Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΤΟ "ΘΑΥΜΑ" ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΤΑΣ : Ο ΔΗΜΑΡ-ΧΟΣ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ" ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΗΣ! - επιστολή διαμαρτυρίας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               ΑΜΦΙΣΣΑ 27.08.2021

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Δελφών θέτει για μία ακόμα φορά το ζήτημα του Γηροκομείου Άμφισσας

Ζητά από την επόπτευσα αρχή να πάρει θέση βάζοντας τέλος στην απαξίωσή του


Ο Δήμος Δελφών, σε συνέχεια των ενεργειών που έχει κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για τη διασφάλιση της περιουσίας του «Στάλλειου–Γάτειου Γηροκομείου και Χρονίων Παθήσεων Άμφισσας», επανέρχεται ζητώντας από την εποπτεύουσα αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας την άμεση λήψη πρωτοβουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφό που απέστειλε προς τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων, καταρχάς θέτει για μία ακόμα φορά το ζήτημα των παραβιάσεων, των βανδαλισμών και των κλοπών που παρουσιάζονται κατ’ επανάληψη. Κάνει αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε, καθώς και στην παραίτηση της διαχειριστικής επιτροπής.

Ως προς τις ενέργειες του Δήμου, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ως Δημοτική αρχή, έχουμε προσπαθήσει να παρέμβουμε για την ασφάλιση του κτιρίου και την αποτροπή των παραβιάσεων, χωρίς να έχουμε την αρμοδιότητα, όμως οι προφορικές οδηγίες τόσο του εισαγγελέα όσο και οι δικές σας ήταν αρνητικές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λεηλάτηση του χώρου».

Και καταλήγει θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

1.Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, άμεσα, για την αποφυγή της πλήρους διάλυσης των εγκαταστάσεων του Γηροκομείου της Άμφισσας;

2.Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε ώστε να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα και να αποκατασταθεί, η κοινωνικά επωφελής δομή, για την πόλη της Άμφισσας λειτουργία του ιδρύματος;

Επισυνάπτεται το έγγραφο που απεστάλη και το οποίο κοινοποιήθηκε επίσης προς του κάτωθι:

1.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

2.Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας

3.Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα

4.Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιο Δελμούζο

5.Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας


********************************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                ΑΜΦΙΣΣΑ 27.08.2021

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                              ΑΡΙΘΜ ΠΡΩΤ. 15925

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


                 ΠΡΟΣ: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας


Θέμα: Απαξίωση για το κτίριο του «Στάλλειο–Γάτειο Γηροκομείο και Χρονίων Παθήσεων Άμφισσας.


Το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Στάλλειο–Γάτειο Γηροκομείο & Χρονίων Παθήσεων», με έδρα την Άμφισσα Φωκίδα, λειτούργησε από χορηγίες ευεργετών της πόλης που κληροδότησαν τις περιουσίες τους για κοινωφελείς σκοπούς. Σύμφωνα με το καταστατικό του, η διοίκηση του ιδρύματος ασκείται από πενταμελή Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο οικείος Μητροπολίτης.

Το ίδρυμα προήλθε από συνένωση διαφόρων παλαιών δωρεών και κληροδοτημάτων, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2007, ενώ το 2014 ανέστειλε τη λειτουργία του και τέθηκε σε διαχειριστικό έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2016, ενώ το πόρισμα του ελέγχου κατατέθηκε στο Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, το οποίο το εποπτεύει, δημοσιεύοντας τη σχετική γνωμοδότησή του τον Ιούλιο 2020.

Εδώ και μερικά χρόνια η διαχειριστική επιτροπή του έχει παραιτηθεί και ουδείς ασχολείται με την απαξίωση που υφίσταται το κτίριο και ο εξοπλισμός του. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχουν παρουσιαστεί συνεχή φαινόμενα παραβιάσεων, κλοπών και βανδαλισμών του κτιρίου

  • Έχει κλαπεί το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του

  • Αποτελεί χώρο συχνής παραμονής και χρήσης από άγνωστους πολίτες

Η απώλεια των υπηρεσιών αυτής της ύψιστης Κοινωνικής δομής αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την Τοπική Κοινωνία και για την τρίτη ηλικία. Πλέον, η επικρατούσα κατάσταση πλήρους απαξίωσης του κτιρίου και του εξοπλισμού του, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία και πλήθος δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο.

Έχουμε ενημερώσει κατ’ επανάληψη το Αστυνομικό τμήμα Άμφισσας για τα παραπάνω φαινόμενα, τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να εποπτεύει συχνότερα, βρίσκοντας άμεση ανταπόκριση.

Όμως, εκ του αποτελέσματος, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποτροπή της παραβατικότητας, αν δεν ασφαλιστεί επαρκώς το ακίνητο, κάτι που προϋποθέτει πιστώσεις και αρμοδιότητες. Ως Δημοτική αρχή, έχουμε προσπαθήσει να παρέμβουμε για την ασφάλιση του κτιρίου και την αποτροπή των παραβιάσεων, χωρίς να έχουμε την αρμοδιότητα, όμως οι προφορικές οδηγίες τόσο του εισαγγελέα όσο και οι δικές σας ήταν αρνητικές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λεηλάτηση του χώρου.

Κατόπιν των προαναφερθέντων παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε:

1.Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, άμεσα, για την αποφυγή της πλήρους διάλυσης των εγκαταστάσεων του Γηροκομείου της Άμφισσας;

2.Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε ώστε να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα και να αποκατασταθεί, η κοινωνικά επωφελής δομή, για την πόλη της Άμφισσας λειτουργία του ιδρύματος;


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓ. ΤΑΓΚΑΛΗΣ



Κοινοποίηση:

1.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, eisgram@eisaggeliaprotodikon-amfissas.gov.gr

2.Διευθυνση Αστυνομίας Φωκίδας, adfokidas@astynomia.gr

3.Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, j.bougas@parliament.gr

4.Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιο Δελμούζο, antiperiferiarhis@fokida.gr

5.Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Παππά, sintonistis@pdthest.gov.gr


Εσωτερική Διανομή:

1.Αντιδήμαρχο Δ.Ε. ΄Άμφισσας κ. Νικόλαο Λουπάκο, (μέσω ΣΗΔΕ)

2.Πρόεδρο Κοινότητας Άμφισσας κ. Παναγιώτη Μερινόπουλο, merinopoulosp@gmail.com

3.Γενικό Γραμματέα Δ. Δελφών κ. Αθανάσιο Μανανά, (μέσω ΣΗΔΕ)



1 σχόλιο:

  1. Είδες ;
    Τόκανε το θαύμα ο Άγιος Φανούριος...
    Να...φανερωθεί πόσο ενδιαφέρεται, τάχατες, ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής για το Γηροκομείο...
    Τόση υποκρισία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή