Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. (περί πυρκαϊών ο λόγος)

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ


Ανακοίνωση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και τα προβλήματα πυροπροστασίας

            Με αφορμή την προχθεσινή πυρκαγιά έξω απ’ την Ιτέα, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία δίχως να προξενήσει καταστροφές ή θύματα.
            Με νωπές ακόμα τις μνήμες όλων μας από την περσινή τραγωδία στο Μάτι Αττικής, αλλά και τα σημάδια από τη μεγάλη πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας πριν λίγα χρόνια, ακόμα ορατά.
            Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της, γιατί ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, συνεχίζουν να μη λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας.
            Την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης να επιβεβαιώνονται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση, πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
            Το γεγονός πως ο προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2019 είναι αυξημένος κατά 18.528.000€, δεν απαντά στο πρόβλημα. Μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κανείς πως αυτός έχει μειωθεί από το 2010 μέχρι και σήμερα κατά 1.153.894.800€, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες.
            Δεν έχουμε αμφιβολίες και για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα κινηθεί κι αυτή στις κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί στις για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών.
            Σαν Κόμμα έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
            Θεωρούμε ως άμεσο στόχο πάλης για το εργατικό – λαϊκό κίνημα τα ζητήματα που βάζει η προχθεσινή ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή «Μέτρα στις κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία στις χώρας και στις τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου».
            Δηλαδή:
•     Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις στις ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
•     Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
•     Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και στις πυροπροστασίας.
•     Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
•     Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για στις Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς.
•     Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα στις χρήσης ως μέσου, καθώς και στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες στις χώρας στις.
•     Η οργάνωση στις πυρασφάλειας στις χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και στις Τοπικής Διοίκησης.
•     Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση στις σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
•     Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο στις συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση στις επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
Άμφισσα, 31 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου