Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Με αφορμή τα έργα
ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου

   Μια ξεχωριστή εκδήλωση επραγματοποιήθη στους Δελφούς και με την περαίωσή της εχθές, εξεδόθη και το σχετικό Δελτίο Τύπου από την συν-διοργανώτρια Π.Ε. Φωκίδος. Το θέμα ώς γνωστόν ήταν  ''Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών
και η συμβολική της διάσταση στην αναβίωση των Δελφικών Εορτών'' και ήταν αφιερωμένη στην μνήμη της δωρήτριας Ντόρας Ανδριοπούλου-Αθανασούλα.

Βεβαίως το Δ.Τ. εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ της περιοχής μας ως είθισται και σε όσες ιστοσελίδες ή blogs, ασχολούνται με την τοπική ειδησεογραφία και λογικά θα πρέπει να τύγχει αναλόγου προβολής και σχολιασμού.
 Γιατί κατά την άποψη την δική μας, οι Δελφοί, η έννοια, η ιστορικότητα και η βαρύτητα του λήμματος ''Δελφοί'', δεν είναι αποκλειστικότητα και χρησικτησία μιας ''κάστας'' ανθρώπων και μόνον.  Η παγκόσμια έννοια ''Δελφοί'', μας αφορά όλους, έχει αναδειχθεί από τον τόπο μας, εξακολουθεί να υπάρχει εδώ ακόμη μαζί μας και ανήκει σε όλους όσους, τουλάχιστον αντιλαμβάνονται με τον οποιονδήποτε τρόπο, το μέγεθός της.

   Άριστα έπραξε λοιπόν η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδος κα Γιώτα Γαζή και ''έστειλε'' το σχετικό Δ.Τ., εκεί όπου έπρεπε.  Μιας και ότι εσυνέβη σε αυτήν την εκδήλωση, πέραν της ποιότητος παρόντων και περιεχομένου και πέραν της καταγραφής του, θα πρέπει να γίνει και γνωστό στο ευρύτερο κοινό.
  Εμείς, θα σταχυολογήσουμε από το μακροσκελές Δ.Τ., τμήματα από τις απόψεις περί αναβίωσης των Δελφικών Εορτών, του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Μεγάρου Μουσικής, κου Γ. Κουρουπού, τις οποίες βρίσκουμε ενδιαφέρουσες :

.................................................
''Στην σύγχρονη πνευματική μουσική δημιουργία ο συνδυασμός μουσικής και ποίησης δεν εξαντλείται στο τραγούδι.  Όλες οι σύγχρονες μορφές λυρικού θεάτρου, από την Όπερα έως το μουσικό θέατρο κι από την χορωδιακή μουσική έως την ατομική (solo) απαγγελία συνοδεία οργάνων, όλα ανάγονται στην αρχέγονη και αδιάσπαστη ενότητα μουσικής και λόγου.  Η βράβευση δεν μπορεί να μη περιλαμβάνει τους μεγάλους δημιουργούς, στο υψηλότερο διανοητικό επίπεδο.
...................................................
Συμπερασματικά, οι αγώνες θα ήταν ένας συνδυασμός διεθνούς διαγωνισμού και φεστιβάλ.  Με την επισήμανση ότι αν θέλουμε να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση και αξιοπιστία, η κρίση τουλάχιστον του Μεγάλου Βραβείου των Δελφών θα πρέπει να δίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει την αντίστοιχη βαρύτητα ενός βραβείου Nobel.
.....................................................
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα.  Η οργάνωση και το χρήμα.  Αυτά τα δύοκρίσιμα σημεία θα καθορίσουν το κύρος και την βιωσιμότητα του εγχειρήματος...'' 

Στο τέλος της εκδήλωσης στους παρόντες, μοιράσθηκε το βιβλίο με θέμα ''Το Αρχαίο Θέατρο της Στερεάς Ελλάδας'', με εκδότες την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Σωματείο ''Διάζωμα'', καθώς και το cd με το ντοκυμαντέρ ''Η άλλη ματιά των Δελφών'', το κόστος του οποίου έχει αναλάβει η Π.Ε. Φωκίδος και το ''Διάζωμα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου