Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ...ΦΕΓΓΑΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Λιβαδειά, 30/11/2023

Διάλεξη «Αναζητώντας ζωή

στα παγωμένα φεγγάρια των πλανητών»

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας  και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσο των διαλέξεων με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα», σας προσκαλούν στη 2η διάλεξη, με τον τίτλο :

«Αναζητώντας ζωή στα παγωμένα φεγγάρια των πλανητών» και ομιλήτρια Πλανητολόγο Δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών).

 

Είσοδος Ελεύθερη

Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος  στόχος των διαλέξεων είναι οι μαθητές/τριες και οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες ερευνητές διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και έργο. Την επιστημονική ευθύνη φέρει ο συμπολίτης μας καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκάς Βλάχος.

 

Λίγα λόγια για το θέμα της 2ης διάλεξης με τον τίτλο «Αναζητώντας ζωή στα παγωμένα φεγγάρια των πλανητών»

Πώς αναζητούμε ζωή σε άλλους κόσμους και ποιο είναι το πιο πολλά υποσχόμενο μέρος για να βρούμε ζωή πέρα από τη Γη; Οι «βιοσυπογραφές» δείχνουν ορισμένα σώματα στο εξωτερικό μας ηλιακό σύστημα που δεν είναι πλανήτες, αλλά δορυφόροι, με παγωμένες επιφάνειες που φιλοξενούν τεράστιους ωκεανούς κάτω από τις επιφάνειες τους. Αυτοί είναι η Ευρώπη του Δία, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ και ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος του Κρόνου, καθώς και οι δορυφόροι του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Είμαστε μόνο στην αρχή της εξερεύνησής μας σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν και να εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για τη ζωή στη Γη.


Λίγα λόγια για την ομιλήτρια Ανεζίνα Σολωμονίδου

Η Δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου είναι πλανητολόγος που ειδικεύεται στην πλανητική γεωλογία και ερευνά τους δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος και εργάζεται σήμερα στο Ελληνικο Κεντρο Διαστήματος.Έχει εργαστεί στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA και στο Caltech στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπως και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη.

Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών (PS) για την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EGU), και είναι μέλος διεθνών συμβουλίων και επιτροπών της NASA, όπου αξιολογούν επιστημονικές προτάσεις για πλανητική έρευνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου