Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

''ΓΩΝΙΑ'': ΙΠΠΟΔΡΟΜΕΙΟ ή ΒΙ.ΠΕ. ;


Η ''Γωνιά''



(Το σχέδιο είναι του 1834, από το βιβλίο ''SPAZIERFAHRT IM GOLFE VON KORINTH'' του LUDWIG SALVATOR, η θέση του σχεδιαστή είναι στην βόρεια πλευρά του λόφου των Αγίων Αναργύρων και απεικονίζει αριστερά την ''Γωνιά'', στο κέντρο την κοιλάδα του Πλειστού ποταμού και δεξιά την περιοχή του Αγίου Πολυκάρπου. Χαρακτηριστικό είναι το όριο του τότε ελαιώνα.)

Όπως φαίνεται και όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, θα είναι στην μοίρα, στο πεπρωμένο, στην ειμαρμένη αυτού του τόπου, να μην είναι σε θέση να αναδείξει τοπικούς άρχοντες, των οποίων το μοναδικό μέλημα να είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας. Δεν εξηγείται αλλιώς. Το να υπάρχει τέτοιο κλίμα, τόσο όμορφο ανάγλυφο του εδάφους, τόσα μοναδικά προϊόντα, τόσος υπόγειος πλούτος και πάνω από όλα τόση ασύγκριτη και μοναδική ιστορία και παρ' όλα ταύτα αυτός ο τόπος να δυστυχεί και να πτωχεύει, όντως είναι ένα μυστήριο και θα πρέπει να αρχίσει να ερμηνεύεται με έννοιες προκαταλήψεων όπως είναι η μοίρα, το πεπρωμένο και η ειμαρμένη. Να αρχίσουμε να παραδεχόμαστε δηλαδή ότι η ανικανότητα των κατοίκων στο να εκλέξουν ικανούς και άξιους αιρετούς, έχει να κάνει με εξωγενείς και μεταφυσικούς παράγοντες, των οποίων η επικράτηση επί του ψυχισμού των κατοίκων είναι δεδομένη και παγιωμένη. Άν είναι δυνατόν!
Και όλα τούτα γράφονται με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις : Αφ' ενός με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή χρήσεων γής εντός της Β´ ζωνης του Δελφικού Τοπίου και αφ' ετέρου με την δημοσιοποίηση της Μελέτης του αρχαιολόγου καθηγητή κου Πάνου Βαλαβάνη για τον εντοπισμό του αρχαίου ιπποδρομείου του Κρισσαίου Πεδίου.

Το θέμα είναι μείζον και η οποιαδήποτε εξέλιξή του, θα επηρεάσει την οικονομική ζωή ολόκληρης της περιοχής μας, για πάρα πολλά χρόνια. Είτε με την υλοποίηση της Δημοτικής απόφασης για την ΒΙ.ΠΕ. μέσα στον χώρο του Δελφικού Τοπίου, είτε με την αποκάλυψη του ιπποδρομείου στον ίδιο χώρο.
Θα αναφερθούμε εκτενώς στην απόφαση αυτή του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών, στο τί έχει αποφασισθεί και απο ποιούς. Όχι όμως τώρα. Είναι ογκώδης ο σχετικός φάκελλος και χρειάζεται ειδική μεταχείρηση και επιμέλεια. Για σήμερα όμως και για να προϊδεάσουμε ότι τα ''πράγματα'' δεν είναι πάντα τόσο απλά όπως φαίνονται και ότι για το ζήτημα της αλλαγής χρήσεων γής στην Β' ζώνη, θα υπάρξουν συγκρούσεις όχι μόνον απόψεων, αλλά και συμφερόντων, θα δημοσιοποι-ήσουμε 2 (δύο) επιστολές, το κοινό αιτούμενο των οποίων έχει ήδη συμπεριληφθεί μέσα στην απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών.

Πρόκειται για την επιστολή χωρίς αρ.πρωτ. Δ.Υ./7-11-2012 με υπογράφουσα την αντιδήμαρχο Δ.Ε.Δελφών κα Μπακολουκά και την επιστολή χωρίς αρ.πρωτ. Δ.Υ./8-11-2012 με υπογράφουσα την αντιδήμαρχο Δ.Ε.Ιτέας κα Λαϊνη. Οι 2 επιστολές έχουν γραφεί με μία ημέρα διαφορά και αποτελούνται από 2 παραγράφους η κάθε μία. Τα κείμενα είναι πανομοιότυπα, απλώς έχουν δοθεί ανάποδες αριθμήσεις στις 2 παραγράφους και απο την επιστολή Λαϊνη έχει αφαιρεθεί η λέξη ''Χρισσό'' απο την αναφορά στην Ε.Ο. Ιτέας-Αμφίσσης. Και στις 2 επιστολές το ζητούμενο είναι η Δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην ''Γωνιά'' και η δυνατότητα, εκτός απο την αλλαγή χρήσεις κτηρίων, να επιτραπεί η εγκατάσταση Φ/Β μονάδων στις σκεπές των. Βεβαίως και έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν υπηρεσιακά χωρίς πρωτόκολλο οι αντιδήμαρχοι. Φανταζόμαστε όμως για την καλύτερη και ταχύτερη επίλυσης των τρεχόντων και άμεσων προβλημάτων του Δήμου και όχι για την εισήγηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εξ άλλου, αυτές είναι προσωπικές απόψεις και δεν είναι προϊόν συζήτησης από τα Τοπικά Συμβούλια, τα οποία και ενδεχομένως θα έπρεπε και να έχουν ερωτηθεί.
Παρ' ότι θα επανέλθουμε εκτενώς στο θέμα του ιπποδρομείου και στη απόφαση του Δ.Σ. για την Β' ζώνη του Δελφικού Τοπίου, η σημερινή μας αναφορά γίνεται καθ' όσον :
  • Η προτεινόμενη τοποθεσία για την ΒΙ.ΠΕ. (''Γωνιά'')συμπίπτει ακριβώς με την τοποθεσία ύπαρξης του ιπποδρομείου κατά τον καθηγητή κο Πάνο Βαλαβάνη. Αυτό θα το ακούσουν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής στις 12-5-2013, όταν θα έλθει ο κος Βαλαβάνης για να μιλήσει στην Ιτέα.
  • Η εγκατάσταση Φ/Β μονάδων σε σκεπές, αφορά 6 (έξι) κτήρια μόνον, εκ των οποίων τα 2(δύο) βρίσκονται στην ''Γωνιά''.
    Εδώ λοιπόν θα πρέπει να είμαστε όλοι ενήμεροι, μιάς και είναι και σε εξέλιξη το Γ.Π.Σ. της Ιτέας-Κίρρας και θα πρέπει σε έναν μήνα περίπου να αρχίσει η διαβούλευση γύρω απο τις προτάσεις των Μελετητών. Και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη, στο πεπρωμένο και στο γραμμένο από τον Θεό στα αστέρια. Είναι μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουμε και όχι να περιμένουμε την καλή μας την μοίρα να φροντίσει για εμάς. Μένει να το δείξουμε.
    Ακολουθούν οι επιστολές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου