Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΤΑ ''ΣΩΘΙΚΆ'' ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ


Ξενάγηση στον μύθο
και στην πραγματικότητα.

   Η συνάντηση των ''περίεργων'' για τις ανασκαφές στην Κίρρα, πραγματοποιήθηκε κανονικά όπως είχε προγραμματισθεί.  Περί τους 50 ανθρώπους από την περιοχή μας, έσπευσαν αυτό το ζεστό Κυριακάτικο πρωϊνό, να βρεθούν στον χώρο ανασκαφών της Κοινότητος, ζητώντας να μάθουν και να ειδούν, αυτά τα οποία μέχρι στιγμής αποκάλυπταν, έβλεπαν και ερμήνευαν οι αρχαιολόγοι και οι βοηθοί τους.  Και δεν ήσαν λίγα, όπως εκ των υστέρων απεδείχθη.
   Η κυρία Δέσποινα Σκορδά και ο κύριος Zulien Jurback, με ένα μεστό και περιεκτικό λόγο ανέλαβαν να μας μυήσουν σε αυτό, το μεγάλο για εμάς μυστήριο: Την εξερεύνηση της ιστορίας της Κίρρας!
Το πλήθος των πληροφοριών, τεράστιο.  Ο τρόπος παρουσίασής τους, γλαφυρός, μειλίχιος και εμπεριστατωμένος, δεν επέτρεπε χαλαρότητα στην προσοχή μας.  Και παρ' ότι η θερμοκρασία πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, παρ' ότι οι ελάχιστες μικροκαμωμένες και αραιές ελιές του απαλλοτριωμένου κτήματος, παρείχαν μόνον ψήγματα ίσκιου, εν τούτοις κανείς από τους προσελθόντες δεν αποχωρούσε, κανείς δεν δυσανασχετούσε και η ησυχία στον χώρο ήταν ωσάν τελετουργικό, λές και συνεχιζόταν εκεί, η προ ολίγου λήξασα λειτουργία από την παρακείμενη εκκλησία.  Και υπήρχε και λόγος : Η χαμηλή σε ένταση, αλλά κελαρυστή φωνή της κυρίας Σκορδά, αποσπούσε την προσοχή και την ησυχία όλων των παρευρισκομένων εκεί.  Η δε ''κομπιαστή'', αργή και προσεγμένη εκφορά των ελληνικών φθόγγων με γαλλική προφορά από τον καθηγητή Jurback, καθιστούσαν τις αναφερόμενες για τον χώρο πληροφορίες, ακριβο-άκουστες και εξαιρετική προσφορά για τους παρόντες.

  Μίλησαν για τις αρχικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής από το 1938, για την εξέλιξή τους μέχρι τις πρόσφατες απαλλοτριώσεις και για την οργάνωση των δυο πεδίων ανασκαφής σε εκείνον τον χώρο.   Μίλησαν για τα ευρήματα, για την Ελληνο-γαλλική συνεργασία και για τις διαπιστώσεις τους.  Όσα ελέχθησαν εκεί, είναι πολλά, σημαντικά και άξια συγγραφής.  Και αυτό θα γίνει, όπως μας είπαν.
  
Εμείς απλά να υπογραμμίσουμε μόνον ότι :
-  Ο ανατολικός ανασκαφικός τομέας, ήταν η κορυφή ενός λόφου, με το έδαφος να είναι πηλώδες και την θάλασσα να φθάνει έως τις νότιες παρυφές του, δηλαδή, λίγο πιο βόρεια από την σημερινή θέση του νεωρίου.
-  Έχουν δημιουργήσει (οι αρχαιολόγοι) ένα αρχαιολογικό φρεάτιο, όπου διαπιστώθηκαν 9 (εννέα) επιστρώσεις, μη επεξεργάσιμες όλες, λόγω του υδροφόρου ορίζοντα.  Από τις πρώτες όμως επιφανειακές, έχουν συλλεχθεί θραύσματα και διάφορα άλλα τεκμήρια ανθρώπινης δραστηριότητος, με χρονολόγηση από την 3η χιλιετία π.χ.
-  Αποκαλύφθηκαν κλίβανοι, η χρονολόγηση των οποίων τους κατατάσσει στους αρχαιότερους των Βαλκανίων!... Αυτό σημαίνει ότι όταν ήκμαζε και παρήγαγε εργαλεία και αντικείμενα χαλκού η αρχαία Κίρρα, γύρω της, δεν υπήρχαν άλλοι οικισμοί.  Ενδεικτικό είναι το ότι, ευρέθησαν στις βάσεις του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, ευχετήριες Μινωϊκές επιγραφές, χρονολογημένες γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.χ., με τους Δελφούς ανύπαρκτους ακόμη και την Κίρρα να κατασκευάζει χάλκινα αντικείμενα, χίλια χρόνια ενωρίτερα...                                                                                                                                                                                              (Zulien Jurback)                    
-  Η αλληλοεπικαλύψεις των κτισμάτων και η χρονολόγησή τους, εδραιώνει τον ισχυρισμό περί εγκατάλειψης λόγω σεισμών και επανακατοίκισης του ίδιου χώρου, σε μεταγενέστερες εποχές. Κατ' αυτήν την ερμηνεία και υπόθεση, η αρχαία Κρίσσα ήταν η ηπειρωτική συνοικία της Κίρρας  και για αυτό το μέλλον των δυο οικισμών ήταν κοινό, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των ιερών πολέμων.
-  Και τέλος ότι, δεν ήταν δυνατή η ξενάγησή μας στον δυτικό τομέα, όπου και το κοιμητήριο, λόγω του περασμένου της ώρας και του αδυσώπητου ήλιου.

  Ωσάν επίλογο, θα αναφέρουμε τα λόγια της κυρίας Σκορδά, της οποίας η προσφορά και οι γνώσεις για τις ανασκαφές στην Κίρρα, είναι απροσμέτρητες : 

''Θα πρέπει να ξαναγράψουμε από την αρχή, την ιστορία της αρχαίας Κίρρας''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου