Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΕΦΕΤΙΝΑ ...ΑΦΑΝΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ!

"Κάθε πέρυσι και καλύτερα..."

6-1-2020                               6-1-2021


  Στο πνεύμα της τρομο-εποχής μας και υπακούοντας στις εντολές-διαταγές της Κυβερνήσεως, ο Μητροπολίτης Φωκίδος, δεν παρέστη στην σημερινή τελετή του αγιασμού των υδάτων στην Ιτέα.  Για την οποία όμως τελετή, είχε ήδη ανακοινωθεί η μη πραγματοποίησή της, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. Το ίδιο εσυνέβη και με τις αρχές του Νομού και του Δήμου μας, οι οποίες κατά την παράδοση και κατά το πρωτόκολλο, παρίστανται αυτήν την ημέρα στην δοξολογία και την τελετή της εμβαπτίσεως του σταυρού, στον μεγαλύτερο λιμένα του Νομού και του Δήμου μας, στην Ιτέα.

  Βουβή λοιπόν η σημερινή (απραγματοποίητη) εορτή, δίχως επισήμους και αρχές, δίχως Φιλαρμονική, δίχως κολυμβητές για το "πιάσιμο" του σταυρού στην θάλασσα και βεβαίως δίχως κοινό, εντός κι εκτός της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως.  Μόνον η λειτουργία κι ο αγιασμός έγιναν, με ελάχιστους όμως παρόντες, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί (επιβληθεί), για το καλό μας...

   Εννοείται ότι, η κοσμοπλημμύρα άλλων ετών και η καθιερωμένη ...γονυκλισία στην συνέχεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων, σε όλα τα παραλιακά καφέ και τσιπουράδικα, ήσαν ανάμνηση για εφέτος.  Και παρ' όλες τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, ελάχιστη συννεφιά, υψηλή θερμοκρασία και άπνοια), ελάχιστοι ήσαν οι περιπατητές (σωματικά ασκούμενοι...) στον μώλο και στην παραλιακή ζώνη.  Σημεία των καιρών.

Παραθέτουμε μερικές και σε αντιδιαστολή φωτογραφίες από την τελετή του αγιασμού των υδάτων, για το 2020 (αριστερά) και για εφέτος (δεξιά).

Τα Θεοφάνεια όμως, είτε έτσι (2020) είτε αλλοιώς (2021), εξακολουθούν να είναι μια μεγάλη εορτή για τους Έλληνες.  Και αυτό δεν αλλάζει. 

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες, Φώτη, Φωτεινή και Ουρανία!


2020                                                         2021





2 σχόλια:

  1. Προς ενημερωση. Ο Μητροπολιτης παρεστη στον αγιασμο στην Μεταμορφωση, οσο για τις ..."αρχες" ε! ηταν ο δημαρχος ,φτανει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε. Χοροστάτησε στην δοξολογία, εντός της Εκκλησίας. Γιατί ρίψη του σταυρού στην θάλασσα, δεν έγινε.
      Μα ο Δήμαρχος, εδώ μένει, στην Ιτέα. Πού να πάει;...

      Διαγραφή