Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΤΕΑΣ : ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ...


''Εική και ως έτυχε...''

   Κατά τα φαινόμενα και τα ομολογούμενα, ο Καλλικρατικός Δήμος Δελφών, δεν έχει καμία πρόθεση, διάθεση και υποχρέωση, να ασχοληθεί με την πόλη της Ιτέας.  Και αυτό είναι αποδεδειγμένο εδώ και 5 έτη.  Ο παραγκωνισμός της πόλεώς μας από τους ''ηγήτορες'' της (Καταλανικής) Κομητείας των Σαλώνων, είναι πασιφανής και βιώνεται καθημερινά από τους Ιτιώτες.  Δεν υπάρχει καμία από τις θεσμικές λειτουργίες της πόλεως, η οποία να μην έχει υποστεί καθίζηση (το έλαττον) έως και αφανισμό (το μείζον).  Από τα Δημοτικά έργα, την Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Αστυνόμευση, την Επαιτεία, τον Τουρισμό, έως και τον Πολιτισμό, τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και την Καθαριότητα.

  Ένα από τα ''θύματα'' λόγω αυτού του παραγκωνισμού της πόλεώς μας, είναι και η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.  Ένα κόσμημα της Ιτέας, του οποίου η ανέλιξη και ανάδειξη, δεν επήλθε σε ''μηδέν'' χρόνο και του οποίου το πνευματικό μέγεθος, είναι αξιοζήλευτο από όλες τις Βιβλιοθήκες της Στερεάς και γνωστό ανά την Ελληνική Επικράτεια.  Μετά από την ''αποχώρηση'' της Γιώτας Μαδούρα, υπήρξαν αποσπασματικές και ευκαιριακές προσπάθειες εκ μέρους της Δημαρχίας, προκειμένου να κρατηθεί πρωτίστως ανοικτή η Βιβλιοθήκη.  Και αυτό έγινε με την εθελοντική εργασία και προσπάθεια Κυριών (κυριολεκτικά!), οι οποίες αφιέρωσαν χρόνο, ενέργεια και γνώσεις, για να παραμείνει σε λειτουργία (τουλάχιστον) η Βιβλιοθήκη μας.
Πλειστάκις είχεν αναφερθεί και από εμάς και από τις ίδιες και είχε επίσης βεβαιωθεί από τους αρμοδίους του Δήμου Δελφών, ότι η κατάσταση αυτή, δεν είναι η αρμόζουσα και ότι  είναι προσωρινή, κάτι ως ενδιάμεσο διάστημα δηλαδή, έως ότου λυθεί οριστικά το θέμα του μονίμου βιβλιοθηκαρίου στην Ιτέα.

   Δυστυχώς και ενώ η ταξινόμηση, καταγραφή και αρχειοθέτηση των βιβλίων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο (ιδίως με τα χιλιάδες βιβλία των δωρεών), εν τούτοις, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια εκ μέρους του Δήμου.  Είναι παράκρουση να ατενίζει ο κάθε επισκέπτης της Βιβλιοθήκης, τις σπάνιες συλλογές-δωρεές των Μαστροκώστα και Σταθόπουλου, να κείνται σε διαδρόμους, να είναι ''ποστιασμένες'' σε ράφια ή κιβώτια, να μην είναι δυνατή η ανάγνωσή τους και αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται επί σειρά ετών.  Και το τελευταίο νέο είναι ότι,  η συνέχιση (έστω) της επισκεψιμότητος στην Βιβλιοθήκη, έχει σταματήσει από μηνών.  Δηλαδή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιτέας, είναι κλειστή!

  Και ετούτο οφείλεται, πέραν των οικογενειακών υποχρεώσεων των εθελοντριών και σε ένα πρόγραμμα του ''Leader'', στο οποίο έχει ενταχθεί και η ''αναβάθμιση'' της Βιβλιοθήκης μας.  
Εδώ λοιπόν και 3 περίπου μήνες,  η μεν είσοδος στην Βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή, ο δε ''αναβαθμιστής'' της, φέρεται να έχει παραδώσει το έργον, το οποίο αποτελείται από :
  -  Νέες ραφιέρες-βιβλιοθήκες για τα αταξινόμητα βιβλία και
  -  Λογισμικό υλικό για την μέσω του διαδικτύου (πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ) καταγραφή όλων των τίτλων της Βιβλιοθήκης και την αναζήτηση βιβλίων ανά τις Βιβλιοθήκες της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας : 
- Οι νέες ραφιέρες έχουν εγκατασταθεί από καιρού και θα πρέπει ''κάποιος'' αρμόδιος του Δήμου, να ασχοληθεί με την καθαριότητα και την διευθέτηση του χώρου.  Αυτό, ούτε καν έχει απασχολήσει κανέναν (αλίμονο εάν προσδοκούσαν από τις εθελόντριες να ''σκουπίσουν'' την Βιβλιοθήκη...).
- Το νέο Λογισμικό έχει εγκατασταθεί στον κεντρικό Η/Υ του Δήμου Δελφών, αλλά χρειάζεται να ορισθεί χειριστής-υπόλογος, ο οποίος θα παραλάβει και τους κωδικούς του προγράμματος.  Ούτε αυτό έχει γίνει.

   Αφορμή για το άρθρο μας είναι η προ ολίγων ημερών δημοσίευση της υπ. αρ. 130766/Γ1/19-8-2015 αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτά, σύμφωνα με την οποίαν εγκρίνονται οι αιτήσεις και τοποθετούνται (αποσπώνται) εκεί όπου εζήτησαν, 130 (εκατόν τριάντα) εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαιδεύσεως, σε Δημόσιες ανά την Ελλάδα Βιβλιοθήκες και την Εθνική Βιβλιοθήκη για το σχολικό έτος 2015-2016.  Εξ αυτών οι 37 (τριάντα επτά) στην Εθνική Βιβλιοθήκη και οι υπόλοιποι 93 σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες.  
   Στην περιοχή μας, Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι αυτή της πόλεως των Δελφών, όπου και αποσπώνται 3 (τρεις) εκπαιδευτικοί :

ενώ στην μεγάλη Βιβλιοθήκη της Λιβαδειάς (μεγέθους Ιτέας), άλλοι 4 (τέσσερεις).  
Αυτά και μόνον για σύγκριση.  Και περισυλλογή.

Κύριε Αντιδήμαρχε και κύριε Πρόεδρε.  Δεν είναι κρίμα;...
Τέτοιος θησαυρός, τόσες περγαμηνές, τόση γνώση και προσφορά, να μην ανήκει στην πόλη;...

3 σχόλια:

  1. ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗ".... ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ (Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ Η ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δημοπράτιση του έργου έχει γίνει προ 2 ετών περίπου, από την προηγουμένη Δημοτική Αρχή.
      Την επίβλεψη και την παραλαβή του έργου την έχει κάνει (ως αρμόδια), η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
      Σε e-mail υπαλλήλων της Δ.Ε. Ιτέας, έχουν αποσταλεί μηνύματα για την παραλαβή των κωδικών από τον/τους χειριστές του προγράμματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει ορισθεί κανείς εκ μέρους του Δήμου, για αυτήν την ανάθεση.
      Για το όνομα του αναδόχου, θα πρέπει να ανατρέξετε στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, για την περίοδο 2013-2014.

      Διαγραφή
  2. Τρεις εκπαιδευτικοι ΠΕ στην βιβλιοθήκη Δελφων??? Είμαστε η χειρότερη χώρα στον κόσμο, με τους πιο ανόητους και ατομιστές ανθρώπους, με διαφορά.Καμιά ελπιδα αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή