Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΛΟΙ ΕΞΩ", ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ "ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΕΣΑ" - περί απαλλαγής των αιρετών από διώξεις

 Μετά την κατακραυγή, αλλάζουν την ν-τροπολογία εισάγοντας εξαιρέσεις


Διευκρινίσεις για το άρθρο 67 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4735/2020 για παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών των ΟΤΑ, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ γνωστοποιεί ότι θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή της διάταξης.

Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ και α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη», θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.

Στις κατηγορίες που κάνουν λόγο για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής», το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε τρεις ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

«Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το άρθρο 67 του ν.4735/2020 αναφέρει:

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

 

Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου