Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ!.. (το λένε και τα απανωτά Δελτία Τύπου) - άρθρο

«ΦΩΚΙΔΑ……….ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ……..ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ……..ΔΙΑΓΡΑΦΗ»

Προσαρμοσμένοι και …….«απροσάρμοστοι»

Μετά τα πολυάριθμα «Δελτία Τύπου», τις επισκέψεις «λυτρωτικών» κυβερνητικών κλιμακίων, τις καθημερινές αναρτήσεις σας στο facebook,τις μαζικές φωτογραφίσεις σας «εις τας εορτάς και τας πανηγύρεις (κυρίως) μηνός Αυγούστου» ολοκληρώσατε το «πλούσιο έργο» σας επιλύοντας τελικά τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής μας με τη συγκρότηση μιας ακόμη…… ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ! Μια ΕΠΙΤΡΟΠΗ που (όπως γράφετε) ΘΑ «επικεντρωθεί» σε ένα « Ολιστικό Σχέδιο(sic) για την Αποκατάσταση, Ανάπτυξη και Προστασία του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» και θα «αποκεντρωθεί» σε έξι ομάδες (;!) για «επί μέρους σχεδιασμό»!

Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα σας και τη «δρομολόγηση», άμεσα και με ΜΙΑ (επιτροπή),όλων των θεμάτων ! Είναι γνωστή όμως η φράση που χρησιμοποιεί ο θυμόσοφος λαός μας ,για την εξεύρεση λύσεων μέσω επιτροπών : «Αν θες να αναβάλεις κάτι, ανάθεσέ το σε μία επιτροπή»! Με αυτό τον τρόπο καυτηριάζει και σατιρίζει τις γνωστές «ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ», μια από τις μεγαλύτερες «αλχημείες» του ελληνικού κράτους, που δυστυχώς τις διαιωνίζετε και τις «εκσυγχρονίζετε»! Εσείς βέβαια το «προχωρήσατε» ακόμα περισσότερο φτιάχνοντας επί πλέον έξι επιτροπές……. «σκέψεων & προτάσεων»!! Εντυπωσιακή η πρόοδος! Πόσες και πόσες όμως ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (ακόμα και «Εξεταστικές» ) δεν έχουμε δει όχι μόνο να κωλυσιεργούν αλλά και να ξεχνιούνται και αυτές και τα πρόσωπα καθώς και ο λόγος για τον οποίο συγκροτήθηκαν;! Όλες, διαχρονικά και «παραδοσιακά», βασίζονται στη «σοφία» των «ειδικών», με πολυπρόσωπη και ασύνδετη σύνθεση, που έχουν στόχο να γνωμοδοτήσουν επί διαφόρων θεμάτων , αλλά «επί της ουσίας» (συνήθως) να καθυστερούν τις λύσεις (και να ακυρώνουν τελικά) τις ενδεικνυόμενες προτάσεις και πρωτοβουλίες. Οι περισσότεροι μάλιστα από τους συμμετέχοντες συνήθως αγνοούν πλήρως το θέμα που καλούνται να επιλύσουν και αποτελεί «νομοτέλεια» ότι η επιλογή τους λειτουργεί ως «ανταμοιβή» για την αφοσίωσή τους ή τη συνεργασία τους με την εκάστοτε εξουσία!

Με ιδιαίτερη έμφαση προβάλετε ΤΩΡΑ και το νέο «δόγμα» σας ότι : «Δεν υπάρχει πολιτιστικό προϊόν χωρίς αγροτική παραγωγή». Μεγάλη διαπίστωση! Το βασικό όμως και αδιαμφισβήτητο δεδομένο, με το οποίο έπρεπε να το εμπλουτίσετε (εάν το υιοθετείτε), είναι ότι : «δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή χωρίς αγρότες, χωρίς ελαιοπαραγωγούς, χωρίς… ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,»! Αυτούς που χρόνια τους αγνοείτε, τους επιβαρύνετε, τους συρρικνώνετε, τους αφανίζετε αφήνοντας τους κυριολεκτικά στο «έλεος του Θεού» απροστάτευτους και αβοήθητους! Νομίζετε ότι (μετά από τόσους μήνες αδιαφορίας) ικανοποιούνται από τα ημίμετρα που δημοσιεύετε ή από τις ανέξοδες δηλώσεις των υπουργών ότι: «καταγράφηκαν τα προβλήματα που είναι η σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών, οι “ορφανές” ιδιοκτησίες, η απουσία επιχειρηματικότητας γύρω από την μεταποίηση-τυποποίηση των προϊόντων (λάδι, ελιά), η κατάρτιση των παραγωγών στις νέες μεθόδους της ψηφιακής αγροτικής παραγωγής, της “ευφυούς γεωργίας”, της βιώσιμης άρδευσης και της σύγχρονης πυροπροστασίας του παραδοσιακού ελαιώνα» ;;!!

Προκαλούν (και χλευάζονται!) οι «σχεδιασμοί» και τα «διαβήματα» (ακόμα και ευρωπαϊκά) εντυπωσιασμού καθώς και οι διαπιστώσεις και οι εξαγγελίες «προβληματισμού» των κυβερνητικών –υπηρεσιακών παραγόντων, όταν βλέπουν ότι άλλες περιοχές (και πυρόπληκτες) προσπαθούν και προγραμματίζουν σοβαρά, πιέζουν σθεναρά, ενισχύονται καθολικά , «ΕΝΕΡΓΟΥΝ για το περιβάλλον» δυναμικά και στηρίζονται ειδικά και «συμβολικά» ακόμα και από Ιδιωτικές ή Δημόσιες εταιρίες (π.χ. ΔΕΗ ) καθώς και φορείς!! Όσο ΔΕΝ λαμβάνετε υπόψη τις εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις αυτών που βιώνουν -γνωρίζουν τα προβλήματα και όσο ακόμα ΔΕΝ απαιτείτε ΑΜΕΣΕΣ ,στοχευμένες και ολοκληρωμένες λύσεις η κατάσταση της ήδη «προβληματικής» περιοχής μας, ,σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και τη διογκούμενη ασυ--δοσία της «αυτορυθμιζόμενης» αγοράς , θα παίρνει τραγικές και δραματικές διαστάσεις! Αποτελεί παλλαϊκή απαίτηση μια γενναία στήριξη-ενίσχυση και μια αντισταθμιστική (τουλάχιστον) αποζημίωση ΤΩΡΑ των πληγέντων ,σε συνδυασμό με ένα συνολικό σχεδιασμό για την ανάταση και «ανάσταση» της ΦΩΚΙΔΑΣ. Ο νομός μας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται ,δυστυχώς, σε «επιλεκτική ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ», σε «μεθοδευμένη ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ», που εξελίσσεται σε μια διαφαινόμενη…….. «ολιστική ΔΙΑΓΡΑΦΗ»! «ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ», τόσο στους προσαρμοσμένους όσο και τους «απροσάρμοστους» πολίτες της ΦΩΚΙΔΑΣ !!

15 Σεπτεμβρίου 2022

Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου