Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Η Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

 

Σχόλιο για την πυρκαγιά στα χωριά της Δωρίδας

Αναπόφευκτα έγινε κι εδώ αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες σε όλη την Ελλάδα.

Πυρκαγιές να κατακαίνε ανεξέλεγκτα δάση, καλλιέργειες, υποδομές, τη λαϊκή περιουσία και να απειλούνε τη ζωή του λαού, με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση να είναι στην πράξη απόντες και να αναλώνεται σε ευχολόγια, φωτογραφίες και μεγαλόστομες διακηρύξεις αυτοθαυμασμού πάνω στα αποκαΐδια…

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα στα χωριά μας, ξεκινώντας από την Ελαία, συνεχίζεται έως τώρα ανεξέλεγκτα σε διάφορες κατευθύνσεις, και κανείς δεν ξέρει πως θα ξημερώσει η αυριανή μέρα. Έχουν εκκενωθεί ήδη 4 χωριά, με μικρό αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων να επιχειρεί στα μέτωπα της φωτιάς, δίχως εναέρια μέσα. Περιουσίες έχουν χαθεί σε Ελαία και Καλλιθέα, σπίτια έχουν καεί, ενώ το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να μαίνεται, νότια προς Ερατεινή και βόρεια προς τα χωριά του Λιδωρικίου.

Η ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Το μόνο σχέδιο του δήθεν επιτελικού αστικού κράτους και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυτό της εκκένωσης των οικισμών και της ατομικής ευθύνης. «Εκκενώστε τα σπίτια σας να μη γίνουμε Μάτι» μας λένε, χωρίς να έχουνε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Ο κόσμος που φεύγει από τα σπίτια του, δεν έχει που να πάει και τι να κάνει. Με το 1135 να μη δίνει συγκεκριμένες οδηγίες από πλευράς Περιφέρειας και Πολιτικής Προστασίας. Το Δήμο, να κάνει πως φτιάχνει αντιπυρικές ζώνες στο πάρα πέντε. Με μια Πυροσβεστική Υπηρεσία αποψιλωμένη και υποστελεχωμένη, δίχως επαρκή μέσα και χρηματοδότηση να επιχειρεί σε δεκάδες μέτωπα ανά τη χώρα, με μόνο όπλο την αυτοθυσία και ευσυνειδησία των πυροσβεστών.

Τη στιγμή αυτή που η φωτιά ακόμα μαίνεται και δεν ξέρουμε αύριο τι θα μας ξημερώσει, καλούμε την κυβέρνηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια, να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέσα, έστω και τώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και τις λαϊκές περιουσίες, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Άμφισσα, 5/8/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου