Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΚΑΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ - Καταθέσεις στεφάνων & Παρέλαση (φωτογραφίες)

 17 Σεπτεμβρίου 1827

  Εορτή σήμερα για την πόλη μας.  Μια ημέρα θολή, υγρή και δροσερή, μια ημέρα 100% φθινοπωρινή. Όπως έχει δε από ετών καθιερωθεί, η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, είναι η τοπική εθνική εορτή της Ιτέας, εις ανάμνηση της νικηφόρου Ναυμαχίας, της υπό τις διαταγές του Άγγλου φιλέλληνα Frank Hastings ελληνικής ναυτικής μοίρας, εναντίων των Τουρκικών σκαφών, στο κόλπο της Αγκάλης στην Ιτέα.  Μια νίκη με τεράστια σημασία και με εμβέλεια όχι μόνον τοπική ή εθνική, αλλά και με συμβολή στην μετά από ολίγες ημέρες, καταναυμάχηση των Τουρκικών δυνάμεων από τους τότε συμμάχους στην Πύλο. Το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Αγκάλης, έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1827.
  Μετά από την δοξολογία στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της μικρής πλατείας στην δυτική πλευρά της πόλεως, στην Αγκάλη.  Παρευρέθησαν ο Βουλευτής, ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ιτέας καθώς και όλες οι τοπικές αρχές.  Ενώ πλήθος κατοίκων είχε εισρεύσει στο σημείο, τιμώντας την επέτειο της Ναυμαχίας και την πόλη.
  Αρχές, Σχολεία και Συλλογικότητες κατέθεσαν στεφάνους, ενώ θα σημειώσουμε μια μικρή παραφωνία στην όλη εκδήλωση : Κατέθεσε στεφάνι, έως και η ...κουτσή Μαρία!...

   Ακολούθησε η παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο της Ιτέας, με επισήμους, ημιεπισήμους και επιδόξους (εκλογές γαρ), να συνωστίζονται για μια θέση ...στο βάθρο.

Τέλος να σημειώσουμε, την ευγενή συμμετοχή στην παρέλαση ενδεδυμένων με εθνικές ενδυμασίες, μέλη Συλλόγων από Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής μας.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας :  
Ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητος Ιτέας  Ted Worth, με αντίγραφο της στολής του Hastings
Μόλις 100 μέτρα από το μνημείο της Αγκάλης, με τις καταθέσεις στεφάνων σε εξέλιξη.  Παλιόκαιρος...
Η Γωνία της "Αγκάλης"

3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΜΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ!!! Απο τις καλυτερες παρουσιασεις ολων των ετων!! Αλλά ΚΑΝΕΝΑ Μ.Μ.Ε. δεν αναφερθηκε στο γεγονος, Περισσότερη "διαφημιση" λοιπον και περισσοτερες συμμετοχες συλλογων ( και απορια: οι ιερεις των αλλων ενοριων? γιατι τα ταλευταια χρονια απουσιαζουν? ο τελευταιος ιερεας που λαμβανε καθε χρονο μερος-εκτος του ιερεα της Ευαγγελιστριας--ηταν ο π. Νικολαος!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή