Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" : ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2020
Όπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα χρόνια, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν βλέπει τον προϋπολογισμό ξεκομμένο από τη συνολικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τα χρήματα που παίρνει ο κάθε Δήμος από την κρατική επιχορήγηση είναι άρρηκτα δεμένα:
- Με πολιτικές αποφάσεις όπως ο “δημοσιονομικός κορσές” που βάζει το Παρατηρητήριο και σε αναγκάζει να φτιάχνεις προϋπολογισμούς ενταγμένους στους μνημονιακούς νόμους της δημοσιονομικής σταθερότητας.
- Με ένα Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση μέχρι το 2022 και προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση θα έχει ταβάνι τα 2,7 δισεκατομμύρια.
- Με τον κρατικό προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η σημερινή κυβέρνηση και προβλέπει ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους Δήμους θα είναι 1,8 δισεκατομμύρια.
- Με ένα επαναλαμβανόμενο έργο εμπαιγμού από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που διαδοχικά με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, με το ευφυολόγημα της «αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων», σταδιακά αποψιλώνουν τους Δήμους από κρατική χρηματοδότηση και τους καθιστούν άλλον ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του Κράτους, μέσω της ανταποδοτικότητας.
Αυτό το διαχρονικό έλλειμμα της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, καλείται να το πληρώσει ο λαός με την ιδιότητα του δημότη ή του κατοίκου. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται το φορολογικό βάρος κατά 93% να το σηκώσει ο λαός. Τι έχουμε σήμερα; Το λαϊκό εισόδημα ουσιαστικά να φορολογείται 5 φορές: φόρος εισοδήματος – έμμεση φορολογία – ΕΝΦΙΑ – τέλος αλληλεγγύης – ανταποδοτικά τέλη μέσα από τους Δήμους. Άρα, αυτός που συνεισφέρει κατά 93% στα φορολογικά έσοδα του κράτους, ξαναπληρώνει για ότι κάνει στο Δήμο που κατοικεί, επειδή το κράτος διαχρονικά στερεί έσοδα από τους Δήμους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει ώστε το κράτος να έχει την αποκλειστική χρηματοδότηση των Δήμων και την ευθύνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σ’ αυτούς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό απαιτεί λοιπόν να ανατραπεί η σημερινή σχέση που το μεγάλο κεφάλαιο συνεισφέρει μόνο το 7% των φορολογικών βαρών και μάλιστα για το 2020 προβλέπεται να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους από τις επιχειρήσεις κατά 446 εκ όταν αντίστοιχα προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων κατά 423 εκ.
Η δική μας πρόταση ξεκινά με αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την φορολογική ελάφρυνση του λαού, άρα η δική μας πρόταση πατά στην φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο μάλιστα μέσα από τους Δήμους με όλες τις θεσμικές αλλαγές διαχρονικά των κυβερνήσεων, βρίσκει και νέο πεδίο κερδοφορίας (ΣΔΙΤ για σχολεία, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, Ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, και άλλα).
Και ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Δελφών, που είναι καθρέφτης της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής, είναι προσαρμοσμένος σ’ αυτή την κατεύθυνση της αποδοχής της καθήλωσης πόρων από το κράτος και της φορολόγησης του δημότη.
Έτσι βλέπουμε την κρατική χρηματοδότηση να προϋπολογίζεται στα 6.674.000€, μειωμένη κατά 400.000€ απ’ την αντίστοιχη περσινή. Απ’ αυτά προβλέπονται 6.010.000€ για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, και αυτά λιγότερα είναι από πέρσι, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του προσωπικού ή των παροχών του ή και τα δύο μαζί. Με 664.000€ να απομένουν τελικά για λειτουργικές δαπάνες. Άρα τα υπόλοιπα σου λέει, βρες τα από ίδια έσοδα, από τη φορολόγηση του δημότη.
Στον προϋπολογισμό ξεχωρίζουν οι 70.000€ που θα πάρει ο Δήμος για συντήρηση των σχολείων το 2020, ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Ποσό που εκτιμάμε ότι είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας και το έχει αποδείξει η ζωή. Ακόμα και τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών, που είναι 307.000€ για το 2020 και είναι μειωμένα κατά 14.000€ σε σχέση με πέρυσι, δεν επαρκούν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όταν το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτά πηγαίνει στις ΔΕΚΟ και ελάχιστα υπολείπονται για λειτουργικές δαπάνες. Το αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την καθημερινή λειτουργία, της κατά τα άλλα δωρεάν παιδείας.
Επιπλέον, μέριμνα για το προσωπικό, αυτό το λιγοστό για τις ανάγκες του Δήμου που έχει απομείνει. Δε σχολιάζουμε τα αστεία ποσά για τις ανάγκες επιμόρφωσης, σεμιναρίων στη νομοθεσία, στο αντικείμενό τους, κλπ που προβλέπετε. Στεκόμαστε όμως στην εφαρμογή του ΦΕΚ 2208, τεύχος Β του 2019 για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA Α΄ και Β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής. Βάζετε 54.000€ για γάλα και μόνο 24.800€ για μέσα προστασίας, τι στιγμή που η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, με πολύ λιγότερο προσωπικό απ’ το Δήμο, προβλέπει 35.000€ για ΜΑΠ. Και τα βάζετε μόνο για τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Καθαρίστριες, εργάτες, χειριστές, δεν έχει ο Δήμος; Για δε τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς του προσωπικού, δεν υπάρχει καμία αναφορά. Έτσι ερμηνεύετε άραγε την κοινή υπουργική απόφαση για τα ΜΑΠ; Αυτή η τακτική σας, μας προβληματίζει και νομίζουμε πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζομένους και το σωματείο τους, να πάρουν τα μέτρα τους.
Και φυσικά, μέσα από τον προϋπολογισμό, έρχεστε να σφραγίσετε και να επικυρώσετε την πολιτική σας και της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του τομέα των απορριμμάτων. Σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε στα δημοτικά συμβούλια του Νοέμβρη και της απόφασής σας να αναθέσετε εν μέρει την αποκομιδή σε ιδιώτες, έρχεστε σήμερα και προϋπολογίζεται πάνω από 350 χιλιάρικα μοιρασμένα και στις 8 δημοτικές ενότητες για την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων, δώρο στους εργολάβους.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και για άλλα ζητήματα, όπως της πολιτικής προστασίας ή της κοινωνικής πρόνοιας για παράδειγμα, που ως Λαϊκή Συσπείρωση ιεραρχούμε, αλλά ούτε το χρόνο έχουμε απόψε, ούτε βοηθά η τακτική σας να μας στέλνετε το σχέδιο προϋπολογισμού Δευτέρα μεσημέρι κι ενώ το έχετε ψηφισμένο στην οικονομική δυο βδομάδες.
Και ο φετινός, είναι ένας προϋπολογισμός μιζέριας, διαχείρισης της φτώχιας, βαθιά αντιλαϊκός. Είναι συνέχεια και εφαρμογή των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Δελφών. Τον καταψηφίζουμε και καλούμε το λαό του δήμου μας να τον καταψηφίσει στη συνείδησή του.
Άμφισσα, 05 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου