αερομεταφορών τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο, ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε σκόπιμο το συμβούλιο να συζητήσει ολοκληρωμένα αυτά τα θέματα.
Ποια είναι η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής, του νοσοκομείου της Άμφισσας;
Ανταποκρίθηκε ο Δήμος Δελφών στο ρόλο του, στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, στη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, όσων έπληξαν τα μέτρα καραντίνας, στην κατάσταση των σχολείων;
Το γεγονός ότι στη Φωκίδα δεν είχαμε ευτυχώς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αυτή τη φάση, δεν πρέπει να μας οδηγεί στον εφησυχασμό και στην αδράνεια». 
Και:
«Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε εδώ σχετικά με τη χθεσινή φωτιά στον ΒΙΟΠΑ και στον βιολογικό Άμφισσας, ερώτησή μας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο στις 23 Οκτώβρη που ρωτούσαμε τι μέτρα σκόπευε να πάρει προκειμένου να απομακρυνθούν τα απορρίμματα άμεσα από εκεί και το κυριότερο, να μην ξαναεμφανιστούν τέτοιες καταστάσεις. Λάβαμε τότε διαβεβαιώσεις πως με την πρώτη ευκαιρία θα απομακρυνθούν τα μπάζα και τα απορρίμματα. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε...»
Έβαλαν ξανά στη δημοτική αρχή το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων του Δήμου και της πανδημίας με σχετική ερώτηση.
Στο θέμα μιας ακόμα αναθεώρησης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το 2020, 4η ή 5η στη σειρά κι ενώ είμαστε ακόμα στον Ιούνη, τόνισαν:
«Σήμερα ξηλώνετε ολοκληρωτικά αυτό που βιαστικά μας είχατε παρουσιάσει το Νοέμβρη ως Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020. Επιβεβαιώνετε έτσι, τη γενικότερη κριτική που ασκούμε όλα αυτά τα χρόνια ως Λαϊκή Συσπείρωση για εσάς και όλες τις άλλες παρατάξεις των αστικών κομμάτων ανά την Ελλάδα: Πορεύεστε στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», υπακούοντας στις επιταγές των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού που σας εμπιστεύτηκε. Απεντάσσετε το δρόμο του Άγιου Μηνά, την πλατεία της Κίρρας. Ας το δεχτούμε υποθετικά, για λόγους ανωτέρας βίας. Τη συντήρηση όμως της δημοτικής οδοποιίας όλων των δημοτικών ενοτήτων; Δηλαδή τι προτείνετε; Να φτιάχνουν χαρμάνι οι κάτοικοι για να μπαλώνουν τις τρύπες των δρόμων των χωριών; Αυτό είναι το όραμά σας; Να γυρίσουμε στις δεκαετίες του ’40 και του ’50;   
Επικαλείστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου που καθιστά επιτακτική την ανάγκη μεταφοράς χρημάτων από τους ΚΑΠ, προκειμένου να καλύψετε σημαντικές ανάγκες της καθημερινότητας. Θα κατανοούσαμε ως ένα βαθμό τις δυσκολίες που επικαλείστε, εάν ήσασταν πραγματικά μια διεκδικητική δημοτική αρχή για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Εάν βλέπαμε κάποιο υπόμνημα, κάποια απόφαση του Δήμου, εάν βρισκόσασταν καθημερινά έξω από τα υπουργεία, το Μαξίμου, διεκδικώντας αυτά που ανήκουν δικαιωματικά στους δήμους και τους κατοίκους τους. Εάν βάζατε αυτά τα ζητήματα στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ που συμμετέχετε, να γίνουν και δικιά τους υπόθεση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχετε κάνει. Και ούτε πρόκειται να κάνετε λέμε, γιατί είναι άλλη η πολιτική σας φιλοσοφία και κοσμοθεωρία».
Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων νέου ιδιωτικού υδροηλεκτρικού σταθμού στα Καστέλλια, που ήρθε για δεύτερη φορά, καθώς είχε απορριφθεί το 2018 και με τις ψήφους της σημερινής δημοτικής αρχής, σημείωσαν:
«Μας ξαναφέρνετε απόψε το ζήτημα, δυο χρόνια μετά κι ενώ είχε πάρει αρνητική γνωμοδότηση απ’ το τότε δημοτικό συμβούλιο και τα δύο τοπικά συμβούλια. Μια ιδιωτική επένδυση με την οποία αναγκαστήκατε να διαφωνήσετε το 2018 κάτω από την πίεση των κατοίκων των δύο χωριών και την αρνητική εισήγηση των τοπικών συμβουλίων. Σήμερα όμως, που η παράταξή σας έχει την πλειοψηφία στο συμβούλιο των Καστελλίων, προσπερνώντας έντεχνα με αλλαγή ορίων αυτό της Καλοσκοπής που φαίνετε δεν ελέγχετε, επαναφέρετε το θέμα δίχως να κρύβεστε πίσω από αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και εφαρμόζοντας ξεκάθαρα την πολιτική σας: Πολιτική υλοποίησης σε τοπικό επίπεδο, των βασικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Πολιτική που αναπτύξατε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση του συμβουλίου των Καστελλίων στις 28 Γενάρη. Κάτι που δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως θα κάνετε κι απόψε.
Εμάς πάλι, η θέση μας παραμένει η ίδια. Είναι αυτή που ανέπτυξαν οι σύμβουλοί μας στα Καστέλλια. Συντασσόμαστε με την πλειοψηφία των κατοίκων των Καστελλιών και της Καλοσκοπής που διαφωνούνε με την επένδυση, ο καθένας με το δικό του σκεπτικό, και καταψηφίζουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».  
Τέλος, για το ζήτημα ορισμού εκπροσώπου στη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρίας που εγκαθιστά ανεμογεννήτριες στη Δεσφίνα και ο Δήμος είναι μέτοχος, καταψήφισαν σημειώνοντας πως:
«Είμαστε αντίθετοι στην κυρίαρχη πολιτική αντίληψη που διέπει και τη σημερινή δημοτική αρχή, οι Δήμοι να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες στη λογική κόστους – οφέλους. Συνεπώς διαφωνούμε και στη συμμετοχή του Δήμου Δελφών σε τέτοιες εταιρίες, που μόνο σκοπό έχουν τα κέρδη των μετόχων τους. Γιατί πώς βγάζει τα κέρδη η VECTOR απ’ τη Δεσφίνα και η κάθε VECTOR ανά την Ελλάδα; Μέσα από το φουσκωμένο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνει η Άμφισσα και η Ιτέα. Με την καταστροφή του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμενες την περιβαλλοντική νομοθεσία-λάστιχο της ΕΕ και της κυβέρνησης. Εκτοπίζοντας άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία από τις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Να μη πούμε και για τα κουφάρια που αφήνουν όταν τελειώσει ο κύκλο ζωής των ανεμογεννητριών ή ακόμα και εντός αυτού, όπως βλέπουμε στη Νότια Εύβοια να πέφτουν στα κεφάλια των κατοίκων των χωριών εν λειτουργία. Από κει προέρχονται τα μερίσματα των μετοχών του Δήμου, τα αντισταθμιστικά που εισπράττει. Να υποθέσουμε πως σε αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή συμφωνεί με την πολιτική απολιγνητοποίησης της Ελλάδας που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση. Μια πολιτική που κλείνει μονάδες και ορυχεία, οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους της Δυτικής Μακεδονίας στην ανεργία. Μόνο έτσι διασφαλίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ενέργεια» στο διεθνή ανταγωνισμό με τα μονοπώλια στους υδρογονάνθρακες. Αφήνοντας έτσι την Ελλάδα ενεργειακά γυμνή, να εξαρτάται από εισαγωγές και το λαό μας μέσα στην ενεργειακή φτώχια».
  Άμφισσα, 20 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου