Το απόγευμα του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλά, σε ηλικία 89 ετών, έπειτα από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.
Γνωστή και σαφώς αγαπητή για την ποίησή της, η Κική Δημουλά επικεντρώθηκε μέσω της τέχνης της σε θέματα όπως η στέρηση, η απώλεια, ο έρωτας, η συναισθηματική ματαίωση και, προκειμένου για τα μετά από τη συλλογή Χαίρε ποτέ ποιήματά της, πάνω στο έδαφος της απουσίας του αγαπημένου προσώπου.
Πάμε να δούμε τρεις ορισμούς βασικών εννοιών που εξέδωσε η αγαπημένη ποιήτρια μέσω της τέχνης της: του έρωτα, της αγάπης, αλλά και της κρυφής ζωής των ανθρώπων.
Τι είναι ο έρωτας για την Κική Δημουλά:
Ο έρωτας
όνομα ουσιαστικόν
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου.
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες
Κατακλύζει την ποίηση της Δημουλά ο έρωτας.
"Ο έρωτας δε θέλει χρόνο. Θέλει ταχύτητα. Είναι απόκτηση, μονοπωλιακό είδος. Θέλεις τον άλλο δικό σου. Δεν τον μοιράζεσαι. Είναι ένα μυστικό γι’ αυτό και πρέπει να μένει στα σκοτεινά. Είναι πάρα πολύ ωραίο όταν συμβαίνει, σε όποιον από τους δύο συμβαίνει και για όσο συμβαίνει. Αλλά πάντα τελειώνει. Είναι αδύνατο να συντονιστούν δύο άνθρωποι στον έρωτα. Μπορεί να συμβεί για ένα μήνα. Μέχρι εκεί. Μετά, ο ένας επιμένει. Είναι απαραίτητο ένας από τους δύο να παραμείνει ερωτευμένος.
Η ζήλεια, βέβαια, είναι κριτήριο του αισθήματος. Ο έρωτας είναι φθαρτός και εφήμερος. Ο πρώτος σταθμός όταν εκείνος φεύγει είναι η λύπη. Λύπη και γι’ αυτόν που αγαπάει και ίσως και για εκείνον που δεν αγαπάει γιατί χάνει ένα αφοσιωμένο πρόσωπο. Δεν επιτρέπεται να αποφέρεται κανείς για τον έρωτα όσο είναι εν δράσει. Αυτό που ισχύει για τον έρωτα είναι ό,τι ειπωθεί αφού τελειώσει".
Από τον έρωτα περνάμε στην αγάπη
Διαχωρίζει τον έρωτα από την αγάπη η Κική Δημουλά. Η αγάπη έχει πολλές μορφές για την ποιήτρια, σε αντίθεση με τον έρωτα που είναι κάτι το συγκεκριμένο.
"Ο έρωτας είναι σαφέστερος και ειλικρινέστερος από την αγάπη. Η αγάπη είναι μια λέξη η οποία προσφέρεται για πάρα πολλές χρήσεις. Αγάπη μητρική, συζυγική, αγάπη προς τον ανήμπορο ή προς αυτό που ονειρευόμαστε. Η αγάπη έχει πάντα τις εξηγήσεις της. Ο έρωτας δεν τις έχει. Αυτή η αγάπη δεν μας παρατάει σύξυλους να φύγει όπως μας παρατάει ο έρωτας. Είναι λέξη μεγάλης αντοχής.
Δεν τη βλέπεις ξαπλωμένη κάτω και διαψευδόμενη όπως βλέπεις τον έρωτα. Η αγάπη είναι κι αυτή ένα αίσθημα που δε συμβαίνει ποτέ ταυτόχρονα και στους δύο και πεθαίνει πριν προλάβει να γεράσει. Αγάπη και έρωτας είναι μια διεκδίκηση, όχι μια κατάκτηση. Είναι μια πάλη».
Παρότι ο έρωτας παρουσιάζεται σαν μια δύναμη που κινεί τον κόσμο, η Κική Δημουλά πιστεύει πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν τον έχουν ζήσει: «Έρωτας είναι αυτό που δεν είχες. Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι ερωτεύτηκαν ενώ δεν έχουν ερωτευτεί ποτέ».
"Ο άνθρωπος κάτι κρύβει"
«Τακτοποιημένη ζωή, άτακτα συναισθήματα. Όλοι έχουμε μέσα μας μια άλλη ζωή η οποία ενοχλεί, απαιτεί, παραπονιέται, δεν έζησε».
Για την κυρία Δημουλά ο κάθε άνθρωπος κάτι κρύβει. Ακόμα και ο ποιητής.
«Νιώθω πως ένας άνθρωπος που γράφει, πίσω από όλα αυτά που γράφει και μοιάζει να θέλει να φανερώσει, κάτι επιθυμεί να κρύψει. Δεν είναι ειλικρινής. Η αλήθεια του δεν είναι αλήθεια. Απλά δεν επινοεί ψεύτικους τρόπους για να την διατυπώσει. Τα πράγματα είναι κρυμμένα ακόμα και από τον ίδιο».
Ως ποιήτρια δε μου έλεγε κάτι. Αυτό όμως που έλεγε πολλά ήταν ότι βραβεύτηκε από εκείνους που κυβερνούσαν το 1972.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε που όσους δεν ήταν "φρόνιμοι" και έβρισκε στο σπίτι τους η Ασφάλεια ποιήματα του Ρίτσου ή του Λειβαδίτη, τους έκαναν "διαλέξεις ποίησης" στο κρατητήριο ή στην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Αυτή που απαξιωτικά έλεγε για τους μετανάστες στην Κυψέλη ότι της παίρνουν τα παγκάκια, που υπέγραψε δήλωση για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα το 2015, που την εξέφρασαν οι «μένουμε Ευρώπη» και βέβαια, με τέτοιο επίπεδο, δήλωσε πως θα ψηφίσει τον… Ηλία Ψινάκη στο δήμο της Αθήνας…