Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

"ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ" Η ΓΚΙΩΝΑ!..

Συνάντηση στο Μαυρολιθάρι, για την ανατροπή 

του εγκεκριμένου περιβαλλοντικού εκλήματος

Η κορυφή "Πυραμίδα" από το Μαυρολιθάρι

  Σύμφωνα με τον εγκεκριμένον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδος (επί "θητείας" Περιφερειάρχου Κώστα Μπακογιάννη), τα 5/7 περίπου της εκτάσεως του Νομού Φωκίδος, έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές με προτεραιότητα την μεταλλεία (εξορύξεις).  Ανάμεσα δε στα "φιλέτα" των οποίων τον υπόγειο πλούτο έχει δικαίωμα να καρπωθεί (εκμεταλλευθεί) η εταιρεία "IMERYS", είναι και η παρθένα και απείρου φυσικού κάλους περιοχή της Δημοτικής Ενότητος Καλλιέων, στην οποία περιλαμβάνονται οι κοινότητες Καλοσκοπής, Πανουργιά, Στρώμης, Πυράς, Μαυρολιθαρίου, Καστριώτισσας και Αθανασίου Διάκου.  Ανάμεσα δε από τις βόρειες παρυφές της Γκιώνας και τις νότιες της Οίτης, κυλά ο ποταμός Μόρνος, οι πηγές του οποίου ευρίσκονται στην ανατολική πλευρά αυτής της όμορφης χαράδρας, αρχή της οποίας είναι το διάσελο (αυχένας) "Βρύζες" στο σημείο συναντήσεως της Γκιώνας με την Οίτη.
  Η έγκριση της Π.Στ.Ε. για αυτήν την περιοχή, προβλέπει την πραγματοποίηση (κατ' αρχάς) 131 (εκατόν τριάντα μίας) γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από τα περίχωρα της Καλοσκοπής και της Στρώμης. Εξυπακούεται ότι, σε περίπτωση εντοπισμού κοιτασμάτων βωξίτη, θα ακολουθήσει η διαδικασία της εξορύξεώς του...
   Δεν θα αναφερθούμε στην ζημία του περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις του "έργου" στην κτηνοτροφία, στην πανίδα και στην χλωρίδα αυτής της μοναδικής περιοχής.  Ούτε για τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στον μαρασμό και εν τέλει στην εγκατάλειψη των κοινοτήτων.
Θα επισημάνουμε όμως την οργή αυτών των ανθρώπων, η επιθυμία των οποίων για να ζήσουν με τις οικογένειές τους στον τόπο τους, συναντά αξεπέραστα εμπόδια από την Δημόσια Διοίκηση, από το νομικό και το "νομικίστικο" πλέγμα προστασίας της καθεστηκυίας τάξεως, στο να δρα ανεξέλεγκτα ως ιδιοκτήτης του εδάφους, του υπεδάφους, των δασών και του αέρος στην πατρίδα μας.

  Σήμερα το μεσημέρι λοιπόν, εκπρόσωποι Συλλόγων, οι Πρόεδροι των προαναφερομένων κοινοτήτων και αυτοδιοικητικοί, συναντήθησαν στο Μαυρολιθάρι.  Και εκεί, στην αίθουσα του όμορφου Ξενώνα στην πλατεία της κοινότητος, αντάλλαξαν πληροφορίες, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και από πλευράς του Δήμου Δελφών (εκεί υπάγεται η Δ.Ε. Καλλιέων) και έκαναν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της "επελάσεως" κατά του περιβάλλοντός τους.

Δεν θα δημοσιοποιήσουμε τα λεχθέντα. Αλλά απλά θα κοινοποιήσουμε από το blog, την ομοθυμία όλων των συμμετασχόντων σε αυτήν την συνάντηση, για την ενεργό συμπαράστασή τους σε αυτήν την κοινή αποφασισθείσα δράση.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την συνάντηση :



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου