Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ''ΠΥΘΙΩΝ''





Η Αποκάλυψη!!

Ήταν εξαιρετική τιμή για εμένα και η χαρά μου μεγάλη μου , καθ'όσον βρέθηκα εχθές το απόγευμα στην Αθήνα, για να παρακολουθήσω την παρουσίαση της Μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Πάνου Βαλαβάνη, με θέμα το αρχαίο ιπποδρόμιο του Κρισσαίου Πεδίου. Παρ' ότι φτάσαμε εγκαίρως μαζί με τον Θύμιο στο αμφιθέατρο ''Δρακόπουλος'' στο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετα βίας βρήκαμε χώρο να κάτσουμε στα ενδιάμεσα σκαλοπάτια-διαδρόμους του ήδη κατάμεστου μικρού αμφιθεάτρου. Και λέω τιμή μου, γιατί θα εγνώριζα απο κοντά αυτόν τον εξαίρετο επιστήμονα, ενώ χαρά μου, γιατί θα παρακολουθούσα απο τους πρώτους, τα συμπεράσματά του για το αντικείμενο της Μελέτης του, δηλ. την ύπαρξη και τον εντοπισμό του αρχαίου ιπποδρομίου στο Κρισσαίο Πεδίο.
Τον προλόγησε με τα καλύτερα λόγια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθώς επίσης και ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κος Alexandre Farnoux και μάλιστα μέ άψογα ελληνικά (έστω και με λίγη γαλλική προφορά..).
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 λοιπόν, στις 7 το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να ξεδιπλώνεται στην οθόνη απέναντί μας, βήμα-βήμα η υπόθεση του αρχαίου ιπποδρομίου και σιγά-σιγά οι εικασίες απο τις πληροφορίες, να γίνονται ενδείξεις, αποδείξεις και γεγονότα. Με έναν μεστό και γεμάτον ροή λόγο ο σεμνός καθηγητής, ''έχτισε'' εκεί μπροστά μας το αρχαίο ιπποδρόμιο και μας αποκάλυψε αυτό που ήταν εμπρός μας και δεν το βλέπαμε. Σχεδόν αναπαρέστησε το ιπποδρόμιο, αφού πρώτα το τεκμηρίωσε και το μόνο που απομένει πλέον, είναι η επιβεβαίωσή του απο την αρχαιολογική σκαπάνη.
Πέραν των αρχαίων πηγών του, ανέφερε και τους Μελλισάρη και Κολοβό, τα βιβλία των οποίων για την τοπική ιστορία όπως είπε, ήταν καθοριστικά για την κατεύθυνση της Μελέτης του.

Μετά απο επισκέψεις, φωτογραφήσεις, καταγραφές και συγκρίσεις παλαιών και νέων χαρτών, τοποθέτησε το αρχαίο ιπποδρόμιο στην θέση ''Γωνιά'', ανάμεσα απο τους λόφους των Αγίων Αναργύρων και Γλά. Όλα τα απαραίτητα για ένα τέτοιο κατασκεύασμα, ήσαν εκεί και σιγά-σιγά, άρχισαν να εμφανίζονται και να παίρνουν την θέση τους, για να συνθέσουν το ιπποδρόμιο. Έτσι απλά, αναμφισβήτητα και πειστικά... Μόνο το απαραίτητο νερό για μιάς τέτοιας μορφή εγκατάσταση έλειπε, μα και για αυτό υπήρχε η εξήγηση.

Στην ''Γωνιά'' λοιπόν ! Εκεί όπου οι κυρίες Μπακολουκά και Λαϊνη ως αντιδήμαρχοι, από μόνες τους και χωρίς την σύμφωνη γνώμη Τοπικών Συμβουλίων, Φορέων, Συλλόγων και κατοίκων, επρότειναν στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δελφών (για το θέμα της αλλαγής χρήσεων γής εντός της Β' Ζώνης του Δελφικού Τοπίου), να προταθεί στο Κ.Α.Σ., η σε εκείνο το σημείο δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. (βιομηχανική περιοχή)!!.. Εκεί δηλαδή όπου έτρεξε με τα άλογά του, νίκησε και στεφανώθηκε ο Ηνίοχος καθώς και τόσοι άλλοι επώνυμοι απο το 586 π.χ. μέχρι τον 4αιώνα μ.χ., να εγκατασταθούν βιοτεχνίες ή εργοστάσια και να παράγουν π.χ. βαρέλια, κουφώματα ή καλαπόδια!!.. Σε εκείνο το σημείο, κάτω απο τα μάτια του Απόλλωνα, ορατό απο τους Δελφούς και μέσα στο Δελφικό Τοπίο! Ωσάν να μή υπάρχουν άλλες τοποθεσίες ιδανικές για μια ΒΙ.ΠΕ. Είναι σαν να ζητάμε απο τον κατασκευαστή του σπιτιού μας, μέσα στο σαλόνι μας και απέναντι από τον καναπέ, να βάλει μιά λεκάνη τουαλέτας, έτσι, μόνη της, για να την έχουμε ορατή και κοντά μας, ενώ στον τοίχο, πάνω απ' τον καναπέ, να κρέμετε ένας αυθεντικός Van Gogh!!!...
Επικαλούνται δε και κάποια πρόβλεψη για ΒΙ.ΠΕ. απο το 1991 και μια αυτοψία του 2007. Εκεί, στην ''Γωνιά''..
Για το θέμα όμως θα γίνει ειδική αναφορά, μιάς και έχει μεσολαβήσει και η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11-2-2013.

Απο το 1892 όταν είχαν αρχίσει οι ανασκαφές στους Δελφούς απο την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, πέραν όλων των άλλων, το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων της, είχε στραφεί και προς τον εντοπισμό του ιπποδρομίου, όπου εγίνοντο οι ιπποδρομίες των Πυθείων. Ανεπιτυχώς όμως, λόγω του ότι ακολούθησαν παρερμηνευμένες πληροφορίες των Leake και Παυσανία.

Η αποδοχή των λεχθέντων του κου Βαλαβάνη απο το ακροατήριο, ήταν καθολική και το παρατεταμένο και επίμονο χειροκρότημα στο τέλος, υποχρέωσε τον σεμνό και συγκινημένο καθηγητή, να υποκλιθεί ευχαριστώντας με τον τρόπο του, τους παρευρισκόμενους. Ευχαρίστησε και ονομαστικά αναφέροντάς τους, ανθρώπους οι οποίοι τον συνέδραμαν και τον βοήθησαν για την συγκεκριμένη Μελέτη, εν μέσω των οποίων υπήρχαν και άτομα απο την ευρύτερη περιοχή μας. Και αυτό με ευχαρίστησε όσο και με ξάφνιασε πάρα πολύ.
Τέλος, σύμφωνα με τον κο Καθηγητή, θα ακολουθήσει η κατάθεση της Μελέτης του στα αρμόδια επιστημονικά όργανα για την επισημοποίησή της και θα ακολουθήσει παρουσίασή της και στην περιοχή μας. Και αυτό θα είναι ευχής έργον, αλλά ακόμα και μοναδική ευκαιρεία για γνώση, συμμόρφωση και αποτροπή εγκληματικών σε βάρος του τοπίου ενεργειών, ενώ θα επιτευχθεί επι τέλους και η μεγαλύτερη χρηστικότητα του Δελφικού Τοπίου, ''αναγκάζοντας'' πολύ περισσότερους κατοίκους να βιοποριστούν απο τον τουρισμό. Εξ άλλου και μόνον η είδηση απο μόνη της, θα είναι αρκετή για την προσέλκυση μελών της παγκοσμίου επιστημονικής κοινότητας και θα πρέπει ή να το εκμεταλλευτούμε τώρα, ή να συνεχίσουμε να οικτείρουμε εαυτούς και αλλήλους για την μιζέρια μας, την ανέχειά μας και τους ''κακούς'' ηγέτες μας.
Ιτέα 15-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου