Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Π.Στ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ


Οίτη - Πυρά Ηρακλέους  
  Ο Δήμος Δελφών, υπό την ...εμπνευσμένη(!) ηγεσία του τέως δημάρχου Αθ. Παναγιωτόπουλου (συνεπικουρούμενου από τους δ.σ. της παρατάξεώς του), ήταν ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, ο οποίος όχι μόνον δεν αντέδρασε στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, αλλά "εργάσθηκε σκληρά" για την εδραίωσή τους στην περιοχή μας (όρα Δεσφίνα).  Όχι μόνον παρέσχε τα πάντα στην Γερμανική εταιρεία-ιδιοκτήτρια των ανεμογεννητριών, προκειμένου να γίνει το ακρωτήριο Πάγκαλος "οικόπεδο" των ...επενδυτών, αλλά και μεθόδευσε την αποσιώπηση και εν τέλει την απομάκρυνση από την περιοχή, όσων είχαν αντιρρήσεις για την "επένδυση", ακόμη και έννομο συμφέρον.

  Κι ενώ η κατακραυγή για τις εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων έχει αποκτήσει πανελλήνιες διαστάσεις, αναγκάζοντας ακόμη και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να αναθεωρήσει την στάση της στο συγκεκριμένο θέμα, εν τούτοις στον Δήμο Δελφών ακόμη και τώρα, επικρατεί η μακαριότητα και η νιρβάνα, όπως περιγράφεται κι από τον εθνικό μας ποιητή : "άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει...".

  Βεβαίως, υπάρχει και το "επενδυτικό καπέλλωμα" της Δωρίδος, αλλά εκεί όπως είναι γνωστό, ακόμη και οι πέτρες έχουν "ξεσηκωθεί" μαζί με τον Δήμο Δωρίδος και τις θιγόμενες κοινότητες, κατά της "ελέω θεού" εγκρίσεως και εγκαταστάσεως των ανεμογεννητριών.  Και οι δικαστικοί αγώνες εναντίον αυτής της "επενδυτικής" πράξεως, συνεχίζονται.

  Υπάρχει ακόμη και το Γαλλικών συμφερόντων (δεσπόζον του Δελφικού Τοπίου) αιολικό πάρκο Γαλαξειδίου-Βουνιχώρας-Πεντεορίων, προϊόν του "επενδυτικού" προσανατολισμού, του πρώην Νομάρχη Φωκίδος και πρώην Δημάρχου Δήμου Δελφών, Νικολάου Φουσέκη.  Του οποίου πάρκου την έγκριση, δεν "πήρε είδηση" κανένας.  Απλώς αντιληφθήκαμε την εγκατάστασή του... 

Αναδημοσιεύουμε το πρόσφατο ψήφισμα της Π.Στ.Ε. για τα αιολικά πάρκα, από το οποίον ψήφισμα, απουσιάζει εντελώς, η "αντίδραση" του Δήμου Δελφών από αυτήν την κινητοποίηση Δήμων της Περιφέρειας.  
Προφανώς, η νέα δημοτική αρχή θα πιστεύει, ότι δεν της "πέφτει λόγος"...


********************************************* 

Λαμία, 6 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας,
στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου 2020 αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία
την έκδοση ψηφίσματος (αρ. απόφασης 148/2020) ως κάτωθι:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, πληροφορούμενο την ύπαρξη αιτήσεων αδειοδότησης, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, από το αρχικό στάδιο έως τη φάση εγκατάστασης, αιολικών πάρκων σε περιοχές εντός των διοικητικών της ορίων και αφού εξέτασε τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις ομόφωνες εισηγήσεις – ψηφίσματα τοπικών αρχών και φορέων που του επιδόθηκαν και συγκεκριμένα:
  • ψήφισμα του Δήμου Λαμιέων
  • ψήφισμα του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων
  • ψήφισμα του Δήμου Καρύστου
  • ψήφισμα του Δήμου Σκύρου
  • ψήφισμα του Δήμου Ερέτριας
  • ψήφισμα του Δήμου Αγράφων
  • επιστολή του Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού (με την επιφύλαξη επικείμενης εισαγωγής ψηφίσματος στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο)


Αποφασίζει την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο

Α) Δηλώνει:
  • Την επί της αρχής θετική στάση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν γένει για τις πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Tη δέσμευση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να πορευθεί, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, στο οποίο προβλέπεται ότι και η Στερεά Ελλάδα αποτελεί πεδίο ανάπτυξης ενεργειακών πολιτικών και μονάδων ΑΠΕ.
Εξάλλου, εντός των διοικητικών της ορίων, ήδη έχει εγκατασταθεί πολύ μεγάλο μέρος της εθνικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες ή ήπιες πηγές, όπως (ενδεικτικά) τα αιολικά πάρκα στη Νότια Καρυστία, τα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Βοιωτικό κάμπο, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στο Αλιβέρι και τη Θήβα, η υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και οι κατά τόπους μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες.
  • Την ανησυχία και αντίθεσή της στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
  • Τη θέση της ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.
  • Την αναγκαιότητα θέσπισης υψηλοτέρων ανταποδοτικών οφελών των εταιρειών διαχείρισης αιολικών πάρκων προς τις τοπικές κοινωνίες και της κρατικής εγγύησης της έγκαιρης απόδοσής τους σε αυτές.
  • Στηρίζει τα αιτήματα των τοπικών αρχών, συμφώνως προς τα υποβληθέντα σε αυτήν ανωτέρω ψηφίσματα.


Β) Με βάση τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και κάθε ρυθμιστική και αδειοδοτική αρχή των αιολικών πάρκων:


  • Τη μη αδειοδότηση των αιτηθέντων αιολικών πάρκων στις περιοχές Οίτης, Δίρφυος, Σκύρου, Ερέτριας, Νότιας Καρυστίας, Αγράφων, Τελεθρίου Β. Εύβοιας και γενικώς σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες
  • Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων, ώστε:
    • να λαμβάνονται με ισχύ αρνησικυρίας υπόψη οι απόψεις των τοπικών αρχών
    • να λαμβάνονται υπόψη τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια επιλογής καταλλήλων θέσεων για την εγκατάστασή τους
    • να αυξηθούν ουσιωδώς τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες και να θεσπιστεί κρατική εγγύηση για την έγκαιρη απόδοσή τους σε αυτές
    • να επαναποδοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ιδίως Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου και Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
  • Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, συμφώνως προς τα ανωτέρω εκτεθέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου