Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΙΤΕΑΣ : (ένας εγκυμονών) ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Ευτυχώς, ήταν κλειδωμένη!...

     

(σ.σ. : η θόλωση των φωτογραφιών ήταν επιβεβλημένη, δι' ευνοήτους λόγους)

  Τετάρτη βράδυ, 5ης Αυγούστου 2020, παραμονή της "Μεταμορφώσεως", με την παραλία της Ιτέας να σφύζει από κόσμο, αμέσως μετά από την ρίψη των πυροτεχνημάτων στον μώλο. Λογικό και αναμενόμενο ήταν, όπως εξ άλλου από μηνών συνηθίζεται, να γίνει "κατάληψη" της Παιδικής Χαράς στον παραλιακό πεζόδρομο από παιδιά όλων των ηλικιών.  Και επειδή ο περιφραγμένος χώρος είναι "μανταλωμένος", η είσοδος έγινε με την υπερπήδηση των κιγκλιδωμάτων από τους μικρούς, καθώς και από κάποιους συνοδούς τους.  Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές.  Πολλοί δε γονείς και συνοδοί, παρακολουθούσαν (επέβλεπαν) τα παιδιά, είτε από τον πεζόδρομο, είτε από τα γειτονικά της Παιδικής Χαράς καταστήματα αναψυχής.

  Μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, καθώς επίσης και αστυνόμευση του (κλειδωμένου!...) χώρου από το Λιμεναρχείο, ήσαν έννοιες κινούμενες στην σφαίρα του φανταστικού εκείνο το βράδυ.  Ενώ η ευχαρίστηση της "πιτσιρικαρίας" και η "απόλαυση" μιας ...ανέμελης βραδιάς από τους συνοδούς τους, συμβάδιζαν με την τύχη, η οποία (ευτυχώς), δεν ήταν ...απρόσεκτη εκείνο το βράδυ, επάνω και γύρω από τις κατασκευές-παιχνίδια εντός της Παιδικής Χαράς. 

Στο ...απλό ζήτημα της Παιδικής Χαράς στον παραλιακό πεζόδρομο της Ιτέας, εμπλέκονται :

-  Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ιδιοκτήτης)

-  Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος (διαχειριστής της χερσαίας ζώνης λιμένα)

-  Ο Δήμος Δελφών (κατασκευαστής και εκ του νόμου συντηρητής της Παιδικής Χαράς)

  Ο χώρος όμως όπου έχει κατασκευασθεί από τον Δήμο η Π.Χ., έχει δημιουργηθεί από ετών με προσχώσεις-τοποθετήσεις πετρωμάτων (κοινώς μπάζωμα με πέτρα) και ο ιδιοκτήτης (Κτηματική Υπηρεσία), δεν είναι δυνατόν να τον συμπεριλάβει στην ακίνητη χερσαία περιουσία του Κράτους, για έναν και μοναδικό λόγο : Δεν έχει αποτυπωθεί τοπογραφικά η δημιουργηθείσα αιγιαλίτιδα ζώνη, ούτε βεβαίως έχει νομιμοποιηθεί με την δημοσίευσή της, στο Φ.Ε.Κ.  Άλλοις λόγοις, δεν είναι "ξεκαθαρισμένο" εάν ο χώρος όπου έχει κατασκευασθεί (παρανόμως;) η Π.Χ., σήμερα είναι έδαφος ή θάλασσα. 

Ήδη εξ όσων γνωρίζουμε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανακαθορισμού της αιγιαλίτιδος ζώνης (τα τοπογραφικά όρια δηλαδή της χερσαίας ζώνης στα σημεία επαφής της με την θάλασσα) στην ζώνη λιμένα Ιτέας, η οποία διαδικασία όμως, είναι χρονοβόρα, με ελάχιστον χρονικό ορίζοντα περατώσεως, μια διετία. 

  Έως τότε, η Π.Χ. δεν ανήκει σε κανέναν, δεν την διαχειρίζεται κανείς και δεν είναι δυνατόν να την συντηρεί κάποιος.  Για αυτό, είναι και η μοναδική Π.Χ. στον Δήμο Δελφών, η οποία παρ' ότι είναι η πλέον εξοπλισμένη με παιχνίδια-κατασκευές και η πλέον επισκέψιμη από παιδιά, εν τούτοις έχει εξαιρεθεί η επαναλειτουργία της με απόφαση του Δήμου Δελφών, μετά από την σχετική Υπουργική απόφαση.  Οι πάντες, "φυλάγονται", για την απευκταία περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού, εντός του συγκεκριμένου και περιφραγμένου χώρου.  Και έως ότου "τακτοποιηθεί" το ζήτημα, η Π.Χ. θα παραμένει κλειδωμένη.

Ζήτω το Έθνος!... 



6 σχόλια:

  1. Αν είχες πάει από την άλλη μεριά (προς ΜΙΑΜΙ ας πούμε) θα έβλεπες μια ορθάνοιχτη πόρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίκουρος εσύ που έπαιζες σαν παιδί...σε αδειοδοτημένες η παράνομες αλάνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι αν υπάρχει ανοιχτή πόρτα απο άλλη πλευρά ( που δεν θα έπρεπε αφού πλέον τίθεται ιδιοκτησιακό καθεστώς..) ή αν ο συγγραφέας του άρθρου έπαιζε και ο ίδιος εκεί (μαζί με όλο τον νομό...απο νεώτερες έως παλαιότερες γενιές/ σίγουρα όχι μόνος του..όπως και να έχει ατυχές το σχόλιο εώς άτοπο) ή ότι πρέπει κάποια στιγμή σε αυτό το ριμαγμένο κράτος να δουλέψουν οι υπεύθυνες αρχές μαζί αφήνοντας προσωπικές διαφορές (δηλαδή κομματικές) για το καλό του τόπου; και όχι για το πώς κάποιοι απο αυτούς τους υπευθύνους αρέσκονται μόνο στο να σκοράρουν πόντους γλύφοντας και έρποντας για να ανέβουν σε ανώτερα αξιώματα? Είναι ντροπή να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο παρακμής σαν χώρα και να εξακολουθούμε να φυσάμε αδιάφορα. Πρέπει όλοι να δουλέψουν μαζί και να αφήσουν αυτή την έντονη κομματικοποίηση η οποία μόνο σε συνθήκες αναξιοπρέπειας μας έχει οδηγήσει. Και αντί να εναντιώνεστε σε ανθρώπους που έχουν θάρρος να θίγουν θέματα που αφορούν το κοινό καλό και να ενημερώνουν να εναντιώνεστε σε αυτούς που δεν το κάνουν για το προσωπικό τους συμφέρον βεβαίως...σίγουρα όχι για κανενός άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δούλεψε μόνος σου κύριε σοβαρέ σχολιαστα...εγώ θα σφυρίζω αδιάφορα κ θα απολαμβάνω τα αποτελέσματα της δουλειάς σου...
      είμαι βλέπεις ποιο έξυπνος από εσένα.

      Διαγραφή
  4. Μετά από τόσα χρόνια ας φροντίσουν να φτιάξουν άλλη μια " νόμιμη" παιδική χαρά στην Ιτέα γιατί εκ των πραγμάτων η υπάρχουσα δεν φτάνει κρίνοντας από το πλήθος των παιδιών που στριμώχνονται εκεί κάθε βράδυ. Και ας βρουν επιτέλους λύση για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της υπάρχουσας. Δυστυχώς οι αιρετοί αυτού του τόπου δεν ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, γιατί αν ενδιαφερόντουσαν θα είχαν βρεθεί λύσεις. Η Ιτέα εξακολουθεί να είναι εγκατελειμμένη. Ανεπάρκεια; ανικανότητα; αδιαφορία;;;ας το κρίνουν οι ψηφοφόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ήμασταν ακόμα Δήμος, θα είχαμε σίγουρα 2 ακόμα, μία στο Μαϊάμι άκρη και μια στη Μαρίνα. Αλλά τώρα δεν έχουμε δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή