Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ - Δελτίον Τύπου από την Π.Στ.Ε.


 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                                                            Λαμία, 28/01/2022

                                                                                      ΠΡΟΣ : Μ.Μ.Ε.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση και οδηγίες για Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ (Ε.Δ.Ε.Κ.) από την Παρασκευή 28/01/2022.

****

Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε το υπ. Αριθμ. 01/28-01-2022 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ.) με κύρια χαρακτηριστικά ως ακολούθως:

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022)
στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της
Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8
και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται στα τακτικά και τυχόν έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της:


ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων , ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές ειδικότερα στην Βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου καθώς και στις περιοχές των ΠΕ που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 11/12/2021.

Με μέριμνα των Διευθυντών των ή των υπευθύνων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι υπάλληλου , Ο.Χ. και ιδιώτες Μ.Ε.) στις ανωτέρω δράσεις θα φέρουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. θα ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επίσης να ενημερωθούν και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας , ώστε να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα ,και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία “ΔΑΡΔΑΝΟΣ”

Επίσης οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας

  • δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους να ενημερώσουν τους πολίτες που χρήζουν ιατρικής φροντίδας ή που θα πρέπει να μετακινηθούν για προγραμματισμένη ιατρική εξέταση ή ιατρικό έλεγχο να φροντίσουν με μέριμνά τους έγκαιρα για την μετακίνησή τους ή και για την φιλοξενία τους , σε συνεργασία με τους οικείους τους καθώς και για την διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την φιλοξενία πολιτών που χρήζουν ανάγκης προστασίας (αστέγους κλπ)

  • δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ), καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους .

  • σε περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr  , www.hnms.gr

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου