Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΣΑΪΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ - Δελτίον Τύπου



           ΑΜΦΙΣΣΑ 01.06.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 55/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπλαση της πλατείας Ησαΐα

Π. Ταγκαλής: «Η νέα πλατεία θα σέβεται πολίτες, επαγγελματίες και περιβάλλον»


Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ησαΐα, στην Κοινότητα Άμφισσας, η ολοκλήρωση του οποίου θα αναμορφώσει σημαντικά ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης. Το έργο με τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ησαΐα στη ΔΚ Άμφισσας», έχει προϋπολογισμό 464.516,13 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» ΈΤΟΥΣ-2018»/ΑΞΟΝΑΣ 1: «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2018» του Πράσινου Ταμείου.

Βάσει της μελέτης του έργου αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις με σκοπό την επισκευή, αλλά και τον εξωραϊσμό της πλατείας, διατηρώντας ωστόσο τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα.
Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:
  • Αποξήλωση των πλακοστρώσεων και των πεζοδρομίων και ανακατασκευή τους με πλάκες από ψυχρά υλικά (βιοκλιματικές), ενώ θα διαμορφωθούν και ράμπες ΑμεΑ, με διαδρομές και προσβάσεις αυτών προς την πλατεία.
  • Οι χώροι πρασίνου θα διατηρηθούν στις υπάρχουσες θέσεις και με τα υπάρχοντα σχήματα, με νέα μαρμάρινα κράσπεδα. Με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφωθούν και τα νέα παρτέρια στην περιοχή του μνημείου του Επισκόπου Ησαΐα.
  • Το σιντριβάνι θα παραμείνει ως έχει, αφού όμως επισκευαστεί και εξωραϊστεί.
  • Το μνημείο του Επισκόπου Ησαΐα θα παραμείνει και αυτό ως έχει, όμως περιμετρικά αυτού θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου.
  • Τα υπάρχοντα παγκάκια θα αφαιρεθούν και θα τοποθετηθούν νέα στη θέση τους, η βάση των οποίων θα είναι από πέτρα, και τα καθίσματά τους από ξύλινα στοιχεία.
  • Αλλαγές θα γίνουν και στο φωτισμό του χώρου, καθώς τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα θα αποξηλωθούν, και θα τοποθετηθούν στις θέσεις που ορίζει η μελέτη φωτισμού νέα παραδοσιακού τύπου, με φωτιστικά Led. Η εν λόγω μελέτη προβλέπει επίσης τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τύπου spotlights για την σημειακή ενίσχυση του φωτισμού, καθώς και προβολείς σημειακού φωτισμού για την ανάδειξη του Μνημείου του Επισκόπου Ησαΐα.
  • Η φύτευση της πλατείας που υπάρχει σήμερα θα διατηρηθεί, αφού όμως απομακρυνθούν τα «άρρωστα» φυτά, και θα εμπλουτιστεί με καλλωπιστικά φυτά, θάμνους και δέντρα. Η επιλογή του φυτικού υλικού έγινε με βάση τα κλιματικά στοιχεία της περιοχής, γι’ αυτό και θα επιλεγούν ανθεκτικά είδη που θα δίνουν στο χώρο της πλατείας ιδιαίτερο χρώμα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Τέλος, βάσει πάντα της μελέτης, αναμένεται να κατασκευαστεί δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης των παρτεριών.

Ο Δήμος Δελφών, με τις παραπάνω παρεμβάσεις, στοχεύει στην ανάδειξη της πλατείας Ησαΐα και στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών υποδομών ώστε ο εν λόγω κοινόχρηστος χώρος να επιτελέσει στο έπακρο το ρόλο του. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του, σημείωσε πως στόχος του έργου είναι αφενός να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε όσοι το επιθυμούν να επισκέπτονται την πλατεία ως ένα χώρο ελεύθερης συνάντησης, υπό τις συνθήκες που πρέπει όμως, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών, πρακτικών και αισθητικών. Επίσης τόνισε πως μέλημα του Δήμου είναι και η εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που κάνουν χρήση του χώρου, πάντα υπό συνθήκες ευταξίας. «Είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα αλλάξει σημαντικά τη σημερινή εικόνα της πλατείας, από τη μία διατηρώντας στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν στο πέρασμα του χρόνου, και από την άλλη βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό εκείνα που οι σύγχρονες συνθήκες απαιτούν», δήλωσε ο κ. Ταγκαλής, καταλήγοντας: «Η νέα πλατεία Ησαΐα θα είναι μία πλατεία που θα σέβεται πολίτες, επαγγελματίες, αλλά και το περιβάλλον, παράμετρος μείζονος σημασίας πλέον για κάθε μας απόφαση και έργο».

Από το Γραφείο Δημάρχου



3 σχόλια:

  1. Βεβαια, για την αναπλαση της πλατειας υπαρχουν χρηματα , για να πλυνουμε τους καδους απορριμματων ΠΟΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΑΡΜΑΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟ...ΒΛΕΠΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΚΑΨΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜ'ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΤΕ Τ΄ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΑΛΩΝΑ.ΑΛΟΙΩΣ ΔΕ ΣΑΣ ΣΩΖ'ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή