Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει οδηγήσει στη χρόνια υπολειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, με βαριές επιπτώσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς. Η κατάσταση αυτή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όλο το 24ώρο, περιγράφονται χαρακτηριστικά στο Υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Άμφισσας και Κέντρων Υγείας που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ ως Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής, στις 9/7/2021.

Όπως αναφέρουν “…οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, αντιμέτωποι με το στρες, το άγχος, την καταπίεση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την εξουθενωτική εργασία όπου δεν μπορούν να πάρουν την άδειά τους και τα ρεπό τους…”

Καθώς “η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό, εμφανής και ίσως επικίνδυνη, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα υπηρεσίας, όπου τα οφειλόμενα ρεπό, οι οφειλόμενες άδειες και οι ακάλυπτες βάρδιες, καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης”.

Αλλά πέρα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (περίπου οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές) εκ των πραγμάτων καθιστούν τις Διοικητικές μας Υπηρεσίες αναποτελεσματικές, ενώ ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η ανάθεση πολλών διαφορετικών αντικειμένων σε έναν υπάλληλο”.

Τεράστια τα κενά και στην τεχνική υπηρεσία, φτάνει να αναφέρουμε πως στο νοσοκομείο υπηρετεί μόνο ένας ηλεκτρολόγος, όταν ο νόμος ορίζει παρουσία του όλο το 24ωρο”.

Ελλείψεις υπάρχουν και “στα μαγειρεία, στα πλυντήρια, στο νεκροτομείο όπου δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος, στην καθαριότητα, όπου ο εργολάβος έχει απλήρωτο το προσωπικό του σε αργίες και νυχτερινά”.

Ενώ ούτε καν η “σταθερή, γρήγορη κίνηση και ολοκλήρωση, των εκάστοτε σχετικών διαδικασιών χορήγησης στολών και παπουτσιών στους Συναδέλφους μας, βάσει των κείμενων διατάξεων” δεν είναι δεδομένη.

Επιπλέον, μετά την εφαρμογή της αντιδραστικής και διχαστικής “υποχρεωτικότητας” των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας από 16/9, το 10% των υπηρετούντων στο Νοσοκομείο, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Μεταξύ αυτών, η 1 από τους 2 καρδιολόγους και οι 2 από τους 4 αναισθησιολόγους, μετατρέποντάς το έτσι στην ουσία σε κέντρο διακομιδής για τα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση:

  • Για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,

  • Τη διασφάλιση για τους συμβασιούχους εργαζομένους, μόνιμης σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια και τη συνεχιζόμενη απληρωσιά,

  • Ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας;

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Λαμπρούλης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου