Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

''ΠΟΙΕΙΝ'' (poiein) : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ


Μας Τιμάς,
Τιμώμενη, Μαρία.

   Είναι αρκετές οι αναφορές μας για την βορειοπαρνασσιώτισσα ποιήτρια, την Μαρία Σκουρολιάκου.  Έχουμε δημοσιεύσει αρκετά ποιήματά της και έχουμε λιτά σχολιάσει, τον τρόπο εκφράσεώς της, για περιγραφές εικόνων, εννοιών και αισθημάτων.  Και δεν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι το ''είδαμε'' αυτό.  Υπάρχουν διακρίσεις, υπάρχει αποδοχή και τέλος υπάρχει και αναγνώριση.  Από πολλούς.
Ένας λοιπόν απ' τους ''πολλούς'', είναι και το διαδικτυακό περιοδικό ''Ποιείν'' (www.poiein.gr), του οποίου οι εκδότες Σωτήρης Παστάκας και Σπύρος Αραβανής, στην σημερινή ανανέωση της σελίδας του περιοδικού, έχουν αφιέρωμα στην Μαρία Σκουρολιάκου.  Δημοσιεύουν 4 ποιήματά της, ενδεικτικά του ύφους και του τρόπου εκφράσεώς της, δίνοντας στους αναγνώστες τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ρουμελιώτισσα ποιήτρια.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το ''Ποιείν'', εκτός από Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης και ημερήσιο διαδικτυακό Περιοδικό, είναι και εκδοτικός οίκος βιβλίων και Περιοδικών Ποίησης, διοργανώνει επίσης Λογοτεχνικές βραδιές, έχει εβδομαδιαία εκπομπή (Β' Πρόγραμμα) στο ραδιόφωνο, αλλά επιπλέον, συνεργάζεται και με ξένα περιοδικά ποίησης.
Η Μαρία λοιπόν, η Μαρία μας, παρ' ότι έχει έναν λόγο γεμάτον χρώματα και μαχαίρια, παρ' ότι έχει έναν τρόπο γραφής γεμάτον ελληνισμό και θλίψη, όσο και να προσπαθεί να το κρύψει, η επανάσταση των αισθημάτων του ανθρώπου, είναι το ζητούμενο στα γραπτά της.  Γιατί η Μαρία, είναι με τον τρόπο της επαναστάτρια.  Κι αλίμονό μας εάν οι ποιητές μας ήσαν Λογιστές, Φοροτεχνικοί και Στατιστικολόγοι  στα ποιήματά τους!...  Γιατί τότε, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ καμμιά επανάσταση.
Και η ''Γλώσσα'' του Καναπέ, είναι ο ''εχθρός'', σε αυτό το ποίημα της Μαρίας :

Η γλώσσα

Ο καναπές είναι μια γλώσσα
κόκκινη , κίτρινη , λευκή
και δεν τσακίζει κόκκαλα .
Ο καναπές είναι σκουριά
που τρώει σάρκες.
Γεννοβολάει ακάρεα .
Ο καναπές
Έχει τη μυρουδιά παραίτησης .
Δεν ευωδιάζει ανυπακοή .
Φοράει τέλμα .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου