Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΑΜΦΙΣΣΑ : ΟΜΙΛΙΑ ΔΡΟΣΟΥ ΚΡΑΒΑΡΤΟΓΙΑΝΝΟΥ




Τα νομίσματα της Άμφισσας

Δεν βρεθήκαμε εκεί πολλοί και κρίμα. Είμασταν δεν είμασταν 45 άνθρωποι στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, Τετάρτη απόγευμα 20-3-2013 στην Άμφισσα. Όσοι εν πάση περιπτώσει είχαν την θέληση, την φιλομάθεια, την ευχέρεια χρόνου και την ανάγκη-υποχρέωση, να ακούσουν τον κο Δρόσο Κραβαρτόγιαννο, να μιλάει για τα αρχαία νομίσματα της Άμφισσας. Την όλη εκδήλωση είχε οργανώσει η Ι' ΕΠΚΑ Δελφών και η παρουσία των στελεχών της στην αίθουσα, ήταν πληθωρική.
Τον ομιλητή, καταξιωμένον ερευνητή και πατριδολάτρη κο Δρόσο Κραβαρτόγιαννο, προλόγησε εκτενώς, η Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ κα Ψάλτη και αναφέρθηκε στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τις προσωπικές του επαφές και προσφορές τόσον με την ίδια, όσον και τους προηγούμενους προϊστάμενους της Υπηρεσίας της.
Ο κος Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, αναφέρθηκε μόνον για τα νομίσματα της περιόδου 197-195 π.χ. τα οποία κόπηκαν στην Άμφισσα, τα χαρακτηριστικά τους, τις ιδιομορφίες τους και το εύρος αποδοχής και κυκλοφορίας τους. Ολιγόλογος και ολιγόλεπτος στην ομιλία του, όπως ταιριάζει στον ακάματο ερευνητή, ο οποίος δεν προσδοκά την καταξίωση του έργου του από τους λίγους παριστάμενους στην ομιλία του συμπατριώτες του και μή, αλλά απο την επιστημονική κοινότητα, η οποία ήδη τον έχει αποδεχτεί.
Εκτενής και ο επίλογος πάλι από την κα Ψάλτη, κάνοντας όμως ειδική αναφορά για την αναμενόμενη ομιλία-παρουσίαση της Μελέτης, του αρχαιολόγου καθηγητή κου Πάνου Βαλαβάνη απο τον ίδιον στην Ιτέα, στις 12-5-2013 με θέμα την οριοθέτηση του αρχαίου ιπποδρομείου του Κρισσαίου πεδίου.
Έχει ανάγκη ο τόπος μας απο τέτοιες εκδηλώσεις και από τέτοιους ανθρώπους του διαμετρήματος του κου Κραβαρτόγιαννου. Έχουμε ανάγκη απο την γνωστοποίηση της πραγματικής ιστορίας μας και απο την εδραίωση της άποψης ότι δεν είμαστε μόλις αφιχθέντες σε αυτόν τον τόπο. Υπήρξε και παρελθόν τεράστιο και θα υπάρξει και μέλλον ανάλογο. Δική μας υπόθεση και δική μας ευθύνη. Και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι. Με κάθε τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου