Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

''ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΟ'' : ''ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ'' ΤΟ, ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...


Εκκρεμότητες...

   Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, για να συζητήσει και να αποφασίσει για 4 (τέσσερα) θέματα.  Εξ αυτών, εκείνο το οποίο μας απέσπασε την προσοχή (και την περιέργεια), είναι το θεματάκι-τακτοποίηση μιας υποτιθέμενης εκκρεμότητος.  Αναφερόμαστε στην υπόθεση του πολυσυζητημένου, πολυδιαφημισμένου, πολυταλαιπωρημένου κι όμως ακόμη ανύπαρκτου, Λαογραφικού (και ενδεχομένως και ιστορικού) Μουσείου της πόλεως.  Το γνωστό σε όλους μας με τον τίτλο ''Μερκούρειο''.
   Ώς γνωστόν, το ακίνητο έχει γίνει δωρεά στην Κοινότητα από τον αείμνηστο Μερκούρη.  Αποκαλείται δε (η δωρεά), ως ''Κληρονομιά Μερκούρη'', καθ' όσον υπάρχουν κι άλλοι (εν ζωή) κληρονόμοι, στους οποίους ανήκει το 50% του ακινήτου και οι οποίοι έως και σήμερα εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν παραχωρήσει το μερίδιό των στην Κοινότητα.  Είτε μέσω δωρεάς, είτε μέσω πωλήσεως.  Το πρόβλημα δε, περιεπλάκει έτι περισσότερον όταν προ ετών, ο εργολάβος ο οποίος ανακατασκεύαζε το κτήριο, εγκατέλειψε το έργο και την ολοκλήρωσή του, αξιώνοντας την εξόφληση των δεδουλευμένων του από τον Δήμο Δελφών (περίπου 30.000 ευρώ). Απλά, δεν τον πλήρωναν...
  Η νέα Δημοτική Αρχή, με το υπ. αρ. πρωτ. 24512/2-9-2014 (ΑΔΑ : ΩΗΩΓΩ9Θ-ΘΩΦ), προκηρύσσει πρόχειρη προφορική δημοπρασία, για την Β' Φάση αποπερατώσεως της ανακατασκευής του κτηρίου, με προϋπολογισμό 47.500 ευρώ.  Η χρηματοδότηση θα επραγματοποιείτο από τα προγράμματα ΘΗΣΕΑΣ & ΣΑΤΑ-ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, το αποτέλεσμα της οποίας θα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

  Αυτό εσήμαινε ότι : 
1.  Είχε τακτοποιηθεί το πρόβλημα της ιδιοκτησίας του ακινήτου με τους κληρονόμους του (εξ αδιαιρέτου) 50%  και 
2.  Είχε εξοφληθεί ο προηγούμενος εργολάβος.
Δεν γνωρίζουμε αν όντως έχουν συμβεί αυτά, αλλά ελπίζουμε ότι θα ενημερωθούμε σήμερα το απόγευμα στο Τοπικό Συμβούλιο.

   Σήμερα όμως, καλείται το Συμβούλιο να αποφανθεί για την ''εξόφληση'' μιας Μουσειακής Μελέτης του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Ιτέας, ύψους 4.000 ευρώ.

Δηλαδή, για ένα Μουσείο το οποίο τώρα κατασκευάζεται (όντως;...) και το οποίο δεν έχει παραληφθεί, εν τούτοις για αυτό το Μουσείο υπάρχει Μουσειακή Μελέτη για τα εν αναμονή (!)  εκθέματά του και θα πρέπει να εξοφληθεί.

Απορίες μας :
-  Έχει προηγηθεί ανάθεση για αυτήν την Μελέτη;
-  Έχει δημοσιευθεί στο ''diaygeia'';
-  Έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή ή από το Δημοτικό Συμβούλιο;
-  Έχουν δωθεί στοιχεία στον Μελετητή (και από ποιον), του τι θα στεγασθεί στο Μουσείο, ποιος τα παραχωρεί και εάν έχουν τακτοποιηθεί νομικά όλα τα θέματα της μεταφοράς των εκθεμάτων στο Μουσείο (Συμβόλαια, δωρεές, παραχωρήσεις κ.λ.π.);
-  Έχει παραλάβει κάποιος αυτήν την Μελέτη;

   Φανταζόμαστε ότι σήμερα το απόγευμα, θα είναι σε θέση κάποιος να μας δώσει απαντήσεις.  Παρ' ότι το ποσό των 4.000 ευρώ, δεν προϊδεάζει για ''Την Μελέτη!''.   Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε το ''ποιός'', το ''πότε'' και το ''γιατί'' για τα τεκταινόμενα γύρω από το πολυπόθητο Μουσείο της πόλεώς μας.
Βεβαίως, καταντά και οξύμωρο, το να εξοφλείται μια Μελέτη για ένα Μουσείο, το οποίο και δεν υφίσταται και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό του.

Και επειδή το θέμα φθάνει σε εμάς, με τα ''στολίδια'' του από την προηγουμένη Δημοτική Αρχή, ένας λόγος παραπάνω για τον οποίον το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό.  Γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της πολιτισμικής και πολιτιστικής ζωής και ιστορίας, της νεαράς πόλεώς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου