Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ELGIN & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821




Αυτό δεν είναι κλεμμένο!


 
 Η πλαϊνή φωτογραφία αποτυπώνει το καλύτερο οικοδόμημα της πόλης. Είναι το καμάρι της και βρίσκεται στον κεντρικότερο δρόμο της.  Πρόκειται για την εκκλησία St. Giles στην οδό High street της πόλης Elgin στην επαρχία Moray της Β.Α. Σκωτίας.

Ο συνειρμός των λέξεων και των εννοιών  ''Elgin - Παρθενώνας'', οδηγεί την σκέψη μας στην κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα και με την θέαση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για ένα μέρος από την ίδια ''μπάζα''.  Εξ άλλου, εκεί τα είχε μεταφέρει ο περιώνυμος κλέφτης και Λόρδος ταυτόχρονα Elgin, έως ότου να αναγκασθεί να τα ''δωρήσει'' στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου, για τους γνωστούς λόγους. 
Όμως, το συγκεκριμένο κτήριο είναι απλή απομίμηση ενός ενδόξου παρελθόντος, το οποίο ναι μεν δεν είναι δικό τους, αλλά δεν αρνήθηκαν να το οικειοποιηθούν μέσω της κλοπής. Και ενδεχομένως να θέλουν με αυτόν το τρόπο να συντηρούν τις αναμνήσεις τους, ότι κάτι τεράστιο και μοναδικό, πέρασε κάποτε από την πόλη τους. Έστω και σαν κλοπιμαίο.
   Τούτες οι γραμμές είναι η ελάχιστη προσφορά του blog στην σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την καθιερωμένη παρέλαση της οποίας στην πόλη μας, μας έκανε την τιμή να την χειροκροτήσει μαζί μας, ο Δήμαρχός μας κος Νικόλαος Φουσέκης.
Τώρα, τί σχέση μπορούν να έχουν μεταξύ τους οι λέξεις :  Elgin, Παρθενώνας, Ιτέα, Φουσέκης ; Καμμιά απολύτως!   Χρόνια Πολλά σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου