Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ

 Ειωθότα

   Ο Σύλλογος της μνήμης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας, σε μια ξεχωριστή και γεμάτην αναμνήσεις βραδιά του Φεβρουαρίου, έκοψε την πίττα του στο “Κυριακοπούλειο”. Τηρώντας παραδόσεις αιώνων και προσπαθώντας να διατηρήσουν άσβεστη την μνήμη της χαμένης πατρίδος, μεταλαμπαδεύοντας τις εικόνες, τις δοξασίες και τα έθιμα της Μικράς Ασίας στην τετάρτη (!) γενεά των ελκόντων την καταγωγή τους από εκεί,
οι άνθρωποι του Δ.Σ. έκαναν και κάνουν το καλύτερο για τον Σύλλογο : Ομαδική προσφορά, συνεχής προσπάθεια, εργατικότητα και απόδοση τιμών σε προγόνους και αλησμόνητη πατρίδα. Και όλα αυτά αφιλοκερδώς, χωρίς ίδια εκμετάλλευση και επιζήτηση προβολής.

Περίσσευαν η συγκίνηση οι ευχές και τα χαμόγελα εκείνη την βραδιά. Με τις βραβεύσεις των μαθητών, να αποσπούν το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρόντων.
Όλα τα είχε η εκδήλωση. Όλα. Εκτός από ένα : την μαζική προσέλευση των μελών του Συλλόγου...

***************************************

 Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στις 18 Φεβρουαρίου 2017. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε  αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου της περασμένης χρονιάς ,από την Γραμματέα κα Χατζηνικολάου Ειρήνη. Όπως και μια εν τάχει αναφορά στις δραστηριότητες του χρονικού διαστήματος από 28/8/2015 (που ανέλαβε το σημερινό Δ.Σ.) έως 31/12/2015 . Συνολικά δέκα έξι δράσεις –συμμετοχές-παρουσιάσεις κλπ. Επίσης απεδόθησαν ευχαριστίες σε όσους μας στήριξαν την περασμένη χρονιά όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κατσαγούνος Ευάγγελος , οι Δελφοί Δίστομο ΑΜΕ και ο κος Ιωάννης Λουκάς ,οι Θαλλάσιες καλιέργειες Γαλαξιδίου και η κα Παντελεημονίτου Αθανασία, ο κος Ακριβός Μουδιώτης , o κος Λύτρας Λεωνίδας και μέλη του Συλλόγου για τις χορηγίες τους.
 Η κα Ματατάνα Δέσποινα ( μέλος του Δ.Σ.) έκανε αναφορά στην προέλευση του εθίμου της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας και για τον Μέγα Βασίλειο.
  Τα δύο φλουριά της πίτας αντιστοιχούσαν  σε δύο Αρχειακά Άλμπουμ του Συλλόγου - Οι Πατρίδες των Προγόνων μας -το οποίο είχαμε εκδώσει με το πρόγραμμα LEADER ,στο οποίο είχαμε υποβάλλει πρόταση και είχαμε εγκριθεί (΄τελος του 2015).  
 Επίσης από την φετινή χρονιά καθιερώσαμε ,κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας κάθε χρόνο,  την απονομή  Επαίνου   Προόδου  στους μαθητές που αποφοίτησαν , την προηγούμενη σχολική χρονιά από την Γ΄ τάξη του  Λυκείου Ιτέας και έλκουν την καταγωγή από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας.  Σε περίπτωση που κάποια χρονιά δεν υπάρχει μαθητής  της Γ΄Λυκέιου ,τότε θα αναζητηθούν μαθητές της Γ΄Γυμνασίου Ιτέας.
Ο Έπαινος Προόδου θα φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά : το όνομα του/της μαθητή/τριας, από ποιόν έλκει την Μικρασιάτικη  καταγωγή, το όνομα του Παππού ή της Γιαγιάς , την περιοχή από όπου ήλθε , την Ελληνική  σημαία και του Βυζαντίου  και την απόφαση της καθιέρωσης του και περιμετρικά θα έχει το σχέδιο του Μαίανδρου.
Μαζί με τον Έπαινο Προόδου κάθε μαθητής θα λαμβάνει ως δώρο το   ανατυπωμένο βιβλίο της Πολιτογράφησης Προσφύγων του 1922  (έκδοση του Συλλόγου με το πρόγραμμα Leader), στο οποίο θα μπορεί να βρεί τα στοιχεία των προγόνων του.
Η ενέργεια αυτή του Συλλόγου έχει σκοπό την συνεχή ιστορική ενημέρωση των νέων γενεών, ώστε να μη λησμονούν την καταγωγή τους και να νοιώθουν υπερήφανοι γι αυτή. Επίσης είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας!
Φέτος ο αριθμός των μαθητών ανήλθε στους οκτώ ( 8) . Η κα Λαϊνη-Κολλιαλή Γιώτα ,μέλος του Δ.Σ., παρουσίασε το γενεαλογικό δένδρο του κάθε μαθητή.
 Την φορτισμένη, από συγκίνηση, ατμόσφαιρα αποφόρτισε η εξαιρετική παρουσίαση της  Μικτής  Χορωδίας ενηλίκων «ΘΑΜΥΡΙΣ» του  Μουσικοχορευτικού & Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας το «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» με τον Μαέστρο της κο Γιάννη Χατζή ,  με κάλαντα αλλά και τραγούδια της Μικράς Ασίας. Τους ευχαριστούμε θερμότατα!
                                                   Το  Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου