Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ 2023

Ξεκινά επίσημα το φθινόπωρο με την φθινοπωρινή ισημερία 2023.

Και επίσημα μπαίνουμε πλέον στο φθινόπωρο, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία του 2023   πραγματοποιείται σήμερα , Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα, το αστρονομικό γεγονός πρόκειται να λάβει χώρα στις 09:49 π.μ. και θα σημάνει την έναρξη του αστρονομικού φθινοπώρου στις χώρες που ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, η φθινοπωρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 22 – 23 Σεπτεμβρίου, ενώ η εαρινή ισημερία περίπου στις 20 – 21 Μαρτίου.

Σημειώνουμε ότι το μετεωρολογικό φθινόπωρο είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αντίθετα, το αστρονομικό φθινόπωρο για το 2023 αρχίζει στις 23 Σεπτεμβρίου με την φθινοπωρινή ισημερία και ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου, με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:49 στην Ελλάδα (Eastern European Time), θα σημειωθεί η Φθινοπωρινή ισημερία για το έτος 2023 (η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια) που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό του Φθινοπώρου του 2023 και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο

Το φαινόμενο της ισημερίας λαμβάνει χώρα δύο φορές κάθε χρόνο και έτσι έχουμε δύο ισημερίες: την εαρινή και τη φθινοπωρινή. Κατά την εαρινή ισημερία έχουμε την έναρξη της άνοιξης και κατά την φθινοπωρινή την έναρξη του φθινοπώρου.

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω αφορούν το βόρειο ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές λειτουργούν αντίστροφα και έτσι στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η άνοιξη σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και λοιπές χώρες του νότιου ημισφαιρίου της Γης. Επιπλέον, στα σημεία των δύο πόλων (βόρειος και νότιος) θεωρείται ότι το αστρονομικό φαινόμενο της ισημερίας δεν έχει έννοια, καθώς η κατάσταση αυτή είναι διαρκής.

Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία είναι οι μόνες μέρες κατά τις οποίες η ημέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια (12 ώρες περίπου). Μάλιστα, ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου