Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ

Άμφισσα, 19/9/2022

Σχόλιο για την πορεία των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας

Σπεύδε βραδέως… Με αυτή την τακτική και με ρυθμούς χελώνας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός το δίκαιο αίτημα των πυρόπληκτων για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των καταστροφών από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στον Ελαιώνα της Άμφισσας.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην από 12/7/2022 σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Στο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου με ημερομηνία 16/9/2022 –ακόμα κι εδώ τους πήρε 2 ολόκληρους μήνες να απαντήσουν– αναφέρεται πως:

«…για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες…» (Ν.4797/2021 (Α΄66)) και «…για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την παροχή της επιχορήγησης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από θεομηνία και

β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια και η αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται στο Υπουργείο Οικονομικών».

Όμως μέχρι σήμερα «…δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α., στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για την πυρκαγιά την 4η Ιουλίου 2022, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Ούτε καν αυτό…

Ενώ ακόμα και στα ζητήματα φορολογικών ελαφρύνσεων των πληγέντων, που είναι της άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας:

«Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι επιπτώσεις από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και οι προτάσεις για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων και η παροχή διευκολύνσεων για την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές θα ληφθούν με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τα υγιή δημόσια οικονομικά, την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κατά τα άλλα, δυο μήνες τώρα ανακοινώσεις, δελτία τύπου, συσκέψεις επί συσκέψεων, ταξίματα και υποσχέσεις πάνε κι έρχονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες της Φωκίδας και αν σταθεί κανείς μόνο σε αυτά, θα νομίζει πως στον τόπο μας γίνεται κοσμογονία… Μόνο που πρόκειται απλά για προεκλογικούς τακτικισμούς και εμπαιγμό των πυρόπληκτων από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το Γραφείο Τύπου


1 σχόλιο:

  1. ο βολευτής να μας πει τι απόφαση πήρανε στην συνάντηση που έγινε 12/9/2022. Πως θα ζήσουν αυτοί οι παραγωγοί πως θα πληρώσουν το ενοίκιο των παιδιών τους που σπουδάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή