Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΤΟΛΩΦΟΝΑ ΔΩΡΙΔΟΣ - ερώτηση του π.σ. Δρόσου Παρασκευά

Άμφισσα, 10/10/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: “Αντιπλημμυρικά Έργα Τολοφώνας”.

Την Πέμπτη 5 Αύγουστου το απόγευμα, ξεκίνησε από το χωριό Ελαία, του Δήμου Δωρίδας της Π.Ε. Φωκίδας, πυρκαγιά η οποία μέσα σε λίγες ώρες πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η πυρκαγιά ξέφυγε με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να καούν δεκάδες σπίτια σε τρία διαφορετικά χωριά και οικισμούς (Καλλιθέα – Ελαία – Τολοφώνα) και να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες που με κόπο αποκτηθήκαν.

Αφού η φωτιά κατέκαψε μέσα σε τρεις ημέρες ότι βρήκε στο πέρασμα της, σβήστηκε από εθελοντές κατοίκους της περιοχής και από μικρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπερέβαλαν εαυτούς, με τα ελλιπή μέσα που διέθεταν, είδαμε βουλευτή και Αντιπεριφερειάρχη να φωτογραφίζονται με φόντο τα καμένα και να ευχαριστούν το ανύπαρκτο κράτος. Θύμιζε την καταστροφή του ελαιώνα τον Αύγουστο του 2013. Τα ίδια λόγια και τότε.

Πάνω από δύο μήνες και δεν έχει “κουνηθεί φύλλο” αναφέρομαι κυρίως σε αντιπλημμυρικά έργα που είναι και στην αρμοδιότητα μας. Ως παράδειγμα αναφέρω την Τολοφώνα, που επισκέφτηκα, αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει καν, παρά την καταγραφή που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ανησυχούν για κατολισθήσεις και νέες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα που έρχονται.

Απορία των κατοίκων είναι, γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει αλλά και ποιός ο λόγος που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση από τις 7-8-2021, που σβήστηκε η πυρκαγιά.

Άμεσα ζητούν να ξεκινήσουν τα έργα, πριν πνιγούν, και ιδιαίτερα μου επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη των κάτωθι :

  1. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΤΡΩΝΙΑ).

  2. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ (ΛΙΑΝΟΥ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ.

  3. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ (ΜΑΘΙΟΥ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΤΑΜΙ.

  4. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΑ (ΜΑΘΙΟΥ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ (ΛΑΓΕΡΙ).

Την ερώτηση την καταθέτω γνωρίζοντας πως στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το ζήτημα της έγκρισης των αντιπλημμυρικών έργων στην πυρόπληκτη Δωρίδα, αλλά γνωρίζω όμως πως οι τελικές αποφάσεις τέτοιων συνεδριάσεων αργούν χρόνια! Παράδειγμα; Άρδευση ελαιώνα Άμφισσας, αναδασμός πεδιάδας Μόρνου, κ.α.

Καλές οι συζητήσεις περί κλιματικής αλλαγής αλλά οι πλημμύρες δεν περιμένουν τα αποτελέσματα του Περιφερειακού μας Συμβούλιου. Όπως λέει και μια Αφρικάνική παροιμία: “Τα λιοντάρια δεν χάνουν τον ύπνο τους για τις απόψεις των προβάτων”.

Παρακαλώ για την άμεση απάντηση σας και το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν τα έργα.

Με εκτίμηση

Δρόσος Παρασκευάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου