Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Π. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ : ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ''ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ''

Δελτίο Τύπου
**************

Ο Π. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΑ ''ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ''
ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


        Πλούσια σε ουσία κι ενδιαφέρον και συγκινητικά ως το τέλος τα ''Σκαρίμπεια'' είχαν και το πρωί της Παναγίας τις κατά το πρόγραμμα εκδηλώσεις τους. Τη βράβευση του υψηλότερου σε μόρια εισαχθέντα σε ΑΕΙ με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία,
φέτος ήταν ο Θανάσης Δροσερός (Ιατρική Αθήνας) απ’ τα παιδιά του αρχικά θεσπίσαντα την αριστεία, του αείμνηστου ανθρωπιστή εκπαιδευτικού Γεώργιου Χατζή, για τον οποίο μίλησε όπως άξιζε ο Θ. Αλεξανδρής. Την απονομή της πλακέτας στους χορηγούντες το βραβείο: Νίκο και Σωσώ Κυριακού. Και τέλος την ομιλία του καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνου Βαλαβάνη για τα αρχαία και σύγχρονα συστήματα μέτρησης του χρόνου.

     Ο Πάνος Βαλαβάνης πέραν του καθαρά επιστημονικού του έργου διεθνώς καταξιωμένου, έχει και μια ανυπολόγιστη προσφορά στην περιοχή μας: Γαλαξείδι, Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα και Αγία Ευθυμία. Ερευνά συμμετέχει, συντρέχει, εργάζεται για τα Μουσεία, το στήσιμο, την ανάδειξή τους, δίνει διαλέξεις, προβάλλει με υποδειγματικό κι ενδεδειγμένο τρόπο τον τόπο, χαρίζει απλόχερα όπως κι όλη η οικογένειά του, την εμπειρία και τη φιλία του στους πάμπολλους ανθρώπους που χρόνια τώρα τον γνωρίζουν και τον αγαπούν. 
   Αφού δέχτηκε τις ευχές για τη γιορτή του ανέπτυξε με γλαφυρότητα το θέμα του. Τις προσπάθειες μέτρησης του χρόνου απ’ την αρχαιότητα, τις αστοχίες (σεληνιακό – ηλιακό ημερολόγιο) τις απόπειρες διόρθωσης, τις ονομασίες των μηνών, τις εμβόλιμες μέρες, τη διαφορά στον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα από ορθόδοξους - καθολικούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών Σπ. Κυριάκης τον ευχαρίστησε όταν τελείωσε κι οι παρευρεθέντες έσπευσαν να τον συγχαρούν σε κλίμα που μόνο στα ''Σκαρίμπεια'' υπάρχει χρόνια τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου