Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ..."ΣΚΙΤΣΑ"

Ταλαιπωρία...



    Όπως είναι γνωστό σε όλους μας εδώ στην περιοχή του "Δελφικού Τοπίου", ο χείμαρρος (ξηροπόταμος) "Σκίτσα", έχει αφετηρία την περιοχή νοτίως της Βίνιανης (κάτω Σεγδίτσα) και κατάληξη την θάλασσα της Ιτέας, στην τοποθεσία "Απόλαυση" (ανάμεσα από την ταβέρνα "Ζέφυρος" και το "Nafsika Beach Hotel".  Αυτή η αβαθής χαραγή επάνω στο έδαφος, οριοθετεί ουσιαστικά και τα χωροταξικά σύνορα ανάμεσα στην Ιτέα και την Κίρρα.

  Όπως επίσης όλοι μας γνωρίζουμε, η "Σκίτσα" γίνεται αποδέκτης σωρείας απορριμάτων, αποβλήτων και αδρανών υλικών, σε όλο το μήκος της διαδρομής της, με αποτέλεσμα (πέραν της μονίμου ρυπάνσεως του περιβάλλοντος) σε κάθε βροχόπτωση, η "κατεβασιά" του χειμάρρου να δημιουργεί προβλήματα στους περιοίκους της κοίτης, σε Ιτέα και Κίρρα, τόσον επικοινωνιακά, όσον και περιβαλλοντικά.  Ειδικά, μερικά μέτρα πριν από την απόληξη της "Σκίτσας" στην θάλασσα, σχηματίζεται και μια μικρή λίμνη, της οποίας η στάθμη ποικίλει, αναλόγως με την ποσότητα και την διάρκεια της βροχοπτώσεως, εγκυμονώντας κινδύνους για τους ανθρώπους και τις σε εκείνο το σημείο κατοικίες.  Αντίστοιχα δε, κατά τους θερινούς μήνες, σε εκείνη την λιμνούλα, παραθερίζουν ...βατραχάκια.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, η επικοινωνία ανάμεσα σε Ιτέα και Κίρρα, γίνεται μόνον από τρία σημεία : 

-Την γέφυρα στον ανατολικό συνοικισμό (οχήματα και πεζοί), 

-Την διασταυρούμενη με τον χείμαρρο αγροτική οδό βορείως της γέφυρας (οχήματα και πεζοί) και 

-Την παραλία στην "Απόλαυση" (μόνον πεζοί)

  Το χαρακτηριστικότερον όμως αυτής της επαφής του χειμάρρου με την θάλασσα είναι, ότι με κάθε "κατεβασιά" του, αλλάζει το χρώμα της θαλάσσης και γίνεται καφετί με αποχρώσεις πετρελαιοκηλίδων.  Γίνεται δε λασποειδής με επιπλέοντα τα φερτά υλικά και τα απορρίματα, η επιφάνεια της θαλάσσης.   Μα επάνω από όλα, η δυσοσμία των βιομηχανικών αποβλήτων (τα οποία εγκληματικά εξακολουθούν να ...αποταμιεύονται στην κοίτη της "Σκίτσας"), κάνει αισθητή την παρουσία της στην ατμόσφαιρα της Ιτέας ή της Κίρρας, αναλόγως με την κατεύθυνση του ανέμου.

Αυτά έγιναν και προ ολίγων ημερών, με την βροχόπτωση.

  Δημοσιεύουμε επιστολή αναγνώστου μας, για το θέμα της επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες, υπενθυμίζοντας ότι, το θέμα της πεζογέφυρας στην "Απόλαυση", έχει περάσει 4 φορές από το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας κατά την τελευταία 10ετία, χωρίς να έχει γίνει καμμία ενέργεια.

***************************************.


  "Λόγω της κατεβασιάς στο ποτάμι στην περιοχή του Ζέφυρου ή περιόδων με φουσκοθαλασσιά, είναι γνωστό οτι διακόπτεται το πέρασμα απο την Ιτέα στην Κίρρα και αντίστροφα. Ο περιπατητής χρειάζεται τουλάχιστον γαλότσες για να περάσει απέναντι... οπότε πρέπει να κάνει ολόκληρο κύκλο από τον κεντρικό δρόμο για μόλις 5 μέτρα.

Το ποτάμι έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στην οδό Τζον Κένεντι, που ενώνει Ιτέα-Κίρρα κι εξυπηρετεί πολλούς πεζούς και οχήματα καθημερινά.

Είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθούν γεφύρια σε αυτα τα σημεία; Θέλει τόσο μεγάλα κονδύλια πια ή είναι γραφειοκρατικά και ιδιοκτησιακά τερτίπια που καθιστούν αδύνατη την κατασκευή τόσο μικρών έργων;

Ιδιαίτερα στην πρώτη περίπτωση θα ενοποιήσει ένα παραλιακό μέτωπο συνολικά περίπου 5 χιλιομέτρων και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της περιοχής, αποτελώντας ταυτόχρονα κύριο περιπατητικό/ποδηλατικό δρόμο.

Από την οπτική λοιπόν του περιπατητή, του ποδηλάτη, του οδηγού και του επισκέπτη της περιοχής μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρουν αυτές οι κατασκευές, αφού εξυπηρετούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας

Σας ευχαριστώ.

Επισυνάπτω δυο πρόσφατες φωτογραφίες από τα εν λόγω σημεία."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου