Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 Απόγευμα Παρασκευής βορείως της Ερατεινής

φωτογραφίες 6 Αυγούστου 2021

  Και ενώ οι κάτοικοι της Ερατεινής, με πρόχειρες και λιτές αποσκευές ανά χείρας παρακολουθούσαν την καθοδική από την Τολοφώνα (Βιτρινίτσα) πορεία της πυρκαϊάς, η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε και πλέον οι φλόγες (αφού είχαν κάψει τμήμα της Τολοφώνας), άρχισαν να "ταξειδεύουν" προς ανατολάς.
  Επέρασαν τους λόφους και επλησίαζαν επικινδύνως τον Πάνορμο (Κίσελη) προς τον άνω και κάτω οικισμό, οπότε εδόθη εντολή για την εκκένωσή του.  Το αυτό έγινε και για τον διπλανό οικισμό (άνω και κάτω) των Αγίων Πάντων (Βίδαβη).
  Τελικά η πυρκαϊά εστράφη προς βορράν και σήμερα από το πρωΐ, πλησιάζει την κοινότητα των Πέντε Ορίων.
  Το πυκνό σύννεφο του λευκού καπνού, ήταν ορατό από ενωρίς το πρωΐ και από την Ιτέα, με την αιθαλομίχλη και την θολούρα του, να είναι πλέον τμήμα της ατμοσφαίρας της νοτίας πλευράς του Δελφικού Τοπίου.  Από το Γαλαξείδι, έως την Ιτέα, την Κίρρα και το Χρισσό.
  Εννοείται ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα, η μεν Καλλιθέα (Ξυλογαϊδάρα) να "λαμπαδιάσει" για 3η φορά (!), οι δε κοντινές πλέον κοινότητες Ελαία (Βελενίκος) και Δαφνοχώρι (Μαραζά), να ερημώσουν τελείως από ανθρώπους και να γίνουν ερείπια με αποκαΐδια.

Για την τύχη της Τολοφώνος (Βιτρινίτσας), θα επανέλθουμε, καθ' όσον υπάρχει ενδιαφέρον για το πως και από ποιούς διεσώθησαν περιουσίες, όπως επίσης για το ποιός "τόλμησε" να επισκεφθεί την κοινότητα εχθές το πρωΐ, συνοδευόμενος από ομάδα αστυνομικών, αποφεύγοντας τις ...χειραψίες με τους κατοίκους. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου