Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

''ΑΛΚΥΩΝ'' : ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ











Ένας από τους λόγους που από το 2011 έχουν καταγγελθεί οι εγκαταστάσεις βωξίτη συμφερόντων Οδυσσέα Κυριακόπουλου (πρώην ιδιοκτησίας S&B τις οποίες αγοράζει σήμερα η ΕΛΜΙΝ-ΚΕΡΝΕΟΣ) δίπλα στο λιμάνι των Δελφών, είναι επειδή λειτουργούν διαχρονικά καταπατώντας τους όρους των αδειών λειτουργίας (έγκυρων ή άκυρων) και την σχετική Νομοθεσία πνίγοντας κυριολεκτικά τουλάχιστον την μισή πόλη της Ιτέας στην σκόνη βωξίτη , έχοντας διασκορπίσει βωξίτη στον βυθό της θάλασσας και δημιουργώντας πρόβλημα ακόμη και με ρύπανση από ραδιενέργεια. Η μη απάντηση της Πολιτείας στις σχετικές καταγγελίες πριν την ανανέωση της άδειας λειτουργίας το 2013, καθιστά την άδεια αυτή άκυρη (αναλυτικότερα στο Αρ.Πρ.12/25-2-16 έγγραφό μας). Πιο συγκεκριμένα έχουν κατατεθεί από το 2011 και επανειλημμένα με κάθε ευκαιρία μέχρι και το 2014 σε κάθε αρμόδια αρχή και έχουν αγνοηθεί τα ακόλουθα στοιχεία :
1)Η Διπλωματική διατριβή του κάτοικου της Ιτέας Γεώργιου – Γλαύκου Εμμανουήλ το 2009 στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με τίτλο «Ιζηματολογική-Γεωχημική και ορυκτολογική Μελέτη των επιφανειακών Ιζημάτων του όρμου της Ιτέας» (συν.1) που διαπιστώνει μεγάλα ποσοστά βωξίτη στο επιφανειακό ίζημα της θάλασσας του όρμου Λαρνάκι.
2)Η Μελέτη του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών της Θεανώς Καραγιαννίδη το 2007 στο Πανεπιστήμιο των Πατρών με τίτλο «Επίδραση της εξόρυξης βωξίτη στα ιζήματα του κόλπου της Ιτέας: προσδιορισμός ιχνοστοιχείων και ραδιενεργών νουκλιδίων» (συν.2) όπου αναφέρει α) μεγάλα ποσοστά βωξίτη στο επιφανειακό ίζημα της περιοχής μελέτης με αποδείξεις ότι οφείλονται στην λειτουργία της σκάλας φόρτωσης βωξίτη β) μόλυνση από ραδιενέργεια στην χερσαία περιοχή γύρω από το εργοστάσιο βωξίτη.
3)Η δημοσίευση της μελέτης Καραγιαννίδη σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό (συν.3) όπου στην τελευταία σελίδα στα συμπεράσματα μπορεί να καθένας να διαβάσει για την ρύπανση (σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα) της περιοχής από τρία ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο βωξίτη αποδίδοντας ξεκάθαρα το πρόβλημα στην λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών.
4)Τα αποτελέσματα της διερευνητικής ανάλυσης μεμονωμένου βιοδείκτη (πεταλίδας) από τον όρμο της Ιτέας που έκανε ο Γεώργιος Γλαύκος Εμμανουήλ διερευνώντας την πιθανότητα μεταπτυχιακού. Η ανάλυση έγινε άτυπα από τα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ (συν.4) . Στα τρία πρώτα μέταλλα (ένα εκ των οποίων το Χρώμιο) που δόθηκαν αποτελέσματα (πριν τις παρεμβάσεις που απέκλεισαν ανάλυση στα υπόλοιπα) προκύπτει είσοδος μετάλλων (περιλαμβανομένου του χρωμίου) στην τροφική αλυσίδα, ίδια ή και μεγαλύτερη από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες της Ελλάδας.
5) Το δημοσίευμα (συν.5) που επιβεβαιώνει ότι η S&B πλήρωσε το ΕΛΚΕΘΕ το 2010 για να κάνει σχετική μελέτη για το ίζημα του όρμου της Ιτέας (πιθανότατα μετά από τις πρώτες καταγγελίες του 2010). Το ΕΛΚΕΘΕ αρνείται να δώσει τα αποτελέσματα διότι είναι ιδιοκτησία της S&B (που πλήρωσε). Ζητήθηκαν από το 2011 τουλάχιστον τρείς φορές σε Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια και ο εκπρόσωπος της S&B δεσμεύτηκε επανειλημμένα με «άνεση» να τα δώσει στην δημοσιότητα, αλλά δεν τα έδωσε ποτέ.
6)Ενδεικτικές φωτογραφίες (συν.6) σε διάφορες χρονικές στιγμές σε βάθος εξαετίας 1)με σκόνη βωξίτη στον αέρα σε όλο τον όρμο και πάνω από την πόλη της Ιτέας από την φόρτωση πλοίων και την λειτουργία των εγκαταστάσεων 2) λάσπη βωξίτη από αυτές τις εγκαταστάσεις στην Εθνική οδό μετά από βροχές που αφού στεγνώσει αναδεύεται από τα οχήματα και γίνετε νέφος πάνω από την πόλη της Ιτέας για πολλές μέρες κάθε φορά 3)φωτογραφίες με το πώς γίνεται κόκκινη η θάλασσα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση.
7)Διεθνείς μαρτυρίες τρίτων για την σκόνη βωξίτη στον αέρα και βωξίτη στην θάλασσα και την Ε.Ο.:
α)Ο διεθνής, κορυφαίος στην Μεσόγειο τουλάχιστον, Ιστιοπλοϊκός Τουριστικός Οδηγός VAGNON που αποτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν με τα σκάφη τους το λιμάνι και τον κόλπο των Δελφών αναφέροντας για την Ιτέα την μαρίνα και τον κόλπο « Η παραλία είναι μία συνέχεια από ταβέρνες και μπαρ, και αν ο αέρας δε στέλνει το συνηθισμένο του σύννεφο κόκκινης σκόνης στην πόλη….» και «Στην Ιτέα όλα είναι σκεπασμένα από παχιά κόκκινη σκόνη συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών στη μαρίνα.» … «τα ανοιχτά μεταλλεία μεταμορφώνουν την ακτή και όταν έχει αέρα ο κόκκινος σίδηρος συγκεντρώνεται στη θάλασσα και στις γειτονικές περιοχές» (συν.7).
β)Ο ψηφιακός τουριστικός Οδηγός «Travels in a VW Camper» για ταξίδι του 2006 στην Ελλάδα που λέει «Πρώτα όμως έπρεπε να περάσουμε το θλιβερό βιομηχανικό λιμάνι της Ιτέας, η περιοχή γύρω ήταν σημαδεμένη με τα λάφυρα σωρούς των πρώην ορυχείων βωξίτη. Στην βροχή, οι δρόμοι ήταν καλυμμένοι με βρώμικη ερυθρά ιλύς να αναδεύεται από τα φορτηγά. Ήταν ένα θλιβερό θέαμα….».(συν.7)
γ)Μετά το 2013 προστέθηκε η δορυφορική φωτογραφία που και σήμερα μπορείτε να δείτε όπως κάθε κάτοικος της γης στο Googe Earth ή το Wikimapia, η οποία έχει ληφθεί συμπτωματικά μετά από βροχή και παρουσιάζει ξεκάθαρα την κάλυψη της Ε.Ο. από βωξίτη από την έξοδο των εγκαταστάσεων προς τα ανατολικά (ανάλογα την βροχόπτωση η λάσπη βωξίτη στην Ε.Ο. φτάνει σε αρκετά χιλιόμετρα).
8)Ενδεικτικό δημοσίευμα από τοπικό blog με φωτογραφίες της 20-11-2013 (συν.8) που καταγγέλλει για μία ακόμη φορά την κάλυψη της Ε.Ο. με λάσπη βωξίτη. Αναζητώντας θα βρείτε διάσπαρτα και άλλες όμοιες δημοσιεύσεις για ίδια και παρόμοια περιστατικά σε άλλες ημερομηνίες.
9)Καταγγελία μας με φωτογραφίες της 28-11-2014 που παρελήφθη από την Τροχαία Ιτέας με αριθ. Πρωτ. 2501/10/112 (συν.9) για λάσπη βωξίτη στην Ε.Ο. τόσο από την έξοδο οχημάτων από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ (S&B) – ΕΛΜΙΝ (ΚΕΡΝΕΟΣ) στην ανατολική πλευρά του όρμου Λαρνάκι προς Ιτέα (σχετικά σε αρ. Πρωτ. 15/1-3-2016 έγγραφό μας), όσο και από φορτηγά που μετέφεραν βωξίτη για την εταιρία ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ τα οποία έμπαιναν και έβγαιναν στην Ε.Ο. από παράνομη διάνοιξη των στηθαίων ασφαλείας της Ε.Ο. στον όρμο Καμιώτισσα όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις αυτές (αναλυτικά σε επόμενο έγγραφό μας).
10) Καταγγελία μας με φωτογραφίες της 10-12-2014 που παρελήφθη από την Τροχαία Ιτέας με αριθ. Πρωτ. 2501/10/112-α και κατατέθηκε και στον εισαγγελία Άμφισσας με ΑΒΜ Β2014/199 (συν.10) και πάλι για λάσπη βωξίτη στην Ε.Ο. προς Ιτέα και για εξακολούθηση της επικίνδυνης παραβίαση των στηθαίων ασφαλείας και κάθετη διέλευση της Ε.Ο. από φορτηγά μεταφοράς βωξίτη για την ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ στον όρμο Καμιώτισσα (αναλυτικά σε επόμενο έγγραφό μας).
11)Ενδεικτικά τα συγγράμματα Λ. Σιλχετίδη «Περιβαλλοντική και επαγγελματική έκθεση σε μέταλλα» και «Επαγγελματικά νοσήματα πνεύμονος» της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (συν.11) που αναφέρουν πλήθος παθήσεων που προκαλεί η εισπνοή σκόνης βωξίτη μέχρι και θανατηφόρες. Σε κάθε ευκαιρία έχει επισημανθεί και το πλήθος των Ιατρικών συγγραμμάτων που επιβεβαιώνουν επίσης πλήθος παθήσεων (και θανατηφόρων) από εισπνοή σκόνης από κάποιο μέγεθος και κάτω ανεξαρτήτως ποιότητας υλικού.
12)Ενδεικτικά αναφορές από το διαδίκτυο και αναφορές σε διεθνείς μελέτες για την σκόνη βωξίτη και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, , την ραδιενέργεια που μολύνει τις περιοχές γύρω από βωξιτικές δραστηριότητες, την πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων κ.λ.π. (συν.12). Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, επιπλέον των ορατών από όλους γεγονότων (σύννεφα σκόνης λάσπη στο δρόμο κόκκινη θάλασσα) αυτό που βιώνει επί δεκαετίες η κοινωνία της Ιτέας από πλευράς κλασικών και «μοντέρνων» ασθενειών, χρόνιων ή και θανατηφόρων, την κατατάσσει στο επίπεδο των υπανάπτυκτων χωρών όπου η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμο υλικό του ασύδοτου πλουτισμού (χωρίς άλλα σχόλια λόγω της ευαισθησίας του θέματος είμαστε στην διάθεσή σας για όποιες άλλες πληροφορίες διαθέτουμε εφόσον προκύψει κάποια Ελληνική αρμόδια αρχή να διερευνήσει το θέμα διεξοδικά).

Θεωρούμε ότι από τα προαναφερόμενα προκύπτει αυτόματα άποψη για τις επιπτώσεις των εγκαταστάσεων βωξίτη δίπλα στο λιμάνι των Δελφών (Ιτέα) στο περιβάλλον, στην Δημόσια υγεία στην τοπική και Εθνική Οικονομία από την πλήρη τουριστική απαξίωση της ευρύτερης περιοχής, στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην εικόνα που σχηματίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες των Δελφών κάθε χρόνο για την σύγχρονη Ελλάδα.
Η θέση της S&B για όλα αυτά τόσο μέσα από την ΜΠΕ όσο και μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις, δηλώσεις των εκπροσώπων της κ.λ.π. είναι ότι δεν υπάρχει θέμα σκόνης στον αέρα, βωξίτη στην θάλασσα και ραδιενέργεια στην στεριά, με τους υποστηρικτές της να αμφισβητούν ευθέως την σοβαρότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, να αποκαλούν φωτομοντάζ το φωτογραφικό υλικό, να παρακάμπτουν χωρίς αιτιολόγηση το διεθνές υλικό και να αντιμετωπίζουν τελικά το επί δεκαετίες βίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας ως ολοκληρωτική ομαδική μόνιμη παράκρουση (διαθέσιμα σχετικά βίντεο).
Το θλιβερό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας μέχρι και πρόσφατα έχουν πρακτικά υιοθετήσει απόλυτα τους ισχυρισμούς της S&B απορρίπτοντας την σοβαρότητα των πηγών όλων των προαναφερόμενων στοιχείων χωρίς περαιτέρω σχόλια και σε αυτό το σημείο. Ιανουάριος του 2016 σε προφορική συζήτηση με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του Ελληνικού Κράτους δεχτήκαμε και πάλι την επισήμανση ότι για την Ελληνική Πολιτεία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρύπανσης και αρνητικών επιπτώσεων από την δραστηριότητα βωξίτη στην περιοχή (!). Πολύ αργές εξελίξεις σε μεμονωμένες και αποσπασματικές υποθέσεις που έχουν φτάσει στην πολύπαθη Ελληνική Δικαιοσύνη ή πρόστιμα ευτελούς ύψους για τους τζίρους και τα κέρδη της δραστηριότητας δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό.
Για την απόλυτα αντιαισθητική και αντιτουριστική εικόνα των εγκαταστάσεων αυτών, η απάντηση είναι μία μελέτη εξωραϊσμού με ψηφιδωτό σε κάποια κτίρια (τα οποία θα γίνονται κόκκινα και πάλι από την σκόνη) και δεντροφυτεύσεις οι οποίες είναι θεωρητική υποχρέωση της εταιρίας από τους όρους της άκυρης ΜΠΕ με την οποία λειτούργησε από το 2000 (εδώ και 15 χρόνια) και ποτέ δεν εκτέλεσε ή αν εκτέλεσε δεν έφεραν αποτέλεσμα επειδή χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται με μια ματιά πως πρακτικά είναι αδύνατον να αποκαταστήσουν το τοπίο με αυτό τον τρόπο.
Δεν επιλέγουμε αρχικά να πιστέψουμε ότι η διαχρονική λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών διασκορπίζοντας βωξίτη παντού και υποβαθμίζοντας στο μέγιστο δυνατό την «βιτρίνα» των Δελφών ήταν στρατηγική επιλογή της εταιρίας, την οποία υιοθέτησε πρόσφατα και η ΕΛΜΙΝ. Ισχυριζόμαστε κατ’ ελάχιστον όμως ότι οι εγκαταστάσεις αυτές επιπλέον της απαράδεκτης θέσης έκτασης και εικόνας είναι στο σύνολό τους απαρχαιωμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας και αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Ενημερώστε μας εάν υπάρχει τρίτη πιθανή αιτιολόγηση της πραγματικότητας.
Αιτούμαστε:
1)Να μεριμνήσετε ώστε να επιτραπεί εγγράφως σε εμάς να παραλάβουμε από το ΕΛΚΕΘΕ την μελέτη που προαναφέρουμε στην παράγραφο 5.
2)Την άμεση διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων νομικά για όλους τους άλλους λόγους αλλά ηθικά κατ’ εμάς και μόνο εξαιτίας των προηγούμενων αναφορών για το περιβάλλον και την υγεία των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Η αγοράστρια ΕΛΜΙΝ- ΚΕΡΝΕΟΣ αν θέλει να εξάγει βωξίτη χωρίς κανένα πρόβλημα σε σχέση με τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών έχει αδειοδοτημένη από το 2012 σκάλα φόρτωση στην Στυλίδα και η μεταφορά μεταλλεύματος στο εργοστάσιο αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια γίνεται ούτως ή άλλως και με φορτηγά αυτοκίνητα οπότε γίνεται να μεταφέρεται ολοκληρωτικά με αυτό τον τρόπο. Τα κρίσιμα χρόνια από το 2011 μέχρι σήμερα χάθηκαν για ομαλή προσαρμογή των εγκαταστάσεων αυτών σε ένα μοντέλο συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία με απόλυτη ευθύνη της πλευράς της S&B. Ο Κορινθιακός Κόλπος και οι Δελφοί δεν έχουν περιθώρια να προσφέρουν και άλλα χρόνια όποιο και να είναι το όνομα ή ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων αυτών.
3)Την άμεση ενημέρωσή μας για το ποιες Υπηρεσίες είναι τελικά αρμόδιες να προστατέψουν την δημόσια Υγεία. Με πιο απλά λόγια, σε ποιόν και με ποιο τρόπο πρέπει να απευθυνθούμε ώστε τα προαναφερόμενα στοιχεία μαζί με την μαρτυρία των χιλιάδων κατοίκων της τοπικής κοινωνίας να θεωρηθούν αρκετά σοβαρά προκειμένου να ελεγχθούν επίσημα και διεξοδικά με όποια διαδικασία προβλέπεται;
4)Την άμεση απ’ ευθείας από εσάς ενημέρωση και κινητοποίηση των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των προαναφερομένων, την καταγραφή του ιστορικού των ασθενειών και θανάτων των κατοίκων της επίμαχης περιοχής τα τελευταία χρόνια κ.λ.π. και την απόδοση ευθυνών (κυρώσεις, πρόστιμα, υποχρέωση αποκατάστασης, αποζημιώσεις κ.λ.π.) εάν προκύψουν. Δεν γνωρίζουμε εάν έτσι λειτουργούν οι μονάδες υγείας γενικά αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, συστηματικά ή για κάποια περίοδο στις μονάδες υγείας της περιοχής των Δελφών αναγράφεται ως αιτία θανάτου το επιμέρους τελικό αποτέλεσμα και ότι η ασθένεια που το προκάλεσε. Να ελεγχθεί.
5)Να ενημερώσετε κατεπειγόντως την φερόμενη σήμερα ως αγοράστρια των εγκαταστάσεων αυτών εταιρία ΕΛΜΙΝ-ΚΕΡΝΕΟΣ για να μην εγείρει μελλοντικά αξιώσεις από τις άκυρες αποφάσεις της Πολιτείας.
6)Να διερευνήσετε και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη να έχουν ληφθεί υπόψη η σχετικές καταγγελίες από το 2010 καθώς και κατά την δημόσια διαβούλευση για την σχετική ΜΠΕ.
7)Να κάνετε πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και πιθανής σκοπιμότητας των σχετικών «λαθών» και «παραλήψεων» , ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς) έλεγχο ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προηγούμενο αίτημα (6). Εφόσον προκύπτουν λόγοι, επιβολή όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, αντίστοιχα αυστηρά της κατάστασης που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος αυτών των μηχανισμών και συμπεριφορών.
8)Παρακαλούμε να απαντήσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό στα αιτήματά μας ή για τις ενέργειές σας προκειμένου να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους).
Με την πεποίθηση ότι προσφέρουμε συγκεκριμένα και αξιοποιήσιμα στοιχεία στον δύσκολο αγώνα σας, στην διάθεσή σας για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις

για το Διοικητικό Συμβούλιο, 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ                  ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ



ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Ψηφιακός δίσκος CD με τα συνημμένα του κειμένου

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ..ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ !!!
    ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή