Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΤΕΑΣ (τα εκθέματα σε αποθήκες;..)

                  
  Όταν προ 3ετίας ο τότε και έως σήμερα αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας, "ψαλίδισε" το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας, αποβάλλοντας από τον κατάλογο με τις εγκριθείσες δαπάνες, το κόστος των 5.000 ευρώ της συντάξεως συμπληρωματικής Μελέτης για την λειτουργία του υπό ίδρυση Μουσείου της πόλεως της Ιτέας, είχεν δικαιολογηθεί ότι έπρεπε να εξοικονομηθούν χρήματα για να πληρωθούν οι κληρονόμοι της Πλατείας Θεάτρου στην πόλη μας.  Και ότι τα 5.000 ευρώ τα προοριζόμενα για το Μουσείο μας, ήταν απαραίτητα, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2 εκ. ευρώ της απαιτήσεως των κληρονόμων Παπαθανασίου.  Πονεμένη ιστορία...

  Ως γνωστόν, Μελέτη υπήρξε (μεταπτυχιακή εργασία φοιτήτριας του ΤΕΙ Αιγάλεω), της οποίας το συμπλήρωμα ήταν απαραίτητο.  Και με αυτήν την ενέργεια του αντιδημάρχου, η μεν πόλη παρέμεινε άνευ Μουσείου, τα δε ήδη συγκεντρωθέντα ιστορικά, πολιτιστικά και λαογραφικά προς έκθεση αντικείμενα, παρέμειναν (και εξακολουθούν να παραμένουν) σε αποθήκες, πατάρια και απροστάτευτους χώρους, λόγω της εντολής : "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος".

  Μας πληροφορεί ο Δήμαρχος με το πιο κάτω αναδημοσι-ευόμενο κι από εμάς Δελτίον Τύπου, ότι το Μουσείο της Ιτέας μας θα έχει ...ψηφιακή μορφή και ότι ο επισκέπτης του Μουσείου δεν θα βλέπει εκθέματα, αλλά φωτογραφίες!...  Με τα συγκεντρωθέντα αντικείμενα, να εξακολουθήσουν να "κλαίνε" την μοίρα τους, μέσα σε σκοτεινές αποθήκες και λοιπούς αντι-εκθεσειακούς χώρους.

Πρώτη λεπτομέρεια : Προκειμένου να γίνει φωτογράφιση αυτών των αντικειμένων (απαραίτητη για την ψηφιοποίησή τους), θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάνευση, η σύμφωνη γνώμη και εν τέλει η γραπτή συναίνεση των συλλεκτών.  Και οι μεγαλύτεροι συλλέκτες-δωρητές στην περίπτωσή μας είναι, 2-3 φυσικά πρόσωπα, καθώς επίσης ο Σύλλογος "Δεσμός" και ο "Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας".  Και εξ όσων γνωρίζουμε, κανείς εξ αυτών δεν γνωρίζει τίποτε!... 

Δευτέρα λεπτομέρεια : Σε μερικούς μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές...

******************************************    

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                     ΑΜΦΙΣΣΑ, 17.1.2023

Α.Δ.Τ.: 8/2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη του νέου Ψηφιακού Μουσείου της Ιτέας

Π. Ταγκαλής: «Η Διαφύλαξη της ιστορίας, χρέος μας»

Πρόσβαση στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ιτέας, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πρόκειται να αποκτήσουν, όσοι ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στο χρόνο. 

Ο Δήμος Δελφών υπέγραψε σύμβαση με το Τμήμα Αρχειονομίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου για τη μελέτη της μετατροπής του υφιστάμενου κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Ωδείο, σε Ψηφιακό Μουσείο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Το Ωδείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ‘Κυριακοπούλειο’, θα μεταστεγαστεί εκεί, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μετατροπή του σε Μουσείο.

Η δυναμική παρουσία των μουσείων στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα επικοινωνίας τους με το κοινό. Η νέα πραγματικότητα επιβάλει τη δημιουργία ψηφιακών χώρων στους οποίους παρέχονται σχεδόν ό,τι  υπηρεσίες παρέχονται και δια ζώσης, δηλαδή πληροφορίες για την συλλογή και τα εκθέματα, εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για διάφορες ομάδες κοινού, διαλέξεις, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις κ.ο.κ. 

Βασικό πρότυπο για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιτέας θα αποτελέσει μια σύνθετη μορφή ψηφιακής παρουσίας στο διαδίκτυο που ακολουθούν οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί παγκοσμίως, μέσω της οποίας παρουσιάζονται οι συλλογές με γνώμονα τη διάδραση με τον επισκέπτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα δίνει στον επισκέπτη/χρήστη την δυνατότητα επιλογής της πορείας του με βάση τα ενδιαφέροντά του. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 2 ταξινομήσεις/κατηγοριοποιήσεις της συλλογής, οι οποίες θα αποτυπώνονται στη μορφή μιας συνάρτησης και θα δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα επιλογής κριτήριου με βάση το οποίο θέλει να περιηγηθεί. 

Α) Χρονολογική ταξινόμηση: 19ος, 20ός και 21ος αι.

Β) Ταξινόμηση με βάση θεματικές ενότητες, όπως ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη, θρησκεία, προσωπικότητες- δημόσιος/ ιδιωτικός βίος: Ίδρυση της πόλης, Καποδίστριας, Μικρασιάτες πρόσφυγες, επαγγέλματα του παρελθόντος, βιομηχανική αρχαιολογία.

Αφού ο επισκέπτης επιλέξει την ταξινόμηση που τον ενδιαφέρει, στη συνέχεια θα εμφανίζονται οι αφηγήσεις και τα εκθέματα που σχετίζονται με αυτή την επιλογή. Για το κάθε έκθεμα ξεχωριστά θα δίνεται η απαραίτητη τεκμηρίωση σε γραπτή και ηχητική μορφή, καθώς επίσης και πρόσθετο εποπτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, χάρτες, συναφή αντικείμενα/μνημεία κ.ά.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του για την υπογραφή της σύμβασης σημείωσε: «Η διαφύλαξη της ιστορίας μας αποτελεί χρέος του οποίου την ευθύνη δεν διαπραγματευόμαστε. Η αξιοποίησή της, πλέον, περνά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες οφείλουμε να ακολουθούμε. Το Ψηφιακό Μουσείο της Ιτέας θα αποτελέσει ένα δικό μας φάρο πολιτισμού, μέσα στη μεγαλύτερη κοινότητα, τα οφέλη του οποίου με τη σωστή διαχείριση εκτείνονται σε πολλούς τομείς».  


3 σχόλια:

  1. Η μεγαλύτερη πληγή της Ιτέας τελικά είναι οι αυτοαποκαλούμενοι Ιτιώτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΡΙΜΑ!! Εχω και εγω καποια αντικειμενα να προσφερω απο την αγροτικη ζωη ,οπως αργαλειο κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.-αλλα ενω περιμενα κατι να γινει ...τζιφος. ο.κ. θαπανε αλλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή