Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ - Δελτίον Τύπου


 Όλα ήσαν έτοιμα!...
  Όταν μια απόφαση-εισήγηση ενός Τοπικού Συμβουλίου, ανατρέπει προηγουμένη απόφαση-εισήγηση του ιδίου Συμβουλίου με ισοψηφία(!...), τότε έχει το ...δικαίωμα ο παριστάμενος (και παρεμβαίνων επί της διαδικασίας) Δήμαρχος, να θριαμβολογεί για τον ...αποκλεισμό των κατοίκων της Κοινότητος από το να αποφασίσουν οι ίδιοι (μέσω λαϊκής συνελεύσεως) για το μέλλον της Κοινότητός τους;...


Καστέλλια.  Απόφαση-εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου υπ' αρ.  1/2020 περί της εγκρίσεως ή μη μιας ΜΠΕ για την δημιουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου.  Η ίδια ΜΠΕ έχει απορριφθεί από προηγούμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. 
Παρόντες 4 (τέσσερις) : Ο πρόεδρος (Χαλατσάς) και 3 (τρείς) Τοπικοί Σύμβουλοι (Λίτσος, Σκουρτιάς, Καρακώστας).  
Οι 2 Τ.Σ. (Σκουρτιάς, Καρακώστας) αγνοούν την προσκομισθείσα ΜΠΕ.  Ο δε 3ος ΤΣ (Λίτσος) ισχυρίζεται ότι τον ενημέρωσε για αυτήν ο Πρόεδρος (Χαλατσάς). Η πρόταση των 2 πρώτων να αναβληθεί η συζήτηση λόγω της σοβαρότητος του θέματος και να παραπεμφθεί το αίτημα της προτείνουσας την επένδυση εταιρείας  σε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητος, δεν έγινε αποδεκτή από την ...πλειοψηφία των άλλων 2.  Και στην ακολουθήσασα ψηφοφορία, η Δημοκρατία ενίκησε : Ενεκρίθη η ΜΠΕ με Ισοπαλία!..
Διότι η ψήφος του Προέδρου, είναι πιό "βαριά"...


(από την εισήγηση για το 20ον θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2020)


****************************************
ΑΜΦΙΣΣΑ 22.06.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 63/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια σημαντική ημέρα για τα Καστέλλια

Πράσινο φως από το Δήμο Δελφών για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου 2020, γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στην Κοινότητα Καστελλίων. Συγκεκριμένα έδωσε τη συγκατάθεσή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ), ισχύος 1,1 ΜW, επί του Μέγα Ρέματος της εν λόγω Κοινότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο προ δύο ετών είχε και πάλι απασχολήσει το Δήμο Δελφών, χωρίς όμως να πάρει τότε τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας μάλιστα και τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του συμβουλίου της Κοινότητας Καστελλίων, όσο και της Καλοσκοπής (η οποία λανθασμένα είχε εκφράσει άποψη καθώς δεν αφορά τα γεωγραφικά της όρια).
Με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Δελφών ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση της διαθέσιμης παροχής νερού του «Μέγα Ρέματος», χωρίς εγκαταστάσεις αποταμίευσης όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση του θέματος, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε, λαμβανομένης υπόψη της συνεχούς αποδέσμευσης της οικολογικής παροχής, να αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας ποσοστό του συνολικού διαθέσιμου προς αξιοποίηση μέσου ετήσιου όγκου απορροής της λεκάνης στη θέση της υδροληψίας. Η εγκατεστημένη ισχύς του στροβίλου είναι ίση με 1,1MW και η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας που θα αποδίδεται στο δίκτυο ανέρχεται σε 3,11 GWh. Να σημειωθεί επίσης πως έως σήμερα για το συγκεκριμένο έργο έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες-γνωμοδοτήσεις από δώδεκα συνολικά φορείς, πλην του Δήμου Δελφών.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής εστίασε καταρχάς στις θετικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή η επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα απασχοληθούν κατά την περίοδο κατασκευής του έργου 20-25 εργαζόμενοι και από την Κοινότητα των Καστελλίων, ενώ θα δημιουργηθούν με την έναρξη λειτουργίας του και δύο μόνιμες θέσεις εργασίας. «Η Κοινότητα των Καστελλίων θα λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 10.000 ευρώ ως ανταποδοτικά, παράμετρος η οποία επίσης δεν είναι αμελητέα», σημείωσε ο Δήμαρχος Δελφών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος και την αποκατάσταση του «λάθους» που είχε γίνει προ δύο ετών. «Πράσινη ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης και ανταποδοτικά είναι τρεις τομείς οι οποίοι ενισχύονται σημαντικά από την απόφαση του Δήμου Δελφών να δώσει τη συγκατάθεσή του στην πραγματοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Ταγκαλής, καταλήγοντας:
«Λέμε ναι στις επενδύσεις, λέμε ναι σε ότι ωφελεί τον τόπο μας, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες και τις επιταγές της εποχής μας και σε κάθε περίπτωση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Από το Γραφείο Δημάρχου

1 σχόλιο:

  1. Μα καλα..αυτο βρηκατε να σχολιασετε;;μακαρι να γινοντουσαν και αλλα τετοια εργα, ακρως οικολογικα μς σεβασμο στην κοινωνια και το τοπιο και ενεργειακα αποδοτικα!οτι καλυτερο εχουν να μας δωσουν οι εναλλακτικες μορφες ενεργειας!μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή