Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ "4ον ΑΝΤΑΜΩΜΑ" ΜΑΚΡΗΝΩΝ - ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ

 

                   “4o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΚΡΗΝΩΝ-ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ

                                   28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ»

Την Κυριακή 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Αθλητικό πάρκο της Νέας Μάκρης, το 4ο Αντάμωμα που οργάνωσε η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ».

Ένα σημαδιακό αντάμωμα ,όπως έγραψαν ,

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή .

Κατάμεστο το εξωτερικό αμφιθέατρο του πάρκου και η συγκίνηση στα μάτια όλων ήταν εμφανής….

Ένα πρόγραμμα πλούσιο με αξιολογότατες παρουσιάσεις, απονομές Τιμητικών Διπλωμάτων και πολλές νέες εκδόσεις με τα στοιχεία που συνεχώς συλλέγει η Εταιρεία ,με μπροστάρηδες την Ευαγγελία Αχλάδη και το Τάσο Κακλαμάνη.

Το ευτύχημα είναι ότι μεγαλώνει «ο χορός των ερευνητών» και όλοι μαζί οι χορευτές προσθέτουμε και από ένα βήμα ακόμα ,άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο.

Ο χορός αυτός σου δίνει ώθηση και δύναμη , να μη σταματάς το ψάξιμο της ρίζας σου και να ερωτεύεσαι ακόμη περισσότερο το τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί σου και ας μη γεννηθήκαμε εμείς εκεί. Αλλά όταν πατάμε εκείνα τα χώματα , είναι τόσο οικεία …που νομίζουμε ότι έχουμε ξαναπερπατήσει εκεί κάποτε ….

Πολύ συγκινητικό ήταν ,όταν δύο νέοι τέταρτης ή πέμπτης γενιάς διάβασαν τα ονόματα των πρώτων Μακρολιβισιανών που εγκαταστάθηκαν στη Ξυλοκέριζα –σημερινή Νέα Μάκρη-και φυσικά έχουν φύγει από τη ζωή αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε στο χορό τα νέα παιδιά και να τα καθοδηγούμε, εμείς οι μεγαλύτεροι που ήδη έχουμε μπεί σε αυτό το χορό χρόνια , στο τρόπο της διαχείρισης των στοιχείων που συλλέγονται, κυρίως όμως να τους μεταφέρουμε τη ζέση για τις πατρίδες των προγόνων μας .

Νομίζω ότι αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα μέλη της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ», καλή συνέχεια με δύναμη σε αυτό το δύσκολο έργο .

Γιώτα Λαϊνη- Κολλιαλή

Επιτ. Μέλος της ΛΥΚΙΑΣ

Μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας

(έρευνα ,ιστορικά αρχεια ,γενεαλ. δένδρα)



Μη στενοχωριέσαι αν δεν μπορείς να με βρείς

Θα βρεις τα πράγματά μου.

Τις πέτρες που έκοψα. Τους δρόμους που άνοιξα.

Θα βρείς τα γλυπτά που έχω κεντημένα.

Και θα δείς χιλιάδες χρόνια μακριά.

Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα θα αγγίξουν το ένα το άλλο.


(Λυκιακό ποίημα ,γραμμένο 3000 χρόνια πριν, γραμμένο στη μια πλευρά ενός δίσκου που ανακαλύφθηκε στην Ξάνθο της Λυκίας)-αναφορά από Τάσο Κακλαμάνη στο 3ο Αντάμωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου