Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - Χαιρετισμός

(Τριήρης "Ολυμπιάς") 
***************************************************

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2022

«Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία»

Χαιρετισμός

Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο)

κ. KitackLim

Μεταξύ των πλέον απαιτητικών ναυτιλιακώνκαιπεριβαλλοντικών προκλήσεων παγκοσμίως, συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, τα θαλάσσια απορρίμματα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου,το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2022 έχει επιλεγεί για να τονίσει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Το θέμα που επελέγη για το 2022 είναι «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία», το οποίο παρέχει την ευκαιρία για την προώθηση καινοτομιών,της έρευνας και ανάπτυξης, της τεχνολογικής συνεργασίας και της ανάδειξης λύσεων για τηναπανθρακοποίησηκαι για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.Η φιλοδοξία αυτή θα ωφελήσει τους πάντες, καθόσον κανένας δεν θαπαραβλεφθεί.

Δεν πρόκειται απλά για μία θεματική ενότητα, καθόσονσηματοδοτεί τη διαδρομή για την εφαρμογή της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία θέτει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), και ειδικά τον SDG 13 για το κλίμα, τον SDG 14 περί βιώσιμης χρήσηςτων ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων, και τον SDG 9 περί βιομηχανίας, καινοτομίας και υποδομής.

Πάνω απ’ όλα ωστόσο, πρόκειται για την ανάπτυξησυνεργιών και ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεωναντικατοπτρίζοντας και τον SDG 17, ο οποίος τονίζει τη σημασία της συνεργασίας και της ορθής υλοποίησης για την επίτευξη όλων των στόχων.

Η θεματική ενότητα«Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» ανοίγει μία ευρύτερη συζήτηση για την πορεία της ναυτιλίας και για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες δύνανται να αξιοποιηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Επίσης προσφέρει κίνητρο για να εξεταστεί περαιτέρω ο τρόπος με τον οποίο η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός μπορούν να υποστηρίξουν τη ναυτιλία.

Ωστόσο οι τεχνολογικές λύσεις για μία πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία πρέπει να ωφελούν και τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψητους τον αντίκτυπο στους ναυτικούς, το λοιπό ναυτιλιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένηςκαι της ανάγκης για εκπαίδευσήτους.

Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2022, το οποίο συμπίπτειμε τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία στις 18 Μαΐου και σηματοδοτεί αυτό το κοινό ορόσημο.

Ο Δ.Ν.Ο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για συζήτηση ως προς το ρόλο των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο ναυτιλιακό τομέα.

Αυτό θα υποστηρίξει την δίκαιη και ισότιμη μετάβαση στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα, καθώς και τον βασικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γυναίκεςστο να ηγηθούν αυτών των αλλαγών, κυρίως στην παραγωγή και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογιών επί του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο Δ.Ν.Ο θα δώσει επίσης έμφαση σε λύσεις πράσινης ναυτιλίας για όλο το ναυτιλιακόκλάδο και θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.Επιπλέον, ο Δ.Ν.Ο θα προάγει το διάλογο για την καινοτομία και τις τεχνολογικές ανάγκες για μία πιο πράσινη ναυτιλία, ανταλλάσσοντας γνώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το σκοπό αυτό, ο ΔΝΟ θα παρέχει ενημέρωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό δοκιμή και οι οποίες καθοδηγούνται από τα Κέντρα Ναυτιλιακής Τεχνολογίας και Συνεργασίας τα οποία έχει θεσμοθετήσει ο Δ.Ν.Ο., καθώςκαι από τοπρόγραμμααπανθρακοποίησης της ναυτιλίας “GreenVoyage2050” και το πρόγραμμαBlueSolutions.

Τα ανωτέρωθα αναδείξουν νέες τεχνολογίεςπου θα υποστηρίζουν και την πρωτοβουλία NextGenγια την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των υφιστάμενων προγραμμάτων του Δ.Ν.Ο., τωνΚέντρων Ναυτιλιακής Τεχνολογίας και Συνεργασίας και των διαφόρων Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης, με σκοπό να προάγουν την ανταλλαγή γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, θα οργανώσουμε ένα ακόμα Παγκόσμιο Φόρουμ το οποίο θα αφορά την τεχνολογία και την εφαρμογή της στο ναυτιλιακό τομέα, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών, τωνλιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών αναπτυσσόμενων νησιωτικών Κρατών.

Περαιτέρω, θα διοργανώσουμε το δεύτερο Συμπόσιο του Δ.Ν.Ο. με αντικείμενο τα εναλλακτικάκαύσιμα, χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα εστιάσει αφενός, στις ευκαιρίες για παραγωγή ανανεώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, και αφετέρου, στις πρωτοβουλίες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για τηνυποστήριξη των εν λόγω κρατών κατά τη μετάβασή τους προς τηναπανθρακοποίηση.

Ένα ακόμη παγκόσμιο πρόγραμμα θα παρουσιάσει λύσεις για τη διαχείριση των βιολογικών εναποθέσεων (biofouling) με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μείωση των εκπομπών, ενώ μία επιπλέον πρωτοβουλία θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος τωνθαλάσσιων ρύπων από πλαστικά.

Όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα τονίζουν την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του ναυτιλιακού τομέα προκειμένου να βρεθούν λύσεις και γνωρίζω πολύ καλάότι μπορούμε όλοι να τις πραγματοποιήσουμε.

Κατά τη διάρκεια του έτους θα σας καλέσουμε όλους να συζητήσουμε, να παρουσιάσουμε και να επισημάνουμεολοκληρωμένες λύσειςγια το μέλλον της ναυτιλίας και θα παρέχουμε πληροφορίες για το πώς θα διαμοιραστούν εν ευθέτω χρόνωοι τεχνολογικές εμπειρίες.

Είμαι ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που προσφέρει το θέμα του τρέχοντος έτους«Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» στην παγκόσμια συζήτησηγια το μέλλον του πλανήτη, και ανυπομονώ να ακούσω και τις δικές σας ιδέες επί του θέματος.

Σας καλώ να συνεχίσουμε και να προάγουμε τησυζήτηση για ένα πιο πράσινο, ισότιμο και βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου